Dergi makalesi Açık Erişim
Korkutal, İlknur;
Bahar, Elman;
Uysal Seçkin, Gamze;
Akıncı, Derya
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim">
<leader>00000nam##2200000uu#4500</leader>
<datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">Merlot, salkım seyreltme, verim, kalite, üzüm</subfield>
</datafield>
<datafield tag="650" ind1="1" ind2="7">
<subfield code="a">cc-by</subfield>
<subfield code="2">opendefinition.org</subfield>
</datafield>
<datafield tag="041" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">tur</subfield>
</datafield>
<controlfield tag="005">20250701094059.0</controlfield>
<datafield tag="856" ind1="4" ind2=" ">
<subfield code="z">md5:8f213dfe1c5cd2f7a03768c7c43e0873</subfield>
<subfield code="s">2305224</subfield>
<subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/286036/files/5-Derya-TUTAD-salkım.pdf</subfield>
</datafield>
<datafield tag="909" ind1="C" ind2="O">
<subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:286036</subfield>
</datafield>
<datafield tag="520" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a"><p>Şaraplık &uuml;z&uuml;m &ccedil;eşitleri yetiştiriciliğinde g&ouml;z y&uuml;k&uuml; fazla olması nedeniyle genellikle tercih edilmeyen B&uuml;y&uuml;k T şeklinde,<br>
farklı fenolojik gelişme d&ouml;nemlerinde ve farklı seviyede yapılan salkım seyreltme seviyelerinin tane &ouml;zelliklerinde meydana<br>
getirdiği değişimleri belirlemek amacıyla bu araştırma ger&ccedil;ekleştirilmiştir. &Ccedil;anakkale ili Ezine il&ccedil;esine bağlı G&uuml;ll&uuml;ce k&ouml;y&uuml;nde<br>
39&deg;48&rsquo;03 N ve 26&deg;22&rsquo;01 D koordinatları arasında 65m rakımda bulunan &ouml;zel &uuml;retici bağında yapılmıştır. Deneme, 12 yaşındaki<br>
Merlot/41B aşı kombinasyonuna ait asmalardan oluşmuştur. &Ccedil;alışma, 2020-2021 ve 2021-2022 vejetasyon periyodlarında iki<br>
yıl s&uuml;reyle y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Altı farklı gelişme d&ouml;neminde; &ccedil;i&ccedil;eklenme &ouml;ncesi, tane tutumu, iri koruk, ben d&uuml;şme, yarı olgunluk<br>
ve olgunluk &ouml;ncesi; kontrol (% 0), % 25 salkım seyreltme (SS1) ve % 50 salkım seyreltme (SS2) olmak &uuml;zere 3 farklı salkım<br>
seyreltme yapılmıştır. Salkım &ouml;zellikleri a&ccedil;ısından tane tutumu d&ouml;neminde yapılan seyreltmelerin incelenen kriterleri artırdığı<br>
kaydedilmiştir. Tane tutumu ve ben d&uuml;şme d&ouml;nemlerinde ger&ccedil;ekleştirilen % 50 salkım seyreltmenin verim bakımından &ouml;ne<br>
&ccedil;ıktığı saptanmıştır. B&uuml;y&uuml;k T terbiye sisteminde yetiştirilen Merlot &uuml;z&uuml;m &ccedil;eşidi &uuml;zerinde elde edilen veriler; uygulama<br>
d&ouml;nemlerine g&ouml;re tane tutumunun salkım &ouml;zellikleri a&ccedil;ısından &ouml;nemli bir rol oynadığını g&ouml;stermiştir. Seyreltme oranı<br>
bakımından ise hem % 25 hem de % 50 oranında uygulanan seyreltmelerin &uuml;z&uuml;m kalitesini artırmada etkili olduğu<br>
belirlenmiştir.</p></subfield>
</datafield>
<datafield tag="980" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">publication</subfield>
<subfield code="b">article</subfield>
</datafield>
<datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">10.19159/tutad.1717787</subfield>
<subfield code="2">doi</subfield>
</datafield>
<datafield tag="542" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="l">open</subfield>
</datafield>
<datafield tag="245" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">Büyük T Sisteminde Yetiştirilen Merlot Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşidinde Farklı Zamanda ve Seviyede Salkım Seyreltmenin Salkım Özelliklerine Etkisi</subfield>
</datafield>
<datafield tag="540" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">Creative Commons Attribution-NonCommercial</subfield>
<subfield code="u">https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</subfield>
</datafield>
<controlfield tag="001">286036</controlfield>
<datafield tag="260" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="c">2025-07-01</subfield>
</datafield>
<datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="0">(orcid)0000-0002-8842-7695</subfield>
<subfield code="a">Bahar, Elman</subfield>
<subfield code="u">Namik Kemal University</subfield>
</datafield>
<datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="0">(orcid)0000-0002-2117-075X</subfield>
<subfield code="a">Uysal Seçkin, Gamze</subfield>
<subfield code="u">Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü</subfield>
</datafield>
<datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="0">(orcid)0000-0001-5208-5550</subfield>
<subfield code="a">Akıncı, Derya</subfield>
<subfield code="u">3T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bozcaada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, BozcaadaÇanakkale, TÜRKİYE</subfield>
</datafield>
<datafield tag="100" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="0">(orcid)0000-0002-8016-9804</subfield>
<subfield code="a">Korkutal, İlknur</subfield>
<subfield code="u">Namik Kemal University</subfield>
</datafield>
</record>
| Görüntülenme | 0 |
| İndirme | 0 |
| Veri hacmi | 0 Bytes |
| Tekil görüntülenme | 0 |
| Tekil indirme | 0 |