Dergi makalesi Açık Erişim

Genç Yetişkinlerin Beslenme Durumunun Sağlıklı Yeme İndeksi-2005 İle Değerlendirilmesi

Erçim, Rüveyda Esra; Pekcan, Gülden


MARC21 XML

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim">
  <leader>00000nam##2200000uu#4500</leader>
  <controlfield tag="001">263741</controlfield>
  <datafield tag="540" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Creative Commons Attribution-NonCommercial</subfield>
    <subfield code="u">https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="773" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="i">isVersionOf</subfield>
    <subfield code="a">10.48623/aperta.263740</subfield>
    <subfield code="n">doi</subfield>
  </datafield>
  <controlfield tag="005">20240314111009.0</controlfield>
  <datafield tag="520" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">&lt;p&gt;Ama&amp;ccedil;: Bu araştırma 19-35 yaş arasındaki bireylerin beslenme durumlarının sağlıklı yeme indeksi (Healthy Eating Index-HEI-2005) ile saptanması amacıyla planlanıp y&amp;uuml;r&amp;uuml;t&amp;uuml;lm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r. Bireyler ve Y&amp;ouml;ntem: &amp;Ccedil;alışma, kesitsel ve tanımlayıcı bir &amp;ccedil;alışmadır. &amp;Ccedil;alışmaya Bing&amp;ouml;l &amp;Uuml;niversitesi&amp;rsquo;nde eğitim g&amp;ouml;ren 19-35 yaş arasındaki g&amp;ouml;n&amp;uuml;ll&amp;uuml; 498 &amp;uuml;niversite &amp;ouml;ğrencisi (erkek= 230, %46.2, kadın= 268, %53.8) katılmıştır. Sorukağıdı ile &amp;ouml;ğrencilere ilişkin genel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, 24 saatlik besin t&amp;uuml;ketim durumu saptanmış, antropometrik &amp;ouml;l&amp;ccedil;&amp;uuml;mleri alınmış ve bireylerin HEI-2005 değerleri hesaplanmış, indeksle yaş ve cinsiyet ilişkisi incelenmiştir.&amp;nbsp; HEI tam puanı 100&amp;rsquo;d&amp;uuml;r. Sağlıklı Yeme İndeksi skoru 80&amp;rsquo;nin &amp;uuml;zerinde ise diyet &amp;ldquo;kaliteli&amp;rdquo;, 51-80 arasında ise diyet &amp;ldquo;geliştirilmeli&amp;rdquo; ve 51&amp;rsquo;in altında ise diyet &amp;ldquo;yetersiz&amp;rdquo; olarak&amp;nbsp; &amp;nbsp;tanımlanmaktadır. Bulgular: &amp;Ouml;ğrencilerin yaş ortalaması erkeklerde 22.1&amp;plusmn;2.8, kadınlarda 21.7&amp;plusmn;3 yıldır. Ortalama beden k&amp;uuml;tle indeksi (BKİ) erkeklerde 23.1&amp;plusmn;2.7, kadınlarda 22.4&amp;plusmn;3.5 kg/m2 olarak bulunmuştur. Bireylerin %85.7&amp;rsquo;si 19-24 yaş grubundadır. Bireylerin %96.4&amp;rsquo;&amp;uuml; bekardır. Erkeklerin %48.7&amp;rsquo;si ve kadınların %79.9&amp;rsquo;u sigara kullanmaz iken, erkeklerin %42.6&amp;rsquo;sı ve kadınların %13.8&amp;rsquo;i halen sigara kullanmaktadır. Toplam HEİ-2005 puanı karşılaştırıldığında kadınların HEİ-2005 skorunun (57.1&amp;plusmn;6.7 puan) erkeklerden (54.0&amp;plusmn;6.3 puan) fazla olduğu g&amp;ouml;r&amp;uuml;lm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r (p&amp;lt;0.05). HEİ skoruna g&amp;ouml;re&amp;nbsp; &amp;ouml;ğrencilerin &amp;ccedil;oğunluğunun (erkek= %72.6, kadın= %85.8) beslenme durumunun geliştirilmesi gereken d&amp;uuml;zeyde&amp;nbsp; &amp;nbsp;olduğu ancak ortalamalarına bakıldığında diyet kalitesinin yetersiz olduğu bulunmuştur. Sonu&amp;ccedil;: &amp;Uuml;niversite &amp;ouml;ğrencileri, beslenme alışkanlıklarının d&amp;uuml;zenlenebileceği ve ileri yaşlarda ortaya &amp;ccedil;ıkabilecek hastalıkların &amp;ouml;nlenebileceği bir gruptur. &amp;Ouml;ğrencilerde beslenme bilgisinin ve farkındalığının geliştirilmesine y&amp;ouml;nelik eğitimler d&amp;uuml;zenlenmeli, programlar ve politikalar oluşturulmalıdır.&lt;/p&gt;</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="245" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Genç Yetişkinlerin Beslenme Durumunun Sağlıklı Yeme İndeksi-2005 İle Değerlendirilmesi</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="041" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">tur</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="909" ind1="C" ind2="O">
    <subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:263741</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="542" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="l">open</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="856" ind1="4" ind2=" ">
    <subfield code="z">md5:d20b4e45de560ead12f70fabf888389d</subfield>
    <subfield code="s">183117</subfield>
    <subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/263741/files/Genç+Yetişkinlerin+Beslenme+Durumunun+Sağlıklı+Yeme+İndeksi-2005+İle+Değerlendirilmesi.pdf</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="2">doi</subfield>
    <subfield code="a">10.48623/aperta.263741</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="q">alternateidentifier</subfield>
    <subfield code="2">issn</subfield>
    <subfield code="a">1300-3089</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="q">alternateidentifier</subfield>
    <subfield code="2">url</subfield>
    <subfield code="a">https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/view/171</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-2037-3037</subfield>
    <subfield code="u">Hacettepe Üniversitesi</subfield>
    <subfield code="a">Pekcan, Gülden</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="650" ind1="1" ind2="7">
    <subfield code="a">cc-by</subfield>
    <subfield code="2">opendefinition.org</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="980" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">publication</subfield>
    <subfield code="b">article</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="260" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="c">2015-08-15</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Diyet kalite indeksi</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">sağlıklı yeme indeksi-2005</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="100" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-7564-4017</subfield>
    <subfield code="u">Bingöl Üniversitesi</subfield>
    <subfield code="a">Erçim, Rüveyda Esra</subfield>
  </datafield>
</record>
53
14
görüntülenme
indirilme
Tüm sürümler Bu sürüm
Görüntülenme 5353
İndirme 1414
Veri hacmi 2.6 MB2.6 MB
Tekil görüntülenme 4444
Tekil indirme 1212

Alıntı yap