Dergi makalesi Açık Erişim

Büyük T Sisteminde Yetiştirilen Merlot Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşidinde Farklı Zamanda ve Seviyede Salkım Seyreltmenin Salkım Özelliklerine Etkisi

Korkutal, İlknur; Bahar, Elman; Uysal Seçkin, Gamze; Akıncı, Derya


DataCite XML

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd">
  <identifier identifierType="URL">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/286036</identifier>
  <creators>
    <creator>
      <creatorName>Korkutal, İlknur</creatorName>
      <givenName>İlknur</givenName>
      <familyName>Korkutal</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8016-9804</nameIdentifier>
      <affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
    </creator>
    <creator>
      <creatorName>Bahar, Elman</creatorName>
      <givenName>Elman</givenName>
      <familyName>Bahar</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8842-7695</nameIdentifier>
      <affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
    </creator>
    <creator>
      <creatorName>Uysal Seçkin, Gamze</creatorName>
      <givenName>Gamze</givenName>
      <familyName>Uysal Seçkin</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2117-075X</nameIdentifier>
      <affiliation>Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü</affiliation>
    </creator>
    <creator>
      <creatorName>Akıncı, Derya</creatorName>
      <givenName>Derya</givenName>
      <familyName>Akıncı</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0001-5208-5550</nameIdentifier>
      <affiliation>3T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bozcaada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, BozcaadaÇanakkale, TÜRKİYE</affiliation>
    </creator>
  </creators>
  <titles>
    <title>Büyük T Sisteminde Yetiştirilen Merlot Üzüm (Vitis Vinifera L.) Çeşidinde Farklı Zamanda Ve Seviyede Salkım Seyreltmenin Salkım Özelliklerine Etkisi</title>
  </titles>
  <publisher>Aperta</publisher>
  <publicationYear>2025</publicationYear>
  <subjects>
    <subject>Merlot, salkım seyreltme, verim, kalite, üzüm</subject>
  </subjects>
  <dates>
    <date dateType="Issued">2025-07-01</date>
  </dates>
  <language>tr</language>
  <resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType>
  <alternateIdentifiers>
    <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/286036</alternateIdentifier>
  </alternateIdentifiers>
  <relatedIdentifiers>
    <relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsIdenticalTo">10.19159/tutad.1717787</relatedIdentifier>
  </relatedIdentifiers>
  <rightsList>
    <rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial</rights>
    <rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights>
  </rightsList>
  <descriptions>
    <description descriptionType="Abstract">&lt;p&gt;Şaraplık &amp;uuml;z&amp;uuml;m &amp;ccedil;eşitleri yetiştiriciliğinde g&amp;ouml;z y&amp;uuml;k&amp;uuml; fazla olması nedeniyle genellikle tercih edilmeyen B&amp;uuml;y&amp;uuml;k T şeklinde,&lt;br&gt;
farklı fenolojik gelişme d&amp;ouml;nemlerinde ve farklı seviyede yapılan salkım seyreltme seviyelerinin tane &amp;ouml;zelliklerinde meydana&lt;br&gt;
getirdiği değişimleri belirlemek amacıyla bu araştırma ger&amp;ccedil;ekleştirilmiştir. &amp;Ccedil;anakkale ili Ezine il&amp;ccedil;esine bağlı G&amp;uuml;ll&amp;uuml;ce k&amp;ouml;y&amp;uuml;nde&lt;br&gt;
39&amp;deg;48&amp;rsquo;03 N ve 26&amp;deg;22&amp;rsquo;01 D koordinatları arasında 65m rakımda bulunan &amp;ouml;zel &amp;uuml;retici bağında yapılmıştır. Deneme, 12 yaşındaki&lt;br&gt;
Merlot/41B aşı kombinasyonuna ait asmalardan oluşmuştur. &amp;Ccedil;alışma, 2020-2021 ve 2021-2022 vejetasyon periyodlarında iki&lt;br&gt;
yıl s&amp;uuml;reyle y&amp;uuml;r&amp;uuml;t&amp;uuml;lm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r. Altı farklı gelişme d&amp;ouml;neminde; &amp;ccedil;i&amp;ccedil;eklenme &amp;ouml;ncesi, tane tutumu, iri koruk, ben d&amp;uuml;şme, yarı olgunluk&lt;br&gt;
ve olgunluk &amp;ouml;ncesi; kontrol (% 0), % 25 salkım seyreltme (SS1) ve % 50 salkım seyreltme (SS2) olmak &amp;uuml;zere 3 farklı salkım&lt;br&gt;
seyreltme yapılmıştır. Salkım &amp;ouml;zellikleri a&amp;ccedil;ısından tane tutumu d&amp;ouml;neminde yapılan seyreltmelerin incelenen kriterleri artırdığı&lt;br&gt;
kaydedilmiştir. Tane tutumu ve ben d&amp;uuml;şme d&amp;ouml;nemlerinde ger&amp;ccedil;ekleştirilen % 50 salkım seyreltmenin verim bakımından &amp;ouml;ne&lt;br&gt;
&amp;ccedil;ıktığı saptanmıştır. B&amp;uuml;y&amp;uuml;k T terbiye sisteminde yetiştirilen Merlot &amp;uuml;z&amp;uuml;m &amp;ccedil;eşidi &amp;uuml;zerinde elde edilen veriler; uygulama&lt;br&gt;
d&amp;ouml;nemlerine g&amp;ouml;re tane tutumunun salkım &amp;ouml;zellikleri a&amp;ccedil;ısından &amp;ouml;nemli bir rol oynadığını g&amp;ouml;stermiştir. Seyreltme oranı&lt;br&gt;
bakımından ise hem % 25 hem de % 50 oranında uygulanan seyreltmelerin &amp;uuml;z&amp;uuml;m kalitesini artırmada etkili olduğu&lt;br&gt;
belirlenmiştir.&lt;/p&gt;</description>
  </descriptions>
</resource>
0
0
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 0
İndirme 0
Veri hacmi 0 Bytes
Tekil görüntülenme 0
Tekil indirme 0

Alıntı yap