Dergi makalesi Açık Erişim

Bir Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Melez Mutfaklar: Sakarya'da Göçmenlik Deneyimleri (Çerkez Mutfağı Örneği)

SAGIR, Adem; EREK ÜLGEN


DataCite XML

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd">
  <identifier identifierType="URL">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/229507</identifier>
  <creators>
    <creator>
      <creatorName>SAGIR, Adem</creatorName>
      <givenName>Adem</givenName>
      <familyName>SAGIR</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0003-0763-0518</nameIdentifier>
      <affiliation>Karabük University</affiliation>
    </creator>
    <creator>
      <creatorName>EREK ÜLGEN</creatorName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0001-7683-8844</nameIdentifier>
      <affiliation>Şehlanur</affiliation>
    </creator>
  </creators>
  <titles>
    <title>Bir	Yemek	Sosyolojisi	Denemesi	Örneği	Olarak	Melez	Mutfaklar:	 Sakarya'Da	Göçmenlik	Deneyimleri	(Çerkez	Mutfağı	Örneği)</title>
  </titles>
  <publisher>Aperta</publisher>
  <publicationYear>2022</publicationYear>
  <subjects>
    <subject>Yemek Sosyolojisi, Melez Mutfak, Çerkez Mutfağı, Sakarya</subject>
  </subjects>
  <dates>
    <date dateType="Issued">2022-08-15</date>
  </dates>
  <language>tr</language>
  <resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType>
  <alternateIdentifiers>
    <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/229507</alternateIdentifier>
  </alternateIdentifiers>
  <relatedIdentifiers>
    <relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsIdenticalTo">10.52108/2757-5942.3.2.2</relatedIdentifier>
  </relatedIdentifiers>
  <rightsList>
    <rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives</rights>
    <rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights>
  </rightsList>
  <descriptions>
    <description descriptionType="Abstract">&lt;p&gt;Yemek, tarih boyunca topluluklar i&amp;ccedil;in k&amp;uuml;lt&amp;uuml;rel bir karşılaşma sahnesi olmuştur. Yemek ve k&amp;uuml;lt&amp;uuml;r arasındaki ilişki melezlikleri, ayrılmaları ve ortaklıkları yansıtmaktadır. G&amp;ouml;&amp;ccedil;menlik deneyimi ve mutfak ilişkisi k&amp;uuml;lt&amp;uuml;rle g&amp;uuml;&amp;ccedil;l&amp;uuml; bağlar kurmaktadır. Yemek ayrıca sembolik g&amp;ouml;stergelerden oluşmakta ve bu haliyle g&amp;ouml;&amp;ccedil;menin k&amp;uuml;lt&amp;uuml;r&amp;uuml;n&amp;uuml; vitrine koyduğu bir alana d&amp;ouml;n&amp;uuml;şmektedir. Yemek g&amp;ouml;&amp;ccedil;meni anavatanıyla k&amp;uuml;lt&amp;uuml;rel bir bağla tutmakta ve g&amp;ouml;&amp;ccedil;men i&amp;ccedil;in bir toplanma merkezi olmaktadır. Yemek etrafında toplanan g&amp;ouml;&amp;ccedil;menler, yeni bir dayanışma ve kimlik ağı kurmaktadır. Bu &amp;ccedil;alışma bir yemek sosyolojisi denemesi &amp;ouml;rneğidir. &amp;Ccedil;alışmada g&amp;ouml;&amp;ccedil; ve kimlik ilişkisi yemek ve mutfak pratikleri &amp;uuml;zerinden kurulmuştur. Tartışmanın odağında ise &amp;ouml;zg&amp;uuml;n bir g&amp;ouml;&amp;ccedil;men mutfağı olan &amp;Ccedil;erkez mutfağı yer almıştır. &amp;Ccedil;erkez mutfağı, yerel halk ve g&amp;ouml;&amp;ccedil;men topluluklarla etkileşimleri, karşılıklı k&amp;uuml;lt&amp;uuml;r aktarımını ve k&amp;uuml;resel değişimleri de i&amp;ccedil;eren bir mutfaktır. &amp;Ccedil;alışmanın evrenini Sakarya ilinde yaşayan &amp;Ccedil;erkezler oluşturmaktadır. Sakarya, bir&amp;ccedil;ok farklı etnik ve yerel g&amp;ouml;&amp;ccedil;men topluluklarca tercih edilen bir b&amp;ouml;lgedir. Dolayısıyla farklı mutfakların kesişme noktası olması bakımından Sakarya &amp;ouml;zellikle tercih edilmiştir. &amp;Ccedil;alışmada nitel araştırma y&amp;ouml;ntemlerinden ama&amp;ccedil;lı &amp;ouml;rneklem ve kartopu &amp;ouml;rneklemi kullanılmıştır. Sakarya&amp;rsquo;da &amp;Ccedil;erkezlerin yoğun yaşadığı Emirler, Alancuma ve Maksudiye k&amp;ouml;ylerinde yaşayan 10 kişiyle derinlemesine g&amp;ouml;r&amp;uuml;şmeler yapılmış ve &amp;ccedil;alışma verileri betimsel analiz y&amp;ouml;ntemi ile yorumlanmıştır. &amp;Ccedil;alışmanın en temel bulgularından birisi k&amp;uuml;lt&amp;uuml;rel karşılaşmalar yeni mutfak deneyimleri ortaya &amp;ccedil;ıkarmaktadır. İkinci altı &amp;ccedil;izilmesi gereken bulgusu dernek vb. &amp;ouml;rg&amp;uuml;tl&amp;uuml; yapıların g&amp;ouml;&amp;ccedil;men mutfak k&amp;uuml;lt&amp;uuml;r&amp;uuml;n&amp;uuml;n yaşatılmasında başat rol &amp;uuml;stlenmesidir. &amp;Ccedil;alışmanın son vurgusuysa g&amp;ouml;&amp;ccedil;menlerin, mutfak k&amp;uuml;lt&amp;uuml;rlerini geleneksel t&amp;ouml;renlerle ve kutlamalarla yaşatmaya &amp;ccedil;alışmalarına olmuştur&lt;/p&gt;</description>
  </descriptions>
</resource>
352
326
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 352
İndirme 326
Veri hacmi 187.2 MB
Tekil görüntülenme 314
Tekil indirme 292

Alıntı yap