Dergi makalesi Açık Erişim

Büyük T Sisteminde Yetiştirilen Merlot Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşidinde Farklı Zamanda ve Seviyede Salkım Seyreltmenin Salkım Özelliklerine Etkisi

Korkutal, İlknur; Bahar, Elman; Uysal Seçkin, Gamze; Akıncı, Derya


JSON-LD (schema.org)

{
  "@context": "https://schema.org/", 
  "@id": 286036, 
  "@type": "ScholarlyArticle", 
  "creator": [
    {
      "@id": "https://orcid.org/0000-0002-8016-9804", 
      "@type": "Person", 
      "affiliation": "Namik Kemal University", 
      "name": "Korkutal, \u0130lknur"
    }, 
    {
      "@id": "https://orcid.org/0000-0002-8842-7695", 
      "@type": "Person", 
      "affiliation": "Namik Kemal University", 
      "name": "Bahar, Elman"
    }, 
    {
      "@id": "https://orcid.org/0000-0002-2117-075X", 
      "@type": "Person", 
      "affiliation": "Tekirda\u011f Ba\u011fc\u0131l\u0131k Ara\u015ft\u0131rma Enstit\u00fcs\u00fc", 
      "name": "Uysal Se\u00e7kin, Gamze"
    }, 
    {
      "@id": "https://orcid.org/0000-0001-5208-5550", 
      "@type": "Person", 
      "affiliation": "3T.C. Tar\u0131m ve Orman Bakanl\u0131\u011f\u0131, \u00c7anakkale \u0130l Tar\u0131m ve Orman M\u00fcd\u00fcrl\u00fc\u011f\u00fc, Bozcaada \u0130l\u00e7e Tar\u0131m ve Orman M\u00fcd\u00fcrl\u00fc\u011f\u00fc, Bozcaada\u00c7anakkale, T\u00dcRK\u0130YE", 
      "name": "Ak\u0131nc\u0131, Derya"
    }
  ], 
  "datePublished": "2025-07-01", 
  "description": "<p>\u015earapl\u0131k &uuml;z&uuml;m &ccedil;e\u015fitleri yeti\u015ftiricili\u011finde g&ouml;z y&uuml;k&uuml; fazla olmas\u0131 nedeniyle genellikle tercih edilmeyen B&uuml;y&uuml;k T \u015feklinde,<br>\nfarkl\u0131 fenolojik geli\u015fme d&ouml;nemlerinde ve farkl\u0131 seviyede yap\u0131lan salk\u0131m seyreltme seviyelerinin tane &ouml;zelliklerinde meydana<br>\ngetirdi\u011fi de\u011fi\u015fimleri belirlemek amac\u0131yla bu ara\u015ft\u0131rma ger&ccedil;ekle\u015ftirilmi\u015ftir. &Ccedil;anakkale ili Ezine il&ccedil;esine ba\u011fl\u0131 G&uuml;ll&uuml;ce k&ouml;y&uuml;nde<br>\n39&deg;48&rsquo;03 N ve 26&deg;22&rsquo;01 D koordinatlar\u0131 aras\u0131nda 65m rak\u0131mda bulunan &ouml;zel &uuml;retici ba\u011f\u0131nda yap\u0131lm\u0131\u015ft\u0131r. Deneme, 12 ya\u015f\u0131ndaki<br>\nMerlot/41B a\u015f\u0131 kombinasyonuna ait asmalardan olu\u015fmu\u015ftur. &Ccedil;al\u0131\u015fma, 2020-2021 ve 2021-2022 vejetasyon periyodlar\u0131nda iki<br>\ny\u0131l s&uuml;reyle y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;\u015ft&uuml;r. Alt\u0131 farkl\u0131 geli\u015fme d&ouml;neminde; &ccedil;i&ccedil;eklenme &ouml;ncesi, tane tutumu, iri koruk, ben d&uuml;\u015fme, yar\u0131 olgunluk<br>\nve olgunluk &ouml;ncesi; kontrol (% 0), % 25 salk\u0131m seyreltme (SS1) ve % 50 salk\u0131m seyreltme (SS2) olmak &uuml;zere 3 farkl\u0131 salk\u0131m<br>\nseyreltme yap\u0131lm\u0131\u015ft\u0131r. Salk\u0131m &ouml;zellikleri a&ccedil;\u0131s\u0131ndan tane tutumu d&ouml;neminde yap\u0131lan seyreltmelerin incelenen kriterleri art\u0131rd\u0131\u011f\u0131<br>\nkaydedilmi\u015ftir. Tane tutumu ve ben d&uuml;\u015fme d&ouml;nemlerinde ger&ccedil;ekle\u015ftirilen % 50 salk\u0131m seyreltmenin verim bak\u0131m\u0131ndan &ouml;ne<br>\n&ccedil;\u0131kt\u0131\u011f\u0131 saptanm\u0131\u015ft\u0131r. B&uuml;y&uuml;k T terbiye sisteminde yeti\u015ftirilen Merlot &uuml;z&uuml;m &ccedil;e\u015fidi &uuml;zerinde elde edilen veriler; uygulama<br>\nd&ouml;nemlerine g&ouml;re tane tutumunun salk\u0131m &ouml;zellikleri a&ccedil;\u0131s\u0131ndan &ouml;nemli bir rol oynad\u0131\u011f\u0131n\u0131 g&ouml;stermi\u015ftir. Seyreltme oran\u0131<br>\nbak\u0131m\u0131ndan ise hem % 25 hem de % 50 oran\u0131nda uygulanan seyreltmelerin &uuml;z&uuml;m kalitesini art\u0131rmada etkili oldu\u011fu<br>\nbelirlenmi\u015ftir.</p>", 
  "headline": "B\u00fcy\u00fck T Sisteminde Yeti\u015ftirilen Merlot \u00dcz\u00fcm (Vitis vinifera L.) \u00c7e\u015fidinde Farkl\u0131 Zamanda ve Seviyede Salk\u0131m Seyreltmenin Salk\u0131m \u00d6zelliklerine Etkisi", 
  "identifier": 286036, 
  "image": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/static/img/logo/aperta_logo_with_icon.svg", 
  "inLanguage": {
    "@type": "Language", 
    "alternateName": "tur", 
    "name": "Turkish"
  }, 
  "keywords": [
    "Merlot, salk\u0131m seyreltme, verim, kalite, \u00fcz\u00fcm"
  ], 
  "license": "https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/", 
  "name": "B\u00fcy\u00fck T Sisteminde Yeti\u015ftirilen Merlot \u00dcz\u00fcm (Vitis vinifera L.) \u00c7e\u015fidinde Farkl\u0131 Zamanda ve Seviyede Salk\u0131m Seyreltmenin Salk\u0131m \u00d6zelliklerine Etkisi", 
  "url": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/286036"
}
0
0
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 0
İndirme 0
Veri hacmi 0 Bytes
Tekil görüntülenme 0
Tekil indirme 0

Alıntı yap