Dergi makalesi Açık Erişim
Erçim, Rüveyda Esra; Pekcan, Gülden
{ "conceptdoi": "10.48623/aperta.263740", "conceptrecid": "263740", "created": "2024-03-14T11:08:32.673801+00:00", "doi": "10.48623/aperta.263741", "files": [ { "bucket": "6de82e23-fca9-4351-8681-36da86bcc15d", "checksum": "md5:d20b4e45de560ead12f70fabf888389d", "key": "Gen\u00e7+Yeti\u015fkinlerin+Beslenme+Durumunun+Sa\u011fl\u0131kl\u0131+Yeme+\u0130ndeksi-2005+\u0130le+De\u011ferlendirilmesi.pdf", "links": { "self": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/api/files/6de82e23-fca9-4351-8681-36da86bcc15d/Gen%C3%A7%2BYeti%C5%9Fkinlerin%2BBeslenme%2BDurumunun%2BSa%C4%9Fl%C4%B1kl%C4%B1%2BYeme%2B%C4%B0ndeksi-2005%2B%C4%B0le%2BDe%C4%9Ferlendirilmesi.pdf" }, "size": 183117, "type": "pdf" } ], "id": 263741, "links": { "badge": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/badge/doi/10.48623/aperta.263741.svg", "bucket": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/api/files/6de82e23-fca9-4351-8681-36da86bcc15d", "conceptbadge": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/badge/doi/10.48623/aperta.263740.svg", "conceptdoi": "https://doi.org/10.48623/aperta.263740", "doi": "https://doi.org/10.48623/aperta.263741", "html": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263741", "latest": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/api/records/263741", "latest_html": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263741" }, "metadata": { "access_right": "open", "access_right_category": "success", "alternate_identifiers": [ { "identifier": "1300-3089", "scheme": "issn" }, { "identifier": "https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/view/171", "scheme": "url" } ], "creators": [ { "affiliation": "Bing\u00f6l \u00dcniversitesi", "name": "Er\u00e7im, R\u00fcveyda Esra", "orcid": "0000-0002-7564-4017" }, { "affiliation": "Hacettepe \u00dcniversitesi", "name": "Pekcan, G\u00fclden", "orcid": "0000-0002-2037-3037" } ], "description": "<p>Amaç: Bu ara\u015ft\u0131rma 19-35 ya\u015f aras\u0131ndaki bireylerin beslenme durumlar\u0131n\u0131n sa\u011fl\u0131kl\u0131 yeme indeksi (Healthy Eating Index-HEI-2005) ile saptanmas\u0131 amac\u0131yla planlan\u0131p yürütülmü\u015ftür. Bireyler ve Yöntem: Çal\u0131\u015fma, kesitsel ve tan\u0131mlay\u0131c\u0131 bir çal\u0131\u015fmad\u0131r. Çal\u0131\u015fmaya Bingöl Üniversitesi’nde e\u011fitim gören 19-35 ya\u015f aras\u0131ndaki gönüllü 498 üniversite ö\u011frencisi (erkek= 230, %46.2, kad\u0131n= 268, %53.8) kat\u0131lm\u0131\u015ft\u0131r. Soruka\u011f\u0131d\u0131 ile ö\u011frencilere ili\u015fkin genel bilgiler, beslenme al\u0131\u015fkanl\u0131klar\u0131, 24 saatlik besin tüketim durumu saptanm\u0131\u015f, antropometrik ölçümleri al\u0131nm\u0131\u015f ve bireylerin HEI-2005 de\u011ferleri hesaplanm\u0131\u015f, indeksle ya\u015f ve cinsiyet ili\u015fkisi incelenmi\u015ftir. HEI tam puan\u0131 100’dür. Sa\u011fl\u0131kl\u0131 Yeme \u0130ndeksi skoru 80’nin