Dergi makalesi Açık Erişim
{ "@context": "https://schema.org/", "@id": 229507, "@type": "ScholarlyArticle", "creator": [ { "@id": "https://orcid.org/0000-0003-0763-0518", "@type": "Person", "affiliation": "Karab\u00fck University", "name": "SAGIR, Adem" }, { "@id": "https://orcid.org/0000-0001-7683-8844", "@type": "Person", "affiliation": "\u015eehlanur", "name": "EREK \u00dcLGEN" } ], "datePublished": "2022-08-15", "description": "<p>Yemek, tarih boyunca topluluklar için kültürel bir kar\u015f\u0131la\u015fma sahnesi olmu\u015ftur. Yemek ve kültür aras\u0131ndaki ili\u015fki melezlikleri, ayr\u0131lmalar\u0131 ve ortakl\u0131klar\u0131 yans\u0131tmaktad\u0131r. Göçmenlik deneyimi ve mutfak ili\u015fkisi kültürle güçlü ba\u011flar kurmaktad\u0131r. Yemek ayr\u0131ca sembolik göstergelerden olu\u015fmakta ve bu haliyle göçmenin kültürünü vitrine koydu\u011fu bir alana dönü\u015fmektedir. Yemek göçmeni anavatan\u0131yla kültürel bir ba\u011fla tutmakta ve göçmen için bir toplanma merkezi olmaktad\u0131r. Yemek etraf\u0131nda toplanan göçmenler, yeni bir dayan\u0131\u015fma ve kimlik a\u011f\u0131 kurmaktad\u0131r. Bu çal\u0131\u015fma bir yemek sosyolojisi denemesi örne\u011fidir. Çal\u0131\u015fmada göç ve kimlik ili\u015fkisi yemek ve mutfak pratikleri üzerinden kurulmu\u015ftur. Tart\u0131\u015fman\u0131n oda\u011f\u0131nda ise özgün bir göçmen mutfa\u011f\u0131 olan Çerkez mutfa\u011f\u0131 yer alm\u0131\u015ft\u0131r. Çerkez mutfa\u011f\u0131, yerel halk ve göçmen topluluklarla etkile\u015fimleri, kar\u015f\u0131l\u0131kl\u0131 kültür aktar\u0131m\u0131n\u0131 ve küresel de\u011fi\u015fimleri de içeren bir mutfakt\u0131r. Çal\u0131\u015fman\u0131n evrenini Sakarya ilinde ya\u015fayan Çerkezler olu\u015fturmaktad\u0131r. Sakarya, birçok farkl\u0131 etnik ve yerel göçmen topluluklarca tercih edilen bir bölgedir. Dolay\u0131s\u0131yla farkl\u0131 mutfaklar\u0131n kesi\u015fme noktas\u0131 olmas\u0131 bak\u0131m\u0131ndan Sakarya özellikle tercih edilmi\u015ftir. Çal\u0131\u015fmada nitel ara\u015ft\u0131rma yöntemlerinden amaçl\u0131 örneklem ve kartopu örneklemi kullan\u0131lm\u0131\u015ft\u0131r. Sakarya’da Çerkezlerin yo\u011fun ya\u015fad\u0131\u011f\u0131 Emirler, Alancuma ve Maksudiye köylerinde ya\u015fayan 10 ki\u015fiyle derinlemesine görü\u015fmeler yap\u0131lm\u0131\u015f ve çal\u0131\u015fma verileri betimsel analiz yöntemi ile yorumlanm\u0131\u015ft\u0131r. Çal\u0131\u015fman\u0131n en temel bulgular\u0131ndan birisi kültürel kar\u015f\u0131la\u015fmalar yeni mutfak deneyimleri ortaya ç\u0131karmaktad\u0131r. \u0130kinci alt\u0131 çizilmesi gereken bulgusu dernek vb. örgütlü yap\u0131lar\u0131n göçmen mutfak kültürünün ya\u015fat\u0131lmas\u0131nda ba\u015fat rol üstlenmesidir. Çal\u0131\u015fman\u0131n son vurgusuysa göçmenlerin, mutfak kültürlerini geleneksel törenlerle ve kutlamalarla ya\u015fatmaya çal\u0131\u015fmalar\u0131na olmu\u015ftur</p>", "headline": "Bir\tYemek\tSosyolojisi\tDenemesi\t\u00d6rne\u011fi\tOlarak\tMelez\tMutfaklar:\t Sakarya'da\tG\u00f6\u00e7menlik\tDeneyimleri\t(\u00c7erkez\tMutfa\u011f\u0131\t\u00d6rne\u011fi)", "identifier": 229507, "image": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/static/img/logo/aperta_logo_with_icon.svg", "inLanguage": { "@type": "Language", "alternateName": "tur", "name": "Turkish" }, "keywords": [ "Yemek Sosyolojisi, Melez Mutfak, \u00c7erkez Mutfa\u011f\u0131, Sakarya" ], "license": "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/", "name": "Bir\tYemek\tSosyolojisi\tDenemesi\t\u00d6rne\u011fi\tOlarak\tMelez\tMutfaklar:\t Sakarya'da\tG\u00f6\u00e7menlik\tDeneyimleri\t(\u00c7erkez\tMutfa\u011f\u0131\t\u00d6rne\u011fi)", "url": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/229507" }
Görüntülenme | 352 |
İndirme | 326 |
Veri hacmi | 187.2 MB |
Tekil görüntülenme | 314 |
Tekil indirme | 292 |