Dergi makalesi Açık Erişim
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?> <record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim"> <leader>00000nam##2200000uu#4500</leader> <datafield tag="540" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/</subfield> <subfield code="a">Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Yemek Sosyolojisi, Melez Mutfak, Çerkez Mutfağı, Sakarya</subfield> </datafield> <datafield tag="909" ind1="C" ind2="O"> <subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:229507</subfield> </datafield> <datafield tag="041" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">tur</subfield> </datafield> <datafield tag="520" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a"><p>Yemek, tarih boyunca topluluklar i&ccedil;in k&uuml;lt&uuml;rel bir karşılaşma sahnesi olmuştur. Yemek ve k&uuml;lt&uuml;r arasındaki ilişki melezlikleri, ayrılmaları ve ortaklıkları yansıtmaktadır. G&ouml;&ccedil;menlik deneyimi ve mutfak ilişkisi k&uuml;lt&uuml;rle g&uuml;&ccedil;l&uuml; bağlar kurmaktadır. Yemek ayrıca sembolik g&ouml;stergelerden oluşmakta ve bu haliyle g&ouml;&ccedil;menin k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml; vitrine koyduğu bir alana d&ouml;n&uuml;şmektedir. Yemek g&ouml;&ccedil;meni anavatanıyla k&uuml;lt&uuml;rel bir bağla tutmakta ve g&ouml;&ccedil;men i&ccedil;in bir toplanma merkezi olmaktadır. Yemek etrafında toplanan g&ouml;&ccedil;menler, yeni bir dayanışma ve kimlik ağı kurmaktadır. Bu &ccedil;alışma bir yemek sosyolojisi denemesi &ouml;rneğidir. &Ccedil;alışmada g&ouml;&ccedil; ve kimlik ilişkisi yemek ve mutfak pratikleri &uuml;zerinden kurulmuştur. Tartışmanın odağında ise &ouml;zg&uuml;n bir g&ouml;&ccedil;men mutfağı olan &Ccedil;erkez mutfağı yer almıştır. &Ccedil;erkez mutfağı, yerel halk ve g&ouml;&ccedil;men topluluklarla etkileşimleri, karşılıklı k&uuml;lt&uuml;r aktarımını ve k&uuml;resel değişimleri de i&ccedil;eren bir mutfaktır. &Ccedil;alışmanın evrenini Sakarya ilinde yaşayan &Ccedil;erkezler oluşturmaktadır. Sakarya, bir&ccedil;ok farklı etnik ve yerel g&ouml;&ccedil;men topluluklarca tercih edilen bir b&ouml;lgedir. Dolayısıyla farklı mutfakların kesişme noktası olması bakımından Sakarya &ouml;zellikle tercih edilmiştir. &Ccedil;alışmada nitel araştırma y&ouml;ntemlerinden ama&ccedil;lı &ouml;rneklem ve kartopu &ouml;rneklemi kullanılmıştır. Sakarya&rsquo;da &Ccedil;erkezlerin yoğun yaşadığı Emirler, Alancuma ve Maksudiye k&ouml;ylerinde yaşayan 10 kişiyle derinlemesine g&ouml;r&uuml;şmeler yapılmış ve &ccedil;alışma verileri betimsel analiz y&ouml;ntemi ile yorumlanmıştır. &Ccedil;alışmanın en temel bulgularından birisi k&uuml;lt&uuml;rel karşılaşmalar yeni mutfak deneyimleri ortaya &ccedil;ıkarmaktadır. İkinci altı &ccedil;izilmesi gereken bulgusu dernek vb. &ouml;rg&uuml;tl&uuml; yapıların g&ouml;&ccedil;men mutfak k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml;n yaşatılmasında başat rol &uuml;stlenmesidir. &Ccedil;alışmanın son vurgusuysa g&ouml;&ccedil;menlerin, mutfak k&uuml;lt&uuml;rlerini geleneksel t&ouml;renlerle ve kutlamalarla yaşatmaya &ccedil;alışmalarına olmuştur</p></subfield> </datafield> <datafield tag="650" ind1="1" ind2="7"> <subfield code="a">cc-by</subfield> <subfield code="2">opendefinition.org</subfield> </datafield> <datafield tag="909" ind1="C" ind2="4"> <subfield code="n">2</subfield> <subfield code="v">3</subfield> <subfield code="c">123-139</subfield> <subfield code="p">Sosyolojik Bağlam Dergisi</subfield> </datafield> <datafield tag="260" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="c">2022-08-15</subfield> </datafield> <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">10.52108/2757-5942.3.2.2</subfield> <subfield code="2">doi</subfield> </datafield> <controlfield tag="001">229507</controlfield> <datafield tag="100" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">SAGIR, Adem</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0003-0763-0518</subfield> <subfield code="u">Karabük University</subfield> </datafield> <datafield tag="856" ind1="4" ind2=" "> <subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/229507/files/Sagir-Ulgen-2022.pdf</subfield> <subfield code="s">574228</subfield> <subfield code="z">md5:0612d50839af1752e607059dab5f7b5b</subfield> </datafield> <controlfield tag="005">20220815154541.0</controlfield> <datafield tag="980" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">publication</subfield> <subfield code="b">article</subfield> </datafield> <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">EREK ÜLGEN</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0001-7683-8844</subfield> <subfield code="u">Şehlanur</subfield> </datafield> <datafield tag="245" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Bir Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Melez Mutfaklar: Sakarya'da Göçmenlik Deneyimleri (Çerkez Mutfağı Örneği)</subfield> </datafield> <datafield tag="542" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="l">open</subfield> </datafield> </record>
Görüntülenme | 352 |
İndirme | 326 |
Veri hacmi | 187.2 MB |
Tekil görüntülenme | 314 |
Tekil indirme | 292 |