Dergi makalesi Açık Erişim
Korkutal, İlknur;
Bahar, Elman;
Uysal Seçkin, Gamze;
Akıncı, Derya
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd">
<identifier identifierType="URL">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/286036</identifier>
<creators>
<creator>
<creatorName>Korkutal, İlknur</creatorName>
<givenName>İlknur</givenName>
<familyName>Korkutal</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8016-9804</nameIdentifier>
<affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Bahar, Elman</creatorName>
<givenName>Elman</givenName>
<familyName>Bahar</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8842-7695</nameIdentifier>
<affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Uysal Seçkin, Gamze</creatorName>
<givenName>Gamze</givenName>
<familyName>Uysal Seçkin</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2117-075X</nameIdentifier>
<affiliation>Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Akıncı, Derya</creatorName>
<givenName>Derya</givenName>
<familyName>Akıncı</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0001-5208-5550</nameIdentifier>
<affiliation>3T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bozcaada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, BozcaadaÇanakkale, TÜRKİYE</affiliation>
</creator>
</creators>
<titles>
<title>Büyük T Sisteminde Yetiştirilen Merlot Üzüm (Vitis Vinifera L.) Çeşidinde Farklı Zamanda Ve Seviyede Salkım Seyreltmenin Salkım Özelliklerine Etkisi</title>
</titles>
<publisher>Aperta</publisher>
<publicationYear>2025</publicationYear>
<subjects>
<subject>Merlot, salkım seyreltme, verim, kalite, üzüm</subject>
</subjects>
<dates>
<date dateType="Issued">2025-07-01</date>
</dates>
<language>tr</language>
<resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType>
<alternateIdentifiers>
<alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/286036</alternateIdentifier>
</alternateIdentifiers>
<relatedIdentifiers>
<relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsIdenticalTo">10.19159/tutad.1717787</relatedIdentifier>
</relatedIdentifiers>
<rightsList>
<rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial</rights>
<rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights>
</rightsList>
<descriptions>
<description descriptionType="Abstract"><p>Şaraplık &uuml;z&uuml;m &ccedil;eşitleri yetiştiriciliğinde g&ouml;z y&uuml;k&uuml; fazla olması nedeniyle genellikle tercih edilmeyen B&uuml;y&uuml;k T şeklinde,<br>
farklı fenolojik gelişme d&ouml;nemlerinde ve farklı seviyede yapılan salkım seyreltme seviyelerinin tane &ouml;zelliklerinde meydana<br>
getirdiği değişimleri belirlemek amacıyla bu araştırma ger&ccedil;ekleştirilmiştir. &Ccedil;anakkale ili Ezine il&ccedil;esine bağlı G&uuml;ll&uuml;ce k&ouml;y&uuml;nde<br>
39&deg;48&rsquo;03 N ve 26&deg;22&rsquo;01 D koordinatları arasında 65m rakımda bulunan &ouml;zel &uuml;retici bağında yapılmıştır. Deneme, 12 yaşındaki<br>
Merlot/41B aşı kombinasyonuna ait asmalardan oluşmuştur. &Ccedil;alışma, 2020-2021 ve 2021-2022 vejetasyon periyodlarında iki<br>
yıl s&uuml;reyle y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Altı farklı gelişme d&ouml;neminde; &ccedil;i&ccedil;eklenme &ouml;ncesi, tane tutumu, iri koruk, ben d&uuml;şme, yarı olgunluk<br>
ve olgunluk &ouml;ncesi; kontrol (% 0), % 25 salkım seyreltme (SS1) ve % 50 salkım seyreltme (SS2) olmak &uuml;zere 3 farklı salkım<br>
seyreltme yapılmıştır. Salkım &ouml;zellikleri a&ccedil;ısından tane tutumu d&ouml;neminde yapılan seyreltmelerin incelenen kriterleri artırdığı<br>
kaydedilmiştir. Tane tutumu ve ben d&uuml;şme d&ouml;nemlerinde ger&ccedil;ekleştirilen % 50 salkım seyreltmenin verim bakımından &ouml;ne<br>
&ccedil;ıktığı saptanmıştır. B&uuml;y&uuml;k T terbiye sisteminde yetiştirilen Merlot &uuml;z&uuml;m &ccedil;eşidi &uuml;zerinde elde edilen veriler; uygulama<br>
d&ouml;nemlerine g&ouml;re tane tutumunun salkım &ouml;zellikleri a&ccedil;ısından &ouml;nemli bir rol oynadığını g&ouml;stermiştir. Seyreltme oranı<br>
bakımından ise hem % 25 hem de % 50 oranında uygulanan seyreltmelerin &uuml;z&uuml;m kalitesini artırmada etkili olduğu<br>
belirlenmiştir.</p></description>
</descriptions>
</resource>
| Görüntülenme | 0 |
| İndirme | 0 |
| Veri hacmi | 0 Bytes |
| Tekil görüntülenme | 0 |
| Tekil indirme | 0 |