Dergi makalesi Açık Erişim
Korkutal, İlknur;
Bahar, Elman;
Uysal Seçkin, Gamze;
Akıncı, Derya
Şaraplık üzüm çeşitleri yetiştiriciliğinde göz yükü fazla olması nedeniyle genellikle tercih edilmeyen Büyük T şeklinde,
farklı fenolojik gelişme dönemlerinde ve farklı seviyede yapılan salkım seyreltme seviyelerinin tane özelliklerinde meydana
getirdiği değişimleri belirlemek amacıyla bu araştırma gerçekleştirilmiştir. Çanakkale ili Ezine ilçesine bağlı Güllüce köyünde
39°48’03 N ve 26°22’01 D koordinatları arasında 65m rakımda bulunan özel üretici bağında yapılmıştır. Deneme, 12 yaşındaki
Merlot/41B aşı kombinasyonuna ait asmalardan oluşmuştur. Çalışma, 2020-2021 ve 2021-2022 vejetasyon periyodlarında iki
yıl süreyle yürütülmüştür. Altı farklı gelişme döneminde; çiçeklenme öncesi, tane tutumu, iri koruk, ben düşme, yarı olgunluk
ve olgunluk öncesi; kontrol (% 0), % 25 salkım seyreltme (SS1) ve % 50 salkım seyreltme (SS2) olmak üzere 3 farklı salkım
seyreltme yapılmıştır. Salkım özellikleri açısından tane tutumu döneminde yapılan seyreltmelerin incelenen kriterleri artırdığı
kaydedilmiştir. Tane tutumu ve ben düşme dönemlerinde gerçekleştirilen % 50 salkım seyreltmenin verim bakımından öne
çıktığı saptanmıştır. Büyük T terbiye sisteminde yetiştirilen Merlot üzüm çeşidi üzerinde elde edilen veriler; uygulama
dönemlerine göre tane tutumunun salkım özellikleri açısından önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Seyreltme oranı
bakımından ise hem % 25 hem de % 50 oranında uygulanan seyreltmelerin üzüm kalitesini artırmada etkili olduğu
belirlenmiştir.
Dosya adı | Boyutu | |
---|---|---|
5-Derya-TUTAD-salkım.pdf
md5:8f213dfe1c5cd2f7a03768c7c43e0873 |
2.3 MB | İndir |
Görüntülenme | 0 |
İndirme | 0 |
Veri hacmi | 0 Bytes |
Tekil görüntülenme | 0 |
Tekil indirme | 0 |