Dergi makalesi Açık Erişim
Korkutal, İlknur;
Bahar, Elman;
Uysal Seçkin, Gamze;
Akıncı, Derya
{
"DOI": "10.19159/tutad.1717787",
"abstract": "<p>\u015earapl\u0131k üzüm çe\u015fitleri yeti\u015ftiricili\u011finde göz yükü fazla olmas\u0131 nedeniyle genellikle tercih edilmeyen Büyük T \u015feklinde,<br>\nfarkl\u0131 fenolojik geli\u015fme dönemlerinde ve farkl\u0131 seviyede yap\u0131lan salk\u0131m seyreltme seviyelerinin tane özelliklerinde meydana<br>\ngetirdi\u011fi de\u011fi\u015fimleri belirlemek amac\u0131yla bu ara\u015ft\u0131rma gerçekle\u015ftirilmi\u015ftir. Çanakkale ili Ezine ilçesine ba\u011fl\u0131 Güllüce köyünde<br>\n39°48’03 N ve 26°22’01 D koordinatlar\u0131 aras\u0131nda 65m rak\u0131mda bulunan özel üretici ba\u011f\u0131nda yap\u0131lm\u0131\u015ft\u0131r. Deneme, 12 ya\u015f\u0131ndaki<br>\nMerlot/41B a\u015f\u0131 kombinasyonuna ait asmalardan olu\u015fmu\u015ftur. Çal\u0131\u015fma, 2020-2021 ve 2021-2022 vejetasyon periyodlar\u0131nda iki<br>\ny\u0131l süreyle yürütülmü\u015ftür. Alt\u0131 farkl\u0131 geli\u015fme döneminde; çiçeklenme öncesi, tane tutumu, iri koruk, ben dü\u015fme, yar\u0131 olgunluk<br>\nve olgunluk öncesi; kontrol (% 0), % 25 salk\u0131m seyreltme (SS1) ve % 50 salk\u0131m seyreltme (SS2) olmak üzere 3 farkl\u0131 salk\u0131m<br>\nseyreltme yap\u0131lm\u0131\u015ft\u0131r. Salk\u0131m özellikleri aç\u0131s\u0131ndan tane tutumu döneminde yap\u0131lan seyreltmelerin incelenen kriterleri art\u0131rd\u0131\u011f\u0131<br>\nkaydedilmi\u015ftir. Tane tutumu ve ben dü\u015fme dönemlerinde gerçekle\u015ftirilen % 50 salk\u0131m seyreltmenin verim bak\u0131m\u0131ndan öne<br>\nç\u0131kt\u0131\u011f\u0131 saptanm\u0131\u015ft\u0131r. Büyük T terbiye sisteminde yeti\u015ftirilen Merlot üzüm çe\u015fidi üzerinde elde edilen veriler; uygulama<br>\ndönemlerine göre tane tutumunun salk\u0131m özellikleri aç\u0131s\u0131ndan önemli bir rol oynad\u0131\u011f\u0131n\u0131 göstermi\u015ftir. Seyreltme oran\u0131<br>\nbak\u0131m\u0131ndan ise hem % 25 hem de % 50 oran\u0131nda uygulanan seyreltmelerin üzüm kalitesini art\u0131rmada etkili oldu\u011fu<br>\nbelirlenmi\u015ftir.</p>",
"author": [
{
"family": "Korkutal",
"given": " \u0130lknur"
},
{
"family": "Bahar",
"given": " Elman"
},
{
"family": "Uysal Se\u00e7kin",
"given": " Gamze"
},
{
"family": "Ak\u0131nc\u0131",
"given": " Derya"
}
],
"id": "286036",
"issued": {
"date-parts": [
[
2025,
7,
1
]
]
},
"language": "tur",
"title": "B\u00fcy\u00fck T Sisteminde Yeti\u015ftirilen Merlot \u00dcz\u00fcm (Vitis vinifera L.) \u00c7e\u015fidinde Farkl\u0131 Zamanda ve Seviyede Salk\u0131m Seyreltmenin Salk\u0131m \u00d6zelliklerine Etkisi",
"type": "article-journal"
}
| Görüntülenme | 0 |
| İndirme | 0 |
| Veri hacmi | 0 Bytes |
| Tekil görüntülenme | 0 |
| Tekil indirme | 0 |