Dergi makalesi Açık Erişim
Erçim, Rüveyda Esra; Pekcan, Gülden
{ "ISSN": "1300-3089", "URL": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263741", "abstract": "<p>Amaç: Bu ara\u015ft\u0131rma 19-35 ya\u015f aras\u0131ndaki bireylerin beslenme durumlar\u0131n\u0131n sa\u011fl\u0131kl\u0131 yeme indeksi (Healthy Eating Index-HEI-2005) ile saptanmas\u0131 amac\u0131yla planlan\u0131p yürütülmü\u015ftür. Bireyler ve Yöntem: Çal\u0131\u015fma, kesitsel ve tan\u0131mlay\u0131c\u0131 bir çal\u0131\u015fmad\u0131r. Çal\u0131\u015fmaya Bingöl Üniversitesi’nde e\u011fitim gören 19-35 ya\u015f aras\u0131ndaki gönüllü 498 üniversite ö\u011frencisi (erkek= 230, %46.2, kad\u0131n= 268, %53.8) kat\u0131lm\u0131\u015ft\u0131r. Soruka\u011f\u0131d\u0131 ile ö\u011frencilere ili\u015fkin genel bilgiler, beslenme al\u0131\u015fkanl\u0131klar\u0131, 24 saatlik besin tüketim durumu saptanm\u0131\u015f, antropometrik ölçümleri al\u0131nm\u0131\u015f ve bireylerin HEI-2005 de\u011ferleri hesaplanm\u0131\u015f, indeksle ya\u015f ve cinsiyet ili\u015fkisi incelenmi\u015ftir. HEI tam puan\u0131 100’dür. Sa\u011fl\u0131kl\u0131 Yeme \u0130ndeksi skoru 80’nin üzerinde ise diyet “kaliteli”, 51-80 aras\u0131nda ise diyet “geli\u015ftirilmeli” ve 51’in alt\u0131nda ise diyet “yetersiz” olarak tan\u0131mlanmaktad\u0131r. Bulgular: Ö\u011frencilerin ya\u015f ortalamas\u0131 erkeklerde 22.1±2.8, kad\u0131nlarda 21.7±3 y\u0131ld\u0131r. Ortalama beden kütle indeksi (BK\u0130) erkeklerde 23.1±2.7, kad\u0131nlarda 22.4±3.5 kg/m2 olarak bulunmu\u015ftur. Bireylerin %85.7’si 19-24 ya\u015f grubundad\u0131r. Bireylerin %96.4’ü bekard\u0131r. Erkeklerin %48.7’si ve kad\u0131nlar\u0131n %79.9’u sigara kullanmaz iken, erkeklerin %42.6’s\u0131 ve kad\u0131nlar\u0131n %13.8’i halen sigara kullanmaktad\u0131r. Toplam HE\u0130-2005 puan\u0131 kar\u015f\u0131la\u015ft\u0131r\u0131ld\u0131\u011f\u0131nda kad\u0131nlar\u0131n HE\u0130-2005 skorunun (57.1±6.7 puan) erkeklerden (54.0±6.3 puan) fazla oldu\u011fu görülmü\u015ftür (p<0.05). HE\u0130 skoruna göre ö\u011frencilerin ço\u011funlu\u011funun (erkek= %72.6, kad\u0131n= %85.8) beslenme durumunun geli\u015ftirilmesi gereken düzeyde oldu\u011fu ancak ortalamalar\u0131na bak\u0131ld\u0131\u011f\u0131nda diyet kalitesinin yetersiz oldu\u011fu bulunmu\u015ftur. Sonuç: Üniversite ö\u011frencileri, beslenme al\u0131\u015fkanl\u0131klar\u0131n\u0131n düzenlenebilece\u011fi ve ileri ya\u015flarda ortaya ç\u0131kabilecek hastal\u0131klar\u0131n önlenebilece\u011fi bir gruptur. Ö\u011frencilerde beslenme bilgisinin ve fark\u0131ndal\u0131\u011f\u0131n\u0131n geli\u015ftirilmesine yönelik e\u011fitimler düzenlenmeli, programlar ve politikalar olu\u015fturulmal\u0131d\u0131r.</p>", "author": [ { "family": "Er\u00e7im", "given": " R\u00fcveyda Esra" }, { "family": "Pekcan", "given": " G\u00fclden" } ], "id": "263741", "issued": { "date-parts": [ [ 2015, 8, 15 ] ] }, "language": "tur", "title": "Gen\u00e7 Yeti\u015fkinlerin Beslenme Durumunun Sa\u011fl\u0131kl\u0131 Yeme \u0130ndeksi-2005 \u0130le De\u011ferlendirilmesi", "type": "article-journal" }
Tüm sürümler | Bu sürüm | |
---|---|---|
Görüntülenme | 53 | 53 |
İndirme | 14 | 14 |
Veri hacmi | 2.6 MB | 2.6 MB |
Tekil görüntülenme | 44 | 44 |
Tekil indirme | 12 | 12 |