Dergi makalesi Açık Erişim

Büyük T Sisteminde Yetiştirilen Merlot Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşidinde Farklı Zamanda ve Seviyede Salkım Seyreltmenin Salkım Özelliklerine Etkisi

Korkutal, İlknur; Bahar, Elman; Uysal Seçkin, Gamze; Akıncı, Derya


MARC21 XML

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim">
  <leader>00000nam##2200000uu#4500</leader>
  <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Merlot, salkım seyreltme, verim, kalite, üzüm</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="650" ind1="1" ind2="7">
    <subfield code="a">cc-by</subfield>
    <subfield code="2">opendefinition.org</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="041" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">tur</subfield>
  </datafield>
  <controlfield tag="005">20250701094059.0</controlfield>
  <datafield tag="856" ind1="4" ind2=" ">
    <subfield code="z">md5:8f213dfe1c5cd2f7a03768c7c43e0873</subfield>
    <subfield code="s">2305224</subfield>
    <subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/286036/files/5-Derya-TUTAD-salkım.pdf</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="909" ind1="C" ind2="O">
    <subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:286036</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="520" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">&lt;p&gt;Şaraplık &amp;uuml;z&amp;uuml;m &amp;ccedil;eşitleri yetiştiriciliğinde g&amp;ouml;z y&amp;uuml;k&amp;uuml; fazla olması nedeniyle genellikle tercih edilmeyen B&amp;uuml;y&amp;uuml;k T şeklinde,&lt;br&gt;
farklı fenolojik gelişme d&amp;ouml;nemlerinde ve farklı seviyede yapılan salkım seyreltme seviyelerinin tane &amp;ouml;zelliklerinde meydana&lt;br&gt;
getirdiği değişimleri belirlemek amacıyla bu araştırma ger&amp;ccedil;ekleştirilmiştir. &amp;Ccedil;anakkale ili Ezine il&amp;ccedil;esine bağlı G&amp;uuml;ll&amp;uuml;ce k&amp;ouml;y&amp;uuml;nde&lt;br&gt;
39&amp;deg;48&amp;rsquo;03 N ve 26&amp;deg;22&amp;rsquo;01 D koordinatları arasında 65m rakımda bulunan &amp;ouml;zel &amp;uuml;retici bağında yapılmıştır. Deneme, 12 yaşındaki&lt;br&gt;
Merlot/41B aşı kombinasyonuna ait asmalardan oluşmuştur. &amp;Ccedil;alışma, 2020-2021 ve 2021-2022 vejetasyon periyodlarında iki&lt;br&gt;
yıl s&amp;uuml;reyle y&amp;uuml;r&amp;uuml;t&amp;uuml;lm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r. Altı farklı gelişme d&amp;ouml;neminde; &amp;ccedil;i&amp;ccedil;eklenme &amp;ouml;ncesi, tane tutumu, iri koruk, ben d&amp;uuml;şme, yarı olgunluk&lt;br&gt;
ve olgunluk &amp;ouml;ncesi; kontrol (% 0), % 25 salkım seyreltme (SS1) ve % 50 salkım seyreltme (SS2) olmak &amp;uuml;zere 3 farklı salkım&lt;br&gt;
seyreltme yapılmıştır. Salkım &amp;ouml;zellikleri a&amp;ccedil;ısından tane tutumu d&amp;ouml;neminde yapılan seyreltmelerin incelenen kriterleri artırdığı&lt;br&gt;
kaydedilmiştir. Tane tutumu ve ben d&amp;uuml;şme d&amp;ouml;nemlerinde ger&amp;ccedil;ekleştirilen % 50 salkım seyreltmenin verim bakımından &amp;ouml;ne&lt;br&gt;
&amp;ccedil;ıktığı saptanmıştır. B&amp;uuml;y&amp;uuml;k T terbiye sisteminde yetiştirilen Merlot &amp;uuml;z&amp;uuml;m &amp;ccedil;eşidi &amp;uuml;zerinde elde edilen veriler; uygulama&lt;br&gt;
d&amp;ouml;nemlerine g&amp;ouml;re tane tutumunun salkım &amp;ouml;zellikleri a&amp;ccedil;ısından &amp;ouml;nemli bir rol oynadığını g&amp;ouml;stermiştir. Seyreltme oranı&lt;br&gt;
bakımından ise hem % 25 hem de % 50 oranında uygulanan seyreltmelerin &amp;uuml;z&amp;uuml;m kalitesini artırmada etkili olduğu&lt;br&gt;
belirlenmiştir.&lt;/p&gt;</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="980" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">publication</subfield>
    <subfield code="b">article</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">10.19159/tutad.1717787</subfield>
    <subfield code="2">doi</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="542" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="l">open</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="245" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Büyük T Sisteminde Yetiştirilen Merlot Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşidinde Farklı Zamanda ve Seviyede Salkım Seyreltmenin Salkım Özelliklerine Etkisi</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="540" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Creative Commons Attribution-NonCommercial</subfield>
    <subfield code="u">https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</subfield>
  </datafield>
  <controlfield tag="001">286036</controlfield>
  <datafield tag="260" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="c">2025-07-01</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8842-7695</subfield>
    <subfield code="a">Bahar, Elman</subfield>
    <subfield code="u">Namik Kemal University</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-2117-075X</subfield>
    <subfield code="a">Uysal Seçkin, Gamze</subfield>
    <subfield code="u">Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0001-5208-5550</subfield>
    <subfield code="a">Akıncı, Derya</subfield>
    <subfield code="u">3T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bozcaada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, BozcaadaÇanakkale, TÜRKİYE</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="100" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8016-9804</subfield>
    <subfield code="a">Korkutal, İlknur</subfield>
    <subfield code="u">Namik Kemal University</subfield>
  </datafield>
</record>
0
0
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 0
İndirme 0
Veri hacmi 0 Bytes
Tekil görüntülenme 0
Tekil indirme 0

Alıntı yap