Dergi makalesi Açık Erişim

Genç Yetişkinlerin Beslenme Durumunun Sağlıklı Yeme İndeksi-2005 İle Değerlendirilmesi

Erçim, Rüveyda Esra; Pekcan, Gülden


DataCite XML

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd">
  <identifier identifierType="DOI">10.48623/aperta.263741</identifier>
  <creators>
    <creator>
      <creatorName>Erçim, Rüveyda Esra</creatorName>
      <givenName>Rüveyda Esra</givenName>
      <familyName>Erçim</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-7564-4017</nameIdentifier>
      <affiliation>Bingöl Üniversitesi</affiliation>
    </creator>
    <creator>
      <creatorName>Pekcan, Gülden</creatorName>
      <givenName>Gülden</givenName>
      <familyName>Pekcan</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2037-3037</nameIdentifier>
      <affiliation>Hacettepe Üniversitesi</affiliation>
    </creator>
  </creators>
  <titles>
    <title>Genç Yetişkinlerin Beslenme Durumunun Sağlıklı Yeme İndeksi-2005 İle Değerlendirilmesi</title>
  </titles>
  <publisher>Aperta</publisher>
  <publicationYear>2015</publicationYear>
  <subjects>
    <subject>Diyet kalite indeksi</subject>
    <subject>sağlıklı yeme indeksi-2005</subject>
  </subjects>
  <dates>
    <date dateType="Issued">2015-08-15</date>
  </dates>
  <language>tr</language>
  <resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType>
  <alternateIdentifiers>
    <alternateIdentifier alternateIdentifierType="issn">1300-3089</alternateIdentifier>
    <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/view/171</alternateIdentifier>
    <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263741</alternateIdentifier>
  </alternateIdentifiers>
  <relatedIdentifiers>
    <relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsVersionOf">10.48623/aperta.263740</relatedIdentifier>
  </relatedIdentifiers>
  <rightsList>
    <rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial</rights>
    <rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights>
  </rightsList>
  <descriptions>
    <description descriptionType="Abstract">&lt;p&gt;Ama&amp;ccedil;: Bu araştırma 19-35 yaş arasındaki bireylerin beslenme durumlarının sağlıklı yeme indeksi (Healthy Eating Index-HEI-2005) ile saptanması amacıyla planlanıp y&amp;uuml;r&amp;uuml;t&amp;uuml;lm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r. Bireyler ve Y&amp;ouml;ntem: &amp;Ccedil;alışma, kesitsel ve tanımlayıcı bir &amp;ccedil;alışmadır. &amp;Ccedil;alışmaya Bing&amp;ouml;l &amp;Uuml;niversitesi&amp;rsquo;nde eğitim g&amp;ouml;ren 19-35 yaş arasındaki g&amp;ouml;n&amp;uuml;ll&amp;uuml; 498 &amp;uuml;niversite &amp;ouml;ğrencisi (erkek= 230, %46.2, kadın= 268, %53.8) katılmıştır. Sorukağıdı ile &amp;ouml;ğrencilere ilişkin genel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, 24 saatlik besin t&amp;uuml;ketim durumu saptanmış, antropometrik &amp;ouml;l&amp;ccedil;&amp;uuml;mleri alınmış ve bireylerin HEI-2005 değerleri hesaplanmış, indeksle yaş ve cinsiyet ilişkisi incelenmiştir.&amp;nbsp; HEI tam puanı 100&amp;rsquo;d&amp;uuml;r. Sağlıklı Yeme İndeksi skoru 80&amp;rsquo;nin &amp;uuml;zerinde ise diyet &amp;ldquo;kaliteli&amp;rdquo;, 51-80 arasında ise diyet &amp;ldquo;geliştirilmeli&amp;rdquo; ve 51&amp;rsquo;in altında ise diyet &amp;ldquo;yetersiz&amp;rdquo; olarak&amp;nbsp; &amp;nbsp;tanımlanmaktadır. Bulgular: &amp;Ouml;ğrencilerin yaş ortalaması erkeklerde 22.1&amp;plusmn;2.8, kadınlarda 21.7&amp;plusmn;3 yıldır. Ortalama beden k&amp;uuml;tle indeksi (BKİ) erkeklerde 23.1&amp;plusmn;2.7, kadınlarda 22.4&amp;plusmn;3.5 kg/m2 olarak bulunmuştur. Bireylerin %85.7&amp;rsquo;si 19-24 yaş grubundadır. Bireylerin %96.4&amp;rsquo;&amp;uuml; bekardır. Erkeklerin %48.7&amp;rsquo;si ve kadınların %79.9&amp;rsquo;u sigara kullanmaz iken, erkeklerin %42.6&amp;rsquo;sı ve kadınların %13.8&amp;rsquo;i halen sigara kullanmaktadır. Toplam HEİ-2005 puanı karşılaştırıldığında kadınların HEİ-2005 skorunun (57.1&amp;plusmn;6.7 puan) erkeklerden (54.0&amp;plusmn;6.3 puan) fazla olduğu g&amp;ouml;r&amp;uuml;lm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r (p&amp;lt;0.05). HEİ skoruna g&amp;ouml;re&amp;nbsp; &amp;ouml;ğrencilerin &amp;ccedil;oğunluğunun (erkek= %72.6, kadın= %85.8) beslenme durumunun geliştirilmesi gereken d&amp;uuml;zeyde&amp;nbsp; &amp;nbsp;olduğu ancak ortalamalarına bakıldığında diyet kalitesinin yetersiz olduğu bulunmuştur. Sonu&amp;ccedil;: &amp;Uuml;niversite &amp;ouml;ğrencileri, beslenme alışkanlıklarının d&amp;uuml;zenlenebileceği ve ileri yaşlarda ortaya &amp;ccedil;ıkabilecek hastalıkların &amp;ouml;nlenebileceği bir gruptur. &amp;Ouml;ğrencilerde beslenme bilgisinin ve farkındalığının geliştirilmesine y&amp;ouml;nelik eğitimler d&amp;uuml;zenlenmeli, programlar ve politikalar oluşturulmalıdır.&lt;/p&gt;</description>
  </descriptions>
</resource>
53
14
görüntülenme
indirilme
Tüm sürümler Bu sürüm
Görüntülenme 5353
İndirme 1414
Veri hacmi 2.6 MB2.6 MB
Tekil görüntülenme 4444
Tekil indirme 1212

Alıntı yap