Dergi makalesi Açık Erişim
Korkutal, İlknur;
Bahar, Elman;
Uysal Seçkin, Gamze;
Akıncı, Derya
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <oai_dc:dc xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:oai_dc="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd"> <dc:creator>Korkutal, İlknur</dc:creator> <dc:creator>Bahar, Elman</dc:creator> <dc:creator>Uysal Seçkin, Gamze</dc:creator> <dc:creator>Akıncı, Derya</dc:creator> <dc:date>2025-07-01</dc:date> <dc:description>Şaraplık üzüm çeşitleri yetiştiriciliğinde göz yükü fazla olması nedeniyle genellikle tercih edilmeyen Büyük T şeklinde, farklı fenolojik gelişme dönemlerinde ve farklı seviyede yapılan salkım seyreltme seviyelerinin tane özelliklerinde meydana getirdiği değişimleri belirlemek amacıyla bu araştırma gerçekleştirilmiştir. Çanakkale ili Ezine ilçesine bağlı Güllüce köyünde 39°48’03 N ve 26°22’01 D koordinatları arasında 65m rakımda bulunan özel üretici bağında yapılmıştır. Deneme, 12 yaşındaki Merlot/41B aşı kombinasyonuna ait asmalardan oluşmuştur. Çalışma, 2020-2021 ve 2021-2022 vejetasyon periyodlarında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Altı farklı gelişme döneminde; çiçeklenme öncesi, tane tutumu, iri koruk, ben düşme, yarı olgunluk ve olgunluk öncesi; kontrol (% 0), % 25 salkım seyreltme (SS1) ve % 50 salkım seyreltme (SS2) olmak üzere 3 farklı salkım seyreltme yapılmıştır. Salkım özellikleri açısından tane tutumu döneminde yapılan seyreltmelerin incelenen kriterleri artırdığı kaydedilmiştir. Tane tutumu ve ben düşme dönemlerinde gerçekleştirilen % 50 salkım seyreltmenin verim bakımından öne çıktığı saptanmıştır. Büyük T terbiye sisteminde yetiştirilen Merlot üzüm çeşidi üzerinde elde edilen veriler; uygulama dönemlerine göre tane tutumunun salkım özellikleri açısından önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Seyreltme oranı bakımından ise hem % 25 hem de % 50 oranında uygulanan seyreltmelerin üzüm kalitesini artırmada etkili olduğu belirlenmiştir.</dc:description> <dc:identifier>https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/286036</dc:identifier> <dc:identifier>oai:aperta.ulakbim.gov.tr:286036</dc:identifier> <dc:language>tur</dc:language> <dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights> <dc:rights>https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</dc:rights> <dc:subject>Merlot, salkım seyreltme, verim, kalite, üzüm</dc:subject> <dc:title>Büyük T Sisteminde Yetiştirilen Merlot Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşidinde Farklı Zamanda ve Seviyede Salkım Seyreltmenin Salkım Özelliklerine Etkisi</dc:title> <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type> <dc:type>publication-article</dc:type> </oai_dc:dc>
| Görüntülenme | 0 |
| İndirme | 0 |
| Veri hacmi | 0 Bytes |
| Tekil görüntülenme | 0 |
| Tekil indirme | 0 |