üzerinde ise diyet “kaliteli”, 51-80 aras\u0131nda ise diyet “geli\u015ftirilmeli” ve 51’in alt\u0131nda ise diyet “yetersiz” olarak tan\u0131mlanmaktad\u0131r. Bulgular: Ö\u011frencilerin ya\u015f ortalamas\u0131 erkeklerde 22.1±2.8, kad\u0131nlarda 21.7±3 y\u0131ld\u0131r. Ortalama beden kütle indeksi (BK\u0130) erkeklerde 23.1±2.7, kad\u0131nlarda 22.4±3.5 kg/m2 olarak bulunmu\u015ftur. Bireylerin %85.7’si 19-24 ya\u015f grubundad\u0131r. Bireylerin %96.4’ü bekard\u0131r. Erkeklerin %48.7’si ve kad\u0131nlar\u0131n %79.9’u sigara kullanmaz iken, erkeklerin %42.6’s\u0131 ve kad\u0131nlar\u0131n %13.8’i halen sigara kullanmaktad\u0131r. Toplam HE\u0130-2005 puan\u0131 kar\u015f\u0131la\u015ft\u0131r\u0131ld\u0131\u011f\u0131nda kad\u0131nlar\u0131n HE\u0130-2005 skorunun (57.1±6.7 puan) erkeklerden (54.0±6.3 puan) fazla oldu\u011fu görülmü\u015ftür (p<0.05). HE\u0130 skoruna göre ö\u011frencilerin ço\u011funlu\u011funun (erkek= %72.6, kad\u0131n= %85.8) beslenme durumunun geli\u015ftirilmesi gereken düzeyde oldu\u011fu ancak ortalamalar\u0131na bak\u0131ld\u0131\u011f\u0131nda diyet kalitesinin yetersiz oldu\u011fu bulunmu\u015ftur. Sonuç: Üniversite ö\u011frencileri, beslenme al\u0131\u015fkanl\u0131klar\u0131n\u0131n düzenlenebilece\u011fi ve ileri ya\u015flarda ortaya ç\u0131kabilecek hastal\u0131klar\u0131n önlenebilece\u011fi bir gruptur. Ö\u011frencilerde beslenme bilgisinin ve fark\u0131ndal\u0131\u011f\u0131n\u0131n geli\u015ftirilmesine yönelik e\u011fitimler düzenlenmeli, programlar ve politikalar olu\u015fturulmal\u0131d\u0131r.</p>", "doi": "10.48623/aperta.263741", "has_grant": false, "keywords": [ "Diyet kalite indeksi", "sa\u011fl\u0131kl\u0131 yeme indeksi-2005" ], "language": "tur", "license": { "id": "cc-by-nc-4.0" }, "publication_date": "2015-08-15", "related_identifiers": [ { "identifier": "10.48623/aperta.263740", "relation": "isVersionOf", "scheme": "doi" } ], "relations": { "version": [ { "count": 1, "index": 0, "is_last": true, "last_child": { "pid_type": "recid", "pid_value": "263741" }, "parent": { "pid_type": "recid", "pid_value": "263740" } } ] }, "resource_type": { "subtype": "article", "title": "Dergi makalesi", "type": "publication" }, "science_branches": [ "Sa\u011fl\u0131k Bilimleri > Beslenme ve Dietetik" ], "thesis": { "supervisors": [] }, "title": "Gen\u00e7 Yeti\u015fkinlerin Beslenme Durumunun Sa\u011fl\u0131kl\u0131 Yeme \u0130ndeksi-2005 \u0130le De\u011ferlendirilmesi" }, "owners": [ 1911 ], "revision": 3, "stats": { "downloads": 14.0, "unique_downloads": 12.0, "unique_views": 44.0, "version_downloads": 14.0, "version_unique_downloads": 12.0, "version_unique_views": 44.0, "version_views": 53.0, "version_volume": 2563638.0, "views": 53.0, "volume": 2563638.0 }, "updated": "2024-03-14T11:10:09.155976+00:00" }
Tüm sürümler | Bu sürüm | |
---|---|---|
Görüntülenme | 53 | 53 |
İndirme | 14 | 14 |
Veri hacmi | 2.6 MB | 2.6 MB |
Tekil görüntülenme | 44 | 44 |
Tekil indirme | 12 | 12 |