Dergi makalesi Açık Erişim

Bir Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Melez Mutfaklar: Sakarya'da Göçmenlik Deneyimleri (Çerkez Mutfağı Örneği)

SAGIR, Adem; EREK ÜLGEN


MARC21 XML

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim">
  <leader>00000nam##2200000uu#4500</leader>
  <datafield tag="540" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="u">https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/</subfield>
    <subfield code="a">Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Yemek Sosyolojisi, Melez Mutfak, Çerkez Mutfağı, Sakarya</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="909" ind1="C" ind2="O">
    <subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:229507</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="041" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">tur</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="520" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">&lt;p&gt;Yemek, tarih boyunca topluluklar i&amp;ccedil;in k&amp;uuml;lt&amp;uuml;rel bir karşılaşma sahnesi olmuştur. Yemek ve k&amp;uuml;lt&amp;uuml;r arasındaki ilişki melezlikleri, ayrılmaları ve ortaklıkları yansıtmaktadır. G&amp;ouml;&amp;ccedil;menlik deneyimi ve mutfak ilişkisi k&amp;uuml;lt&amp;uuml;rle g&amp;uuml;&amp;ccedil;l&amp;uuml; bağlar kurmaktadır. Yemek ayrıca sembolik g&amp;ouml;stergelerden oluşmakta ve bu haliyle g&amp;ouml;&amp;ccedil;menin k&amp;uuml;lt&amp;uuml;r&amp;uuml;n&amp;uuml; vitrine koyduğu bir alana d&amp;ouml;n&amp;uuml;şmektedir. Yemek g&amp;ouml;&amp;ccedil;meni anavatanıyla k&amp;uuml;lt&amp;uuml;rel bir bağla tutmakta ve g&amp;ouml;&amp;ccedil;men i&amp;ccedil;in bir toplanma merkezi olmaktadır. Yemek etrafında toplanan g&amp;ouml;&amp;ccedil;menler, yeni bir dayanışma ve kimlik ağı kurmaktadır. Bu &amp;ccedil;alışma bir yemek sosyolojisi denemesi &amp;ouml;rneğidir. &amp;Ccedil;alışmada g&amp;ouml;&amp;ccedil; ve kimlik ilişkisi yemek ve mutfak pratikleri &amp;uuml;zerinden kurulmuştur. Tartışmanın odağında ise &amp;ouml;zg&amp;uuml;n bir g&amp;ouml;&amp;ccedil;men mutfağı olan &amp;Ccedil;erkez mutfağı yer almıştır. &amp;Ccedil;erkez mutfağı, yerel halk ve g&amp;ouml;&amp;ccedil;men topluluklarla etkileşimleri, karşılıklı k&amp;uuml;lt&amp;uuml;r aktarımını ve k&amp;uuml;resel değişimleri de i&amp;ccedil;eren bir mutfaktır. &amp;Ccedil;alışmanın evrenini Sakarya ilinde yaşayan &amp;Ccedil;erkezler oluşturmaktadır. Sakarya, bir&amp;ccedil;ok farklı etnik ve yerel g&amp;ouml;&amp;ccedil;men topluluklarca tercih edilen bir b&amp;ouml;lgedir. Dolayısıyla farklı mutfakların kesişme noktası olması bakımından Sakarya &amp;ouml;zellikle tercih edilmiştir. &amp;Ccedil;alışmada nitel araştırma y&amp;ouml;ntemlerinden ama&amp;ccedil;lı &amp;ouml;rneklem ve kartopu &amp;ouml;rneklemi kullanılmıştır. Sakarya&amp;rsquo;da &amp;Ccedil;erkezlerin yoğun yaşadığı Emirler, Alancuma ve Maksudiye k&amp;ouml;ylerinde yaşayan 10 kişiyle derinlemesine g&amp;ouml;r&amp;uuml;şmeler yapılmış ve &amp;ccedil;alışma verileri betimsel analiz y&amp;ouml;ntemi ile yorumlanmıştır. &amp;Ccedil;alışmanın en temel bulgularından birisi k&amp;uuml;lt&amp;uuml;rel karşılaşmalar yeni mutfak deneyimleri ortaya &amp;ccedil;ıkarmaktadır. İkinci altı &amp;ccedil;izilmesi gereken bulgusu dernek vb. &amp;ouml;rg&amp;uuml;tl&amp;uuml; yapıların g&amp;ouml;&amp;ccedil;men mutfak k&amp;uuml;lt&amp;uuml;r&amp;uuml;n&amp;uuml;n yaşatılmasında başat rol &amp;uuml;stlenmesidir. &amp;Ccedil;alışmanın son vurgusuysa g&amp;ouml;&amp;ccedil;menlerin, mutfak k&amp;uuml;lt&amp;uuml;rlerini geleneksel t&amp;ouml;renlerle ve kutlamalarla yaşatmaya &amp;ccedil;alışmalarına olmuştur&lt;/p&gt;</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="650" ind1="1" ind2="7">
    <subfield code="a">cc-by</subfield>
    <subfield code="2">opendefinition.org</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="909" ind1="C" ind2="4">
    <subfield code="n">2</subfield>
    <subfield code="v">3</subfield>
    <subfield code="c">123-139</subfield>
    <subfield code="p">Sosyolojik Bağlam Dergisi</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="260" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="c">2022-08-15</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">10.52108/2757-5942.3.2.2</subfield>
    <subfield code="2">doi</subfield>
  </datafield>
  <controlfield tag="001">229507</controlfield>
  <datafield tag="100" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">SAGIR, Adem</subfield>
    <subfield code="0">(orcid)0000-0003-0763-0518</subfield>
    <subfield code="u">Karabük University</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="856" ind1="4" ind2=" ">
    <subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/229507/files/Sagir-Ulgen-2022.pdf</subfield>
    <subfield code="s">574228</subfield>
    <subfield code="z">md5:0612d50839af1752e607059dab5f7b5b</subfield>
  </datafield>
  <controlfield tag="005">20220815154541.0</controlfield>
  <datafield tag="980" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">publication</subfield>
    <subfield code="b">article</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">EREK ÜLGEN</subfield>
    <subfield code="0">(orcid)0000-0001-7683-8844</subfield>
    <subfield code="u">Şehlanur</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="245" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Bir	Yemek	Sosyolojisi	Denemesi	Örneği	Olarak	Melez	Mutfaklar:	 Sakarya'da	Göçmenlik	Deneyimleri	(Çerkez	Mutfağı	Örneği)</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="542" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="l">open</subfield>
  </datafield>
</record>
352
326
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 352
İndirme 326
Veri hacmi 187.2 MB
Tekil görüntülenme 314
Tekil indirme 292

Alıntı yap