Dergi makalesi Açık Erişim

Bir Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Melez Mutfaklar: Sakarya'da Göçmenlik Deneyimleri (Çerkez Mutfağı Örneği)

SAGIR, Adem; EREK ÜLGEN


Citation Style Language JSON

{
  "DOI": "10.52108/2757-5942.3.2.2", 
  "abstract": "<p>Yemek, tarih boyunca topluluklar i&ccedil;in k&uuml;lt&uuml;rel bir kar\u015f\u0131la\u015fma sahnesi olmu\u015ftur. Yemek ve k&uuml;lt&uuml;r aras\u0131ndaki ili\u015fki melezlikleri, ayr\u0131lmalar\u0131 ve ortakl\u0131klar\u0131 yans\u0131tmaktad\u0131r. G&ouml;&ccedil;menlik deneyimi ve mutfak ili\u015fkisi k&uuml;lt&uuml;rle g&uuml;&ccedil;l&uuml; ba\u011flar kurmaktad\u0131r. Yemek ayr\u0131ca sembolik g&ouml;stergelerden olu\u015fmakta ve bu haliyle g&ouml;&ccedil;menin k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml; vitrine koydu\u011fu bir alana d&ouml;n&uuml;\u015fmektedir. Yemek g&ouml;&ccedil;meni anavatan\u0131yla k&uuml;lt&uuml;rel bir ba\u011fla tutmakta ve g&ouml;&ccedil;men i&ccedil;in bir toplanma merkezi olmaktad\u0131r. Yemek etraf\u0131nda toplanan g&ouml;&ccedil;menler, yeni bir dayan\u0131\u015fma ve kimlik a\u011f\u0131 kurmaktad\u0131r. Bu &ccedil;al\u0131\u015fma bir yemek sosyolojisi denemesi &ouml;rne\u011fidir. &Ccedil;al\u0131\u015fmada g&ouml;&ccedil; ve kimlik ili\u015fkisi yemek ve mutfak pratikleri &uuml;zerinden kurulmu\u015ftur. Tart\u0131\u015fman\u0131n oda\u011f\u0131nda ise &ouml;zg&uuml;n bir g&ouml;&ccedil;men mutfa\u011f\u0131 olan &Ccedil;erkez mutfa\u011f\u0131 yer alm\u0131\u015ft\u0131r. &Ccedil;erkez mutfa\u011f\u0131, yerel halk ve g&ouml;&ccedil;men topluluklarla etkile\u015fimleri, kar\u015f\u0131l\u0131kl\u0131 k&uuml;lt&uuml;r aktar\u0131m\u0131n\u0131 ve k&uuml;resel de\u011fi\u015fimleri de i&ccedil;eren bir mutfakt\u0131r. &Ccedil;al\u0131\u015fman\u0131n evrenini Sakarya ilinde ya\u015fayan &Ccedil;erkezler olu\u015fturmaktad\u0131r. Sakarya, bir&ccedil;ok farkl\u0131 etnik ve yerel g&ouml;&ccedil;men topluluklarca tercih edilen bir b&ouml;lgedir. Dolay\u0131s\u0131yla farkl\u0131 mutfaklar\u0131n kesi\u015fme noktas\u0131 olmas\u0131 bak\u0131m\u0131ndan Sakarya &ouml;zellikle tercih edilmi\u015ftir. &Ccedil;al\u0131\u015fmada nitel ara\u015ft\u0131rma y&ouml;ntemlerinden ama&ccedil;l\u0131 &ouml;rneklem ve kartopu &ouml;rneklemi kullan\u0131lm\u0131\u015ft\u0131r. Sakarya&rsquo;da &Ccedil;erkezlerin yo\u011fun ya\u015fad\u0131\u011f\u0131 Emirler, Alancuma ve Maksudiye k&ouml;ylerinde ya\u015fayan 10 ki\u015fiyle derinlemesine g&ouml;r&uuml;\u015fmeler yap\u0131lm\u0131\u015f ve &ccedil;al\u0131\u015fma verileri betimsel analiz y&ouml;ntemi ile yorumlanm\u0131\u015ft\u0131r. &Ccedil;al\u0131\u015fman\u0131n en temel bulgular\u0131ndan birisi k&uuml;lt&uuml;rel kar\u015f\u0131la\u015fmalar yeni mutfak deneyimleri ortaya &ccedil;\u0131karmaktad\u0131r. \u0130kinci alt\u0131 &ccedil;izilmesi gereken bulgusu dernek vb. &ouml;rg&uuml;tl&uuml; yap\u0131lar\u0131n g&ouml;&ccedil;men mutfak k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml;n ya\u015fat\u0131lmas\u0131nda ba\u015fat rol &uuml;stlenmesidir. &Ccedil;al\u0131\u015fman\u0131n son vurgusuysa g&ouml;&ccedil;menlerin, mutfak k&uuml;lt&uuml;rlerini geleneksel t&ouml;renlerle ve kutlamalarla ya\u015fatmaya &ccedil;al\u0131\u015fmalar\u0131na olmu\u015ftur</p>", 
  "author": [
    {
      "family": "SAGIR", 
      "given": " Adem"
    }, 
    {
      "family": "EREK \u00dcLGEN"
    }
  ], 
  "container_title": "Sosyolojik Ba\u011flam Dergisi", 
  "id": "229507", 
  "issue": "2", 
  "issued": {
    "date-parts": [
      [
        2022, 
        8, 
        15
      ]
    ]
  }, 
  "language": "tur", 
  "page": "123-139", 
  "title": "Bir\tYemek\tSosyolojisi\tDenemesi\t\u00d6rne\u011fi\tOlarak\tMelez\tMutfaklar:\t Sakarya'da\tG\u00f6\u00e7menlik\tDeneyimleri\t(\u00c7erkez\tMutfa\u011f\u0131\t\u00d6rne\u011fi)", 
  "type": "article-journal", 
  "volume": "3"
}
352
326
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 352
İndirme 326
Veri hacmi 187.2 MB
Tekil görüntülenme 314
Tekil indirme 292

Alıntı yap