Dergi makalesi Açık Erişim
Erçim, Rüveyda Esra; Pekcan, Gülden
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <oai_dc:dc xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:oai_dc="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd"> <dc:creator>Erçim, Rüveyda Esra</dc:creator> <dc:creator>Pekcan, Gülden</dc:creator> <dc:date>2015-08-15</dc:date> <dc:description>Amaç: Bu araştırma 19-35 yaş arasındaki bireylerin beslenme durumlarının sağlıklı yeme indeksi (Healthy Eating Index-HEI-2005) ile saptanması amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Bireyler ve Yöntem: Çalışma, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmaya Bingöl Üniversitesi’nde eğitim gören 19-35 yaş arasındaki gönüllü 498 üniversite öğrencisi (erkek= 230, %46.2, kadın= 268, %53.8) katılmıştır. Sorukağıdı ile öğrencilere ilişkin genel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, 24 saatlik besin tüketim durumu saptanmış, antropometrik ölçümleri alınmış ve bireylerin HEI-2005 değerleri hesaplanmış, indeksle yaş ve cinsiyet ilişkisi incelenmiştir. HEI tam puanı 100’dür. Sağlıklı Yeme İndeksi skoru 80’nin üzerinde ise diyet “kaliteli”, 51-80 arasında ise diyet “geliştirilmeli” ve 51’in altında ise diyet “yetersiz” olarak tanımlanmaktadır. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması erkeklerde 22.1±2.8, kadınlarda 21.7±3 yıldır. Ortalama beden kütle indeksi (BKİ) erkeklerde 23.1±2.7, kadınlarda 22.4±3.5 kg/m2 olarak bulunmuştur. Bireylerin %85.7’si 19-24 yaş grubundadır. Bireylerin %96.4’ü bekardır. Erkeklerin %48.7’si ve kadınların %79.9’u sigara kullanmaz iken, erkeklerin %42.6’sı ve kadınların %13.8’i halen sigara kullanmaktadır. Toplam HEİ-2005 puanı karşılaştırıldığında kadınların HEİ-2005 skorunun (57.1±6.7 puan) erkeklerden (54.0±6.3 puan) fazla olduğu görülmüştür (p<0.05). HEİ skoruna göre öğrencilerin çoğunluğunun (erkek= %72.6, kadın= %85.8) beslenme durumunun geliştirilmesi gereken düzeyde olduğu ancak ortalamalarına bakıldığında diyet kalitesinin yetersiz olduğu bulunmuştur. Sonuç: Üniversite öğrencileri, beslenme alışkanlıklarının düzenlenebileceği ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hastalıkların önlenebileceği bir gruptur. Öğrencilerde beslenme bilgisinin ve farkındalığının geliştirilmesine yönelik eğitimler düzenlenmeli, programlar ve politikalar oluşturulmalıdır.</dc:description> <dc:identifier>https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/263741</dc:identifier> <dc:identifier>oai:aperta.ulakbim.gov.tr:263741</dc:identifier> <dc:language>tur</dc:language> <dc:relation>info:eu-repo/semantics/altIdentifier/issn/1300-3089</dc:relation> <dc:relation>info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/view/171</dc:relation> <dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights> <dc:rights>https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</dc:rights> <dc:subject>Diyet kalite indeksi</dc:subject> <dc:subject>sağlıklı yeme indeksi-2005</dc:subject> <dc:title>Genç Yetişkinlerin Beslenme Durumunun Sağlıklı Yeme İndeksi-2005 İle Değerlendirilmesi</dc:title> <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type> <dc:type>publication-article</dc:type> </oai_dc:dc>
Tüm sürümler | Bu sürüm | |
---|---|---|
Görüntülenme | 53 | 53 |
İndirme | 14 | 14 |
Veri hacmi | 2.6 MB | 2.6 MB |
Tekil görüntülenme | 44 | 44 |
Tekil indirme | 12 | 12 |