Dergi makalesi Açık Erişim
Erçim, Rüveyda Esra; Pekcan, Gülden
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?> <record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim"> <leader>00000nam##2200000uu#4500</leader> <controlfield tag="001">263741</controlfield> <datafield tag="540" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Creative Commons Attribution-NonCommercial</subfield> <subfield code="u">https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</subfield> </datafield> <datafield tag="773" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="i">isVersionOf</subfield> <subfield code="a">10.48623/aperta.263740</subfield> <subfield code="n">doi</subfield> </datafield> <controlfield tag="005">20240314111009.0</controlfield> <datafield tag="520" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a"><p>Ama&ccedil;: Bu araştırma 19-35 yaş arasındaki bireylerin beslenme durumlarının sağlıklı yeme indeksi (Healthy Eating Index-HEI-2005) ile saptanması amacıyla planlanıp y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Bireyler ve Y&ouml;ntem: &Ccedil;alışma, kesitsel ve tanımlayıcı bir &ccedil;alışmadır. &Ccedil;alışmaya Bing&ouml;l &Uuml;niversitesi&rsquo;nde eğitim g&ouml;ren 19-35 yaş arasındaki g&ouml;n&uuml;ll&uuml; 498 &uuml;niversite &ouml;ğrencisi (erkek= 230, %46.2, kadın= 268, %53.8) katılmıştır. Sorukağıdı ile &ouml;ğrencilere ilişkin genel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, 24 saatlik besin t&uuml;ketim durumu saptanmış, antropometrik &ouml;l&ccedil;&uuml;mleri alınmış ve bireylerin HEI-2005 değerleri hesaplanmış, indeksle yaş ve cinsiyet ilişkisi incelenmiştir.&nbsp; HEI tam puanı 100&rsquo;d&uuml;r. Sağlıklı Yeme İndeksi skoru 80&rsquo;nin &uuml;zerinde ise diyet &ldquo;kaliteli&rdquo;, 51-80 arasında ise diyet &ldquo;geliştirilmeli&rdquo; ve 51&rsquo;in altında ise diyet &ldquo;yetersiz&rdquo; olarak&nbsp; &nbsp;tanımlanmaktadır. Bulgular: &Ouml;ğrencilerin yaş ortalaması erkeklerde 22.1&plusmn;2.8, kadınlarda 21.7&plusmn;3 yıldır. Ortalama beden k&uuml;tle indeksi (BKİ) erkeklerde 23.1&plusmn;2.7, kadınlarda 22.4&plusmn;3.5 kg/m2 olarak bulunmuştur. Bireylerin %85.7&rsquo;si 19-24 yaş grubundadır. Bireylerin %96.4&rsquo;&uuml; bekardır. Erkeklerin %48.7&rsquo;si ve kadınların %79.9&rsquo;u sigara kullanmaz iken, erkeklerin %42.6&rsquo;sı ve kadınların %13.8&rsquo;i halen sigara kullanmaktadır. Toplam HEİ-2005 puanı karşılaştırıldığında kadınların HEİ-2005 skorunun (57.1&plusmn;6.7 puan) erkeklerden (54.0&plusmn;6.3 puan) fazla olduğu g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r (p&lt;0.05). HEİ skoruna g&ouml;re&nbsp; &ouml;ğrencilerin &ccedil;oğunluğunun (erkek= %72.6, kadın= %85.8) beslenme durumunun geliştirilmesi gereken d&uuml;zeyde&nbsp; &nbsp;olduğu ancak ortalamalarına bakıldığında diyet kalitesinin yetersiz olduğu bulunmuştur. Sonu&ccedil;: &Uuml;niversite &ouml;ğrencileri, beslenme alışkanlıklarının d&uuml;zenlenebileceği ve ileri yaşlarda ortaya &ccedil;ıkabilecek hastalıkların &ouml;nlenebileceği bir gruptur. &Ouml;ğrencilerde beslenme bilgisinin ve farkındalığının geliştirilmesine y&ouml;nelik eğitimler d&uuml;zenlenmeli, programlar ve politikalar oluşturulmalıdır.</p></subfield> </datafield> <datafield tag="245" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Genç Yetişkinlerin Beslenme Durumunun Sağlıklı Yeme İndeksi-2005 İle Değerlendirilmesi</subfield> </datafield> <datafield tag="041" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">tur</subfield> </datafield> <datafield tag="909" ind1="C" ind2="O"> <subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:263741</subfield> </datafield> <datafield tag="542" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="l">open</subfield> </datafield> <datafield tag="856" ind1="4" ind2=" "> <subfield code="z">md5:d20b4e45de560ead12f70fabf888389d</subfield> <subfield code="s">183117</subfield> <subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/263741/files/Genç+Yetişkinlerin+Beslenme+Durumunun+Sağlıklı+Yeme+İndeksi-2005+İle+Değerlendirilmesi.pdf</subfield> </datafield> <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="2">doi</subfield> <subfield code="a">10.48623/aperta.263741</subfield> </datafield> <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="q">alternateidentifier</subfield> <subfield code="2">issn</subfield> <subfield code="a">1300-3089</subfield> </datafield> <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="q">alternateidentifier</subfield> <subfield code="2">url</subfield> <subfield code="a">https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/view/171</subfield> </datafield> <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-2037-3037</subfield> <subfield code="u">Hacettepe Üniversitesi</subfield> <subfield code="a">Pekcan, Gülden</subfield> </datafield> <datafield tag="650" ind1="1" ind2="7"> <subfield code="a">cc-by</subfield> <subfield code="2">opendefinition.org</subfield> </datafield> <datafield tag="980" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">publication</subfield> <subfield code="b">article</subfield> </datafield> <datafield tag="260" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="c">2015-08-15</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Diyet kalite indeksi</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">sağlıklı yeme indeksi-2005</subfield> </datafield> <datafield tag="100" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-7564-4017</subfield> <subfield code="u">Bingöl Üniversitesi</subfield> <subfield code="a">Erçim, Rüveyda Esra</subfield> </datafield> </record>
Tüm sürümler | Bu sürüm | |
---|---|---|
Görüntülenme | 53 | 53 |
İndirme | 14 | 14 |
Veri hacmi | 2.6 MB | 2.6 MB |
Tekil görüntülenme | 44 | 44 |
Tekil indirme | 12 | 12 |