Dergi makalesi Açık Erişim
Erçim, Rüveyda Esra; Pekcan, Gülden
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd"> <identifier identifierType="DOI">10.48623/aperta.263741</identifier> <creators> <creator> <creatorName>Erçim, Rüveyda Esra</creatorName> <givenName>Rüveyda Esra</givenName> <familyName>Erçim</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-7564-4017</nameIdentifier> <affiliation>Bingöl Üniversitesi</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Pekcan, Gülden</creatorName> <givenName>Gülden</givenName> <familyName>Pekcan</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2037-3037</nameIdentifier> <affiliation>Hacettepe Üniversitesi</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title>Genç Yetişkinlerin Beslenme Durumunun Sağlıklı Yeme İndeksi-2005 İle Değerlendirilmesi</title> </titles> <publisher>Aperta</publisher> <publicationYear>2015</publicationYear> <subjects> <subject>Diyet kalite indeksi</subject> <subject>sağlıklı yeme indeksi-2005</subject> </subjects> <dates> <date dateType="Issued">2015-08-15</date> </dates> <language>tr</language> <resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType> <alternateIdentifiers> <alternateIdentifier alternateIdentifierType="issn">1300-3089</alternateIdentifier> <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/view/171</alternateIdentifier> <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263741</alternateIdentifier> </alternateIdentifiers> <relatedIdentifiers> <relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsVersionOf">10.48623/aperta.263740</relatedIdentifier> </relatedIdentifiers> <rightsList> <rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial</rights> <rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights> </rightsList> <descriptions> <description descriptionType="Abstract"><p>Ama&ccedil;: Bu araştırma 19-35 yaş arasındaki bireylerin beslenme durumlarının sağlıklı yeme indeksi (Healthy Eating Index-HEI-2005) ile saptanması amacıyla planlanıp y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Bireyler ve Y&ouml;ntem: &Ccedil;alışma, kesitsel ve tanımlayıcı bir &ccedil;alışmadır. &Ccedil;alışmaya Bing&ouml;l &Uuml;niversitesi&rsquo;nde eğitim g&ouml;ren 19-35 yaş arasındaki g&ouml;n&uuml;ll&uuml; 498 &uuml;niversite &ouml;ğrencisi (erkek= 230, %46.2, kadın= 268, %53.8) katılmıştır. Sorukağıdı ile &ouml;ğrencilere ilişkin genel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, 24 saatlik besin t&uuml;ketim durumu saptanmış, antropometrik &ouml;l&ccedil;&uuml;mleri alınmış ve bireylerin HEI-2005 değerleri hesaplanmış, indeksle yaş ve cinsiyet ilişkisi incelenmiştir.&nbsp; HEI tam puanı 100&rsquo;d&uuml;r. Sağlıklı Yeme İndeksi skoru 80&rsquo;nin &uuml;zerinde ise diyet &ldquo;kaliteli&rdquo;, 51-80 arasında ise diyet &ldquo;geliştirilmeli&rdquo; ve 51&rsquo;in altında ise diyet &ldquo;yetersiz&rdquo; olarak&nbsp; &nbsp;tanımlanmaktadır. Bulgular: &Ouml;ğrencilerin yaş ortalaması erkeklerde 22.1&plusmn;2.8, kadınlarda 21.7&plusmn;3 yıldır. Ortalama beden k&uuml;tle indeksi (BKİ) erkeklerde 23.1&plusmn;2.7, kadınlarda 22.4&plusmn;3.5 kg/m2 olarak bulunmuştur. Bireylerin %85.7&rsquo;si 19-24 yaş grubundadır. Bireylerin %96.4&rsquo;&uuml; bekardır. Erkeklerin %48.7&rsquo;si ve kadınların %79.9&rsquo;u sigara kullanmaz iken, erkeklerin %42.6&rsquo;sı ve kadınların %13.8&rsquo;i halen sigara kullanmaktadır. Toplam HEİ-2005 puanı karşılaştırıldığında kadınların HEİ-2005 skorunun (57.1&plusmn;6.7 puan) erkeklerden (54.0&plusmn;6.3 puan) fazla olduğu g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r (p&lt;0.05). HEİ skoruna g&ouml;re&nbsp; &ouml;ğrencilerin &ccedil;oğunluğunun (erkek= %72.6, kadın= %85.8) beslenme durumunun geliştirilmesi gereken d&uuml;zeyde&nbsp; &nbsp;olduğu ancak ortalamalarına bakıldığında diyet kalitesinin yetersiz olduğu bulunmuştur. Sonu&ccedil;: &Uuml;niversite &ouml;ğrencileri, beslenme alışkanlıklarının d&uuml;zenlenebileceği ve ileri yaşlarda ortaya &ccedil;ıkabilecek hastalıkların &ouml;nlenebileceği bir gruptur. &Ouml;ğrencilerde beslenme bilgisinin ve farkındalığının geliştirilmesine y&ouml;nelik eğitimler d&uuml;zenlenmeli, programlar ve politikalar oluşturulmalıdır.</p></description> </descriptions> </resource>
Tüm sürümler | Bu sürüm | |
---|---|---|
Görüntülenme | 53 | 53 |
İndirme | 14 | 14 |
Veri hacmi | 2.6 MB | 2.6 MB |
Tekil görüntülenme | 44 | 44 |
Tekil indirme | 12 | 12 |