Dergi makalesi Açık Erişim
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd"> <identifier identifierType="URL">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/229507</identifier> <creators> <creator> <creatorName>SAGIR, Adem</creatorName> <givenName>Adem</givenName> <familyName>SAGIR</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0003-0763-0518</nameIdentifier> <affiliation>Karabük University</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>EREK ÜLGEN</creatorName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0001-7683-8844</nameIdentifier> <affiliation>Şehlanur</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title>Bir Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Melez Mutfaklar: Sakarya'Da Göçmenlik Deneyimleri (Çerkez Mutfağı Örneği)</title> </titles> <publisher>Aperta</publisher> <publicationYear>2022</publicationYear> <subjects> <subject>Yemek Sosyolojisi, Melez Mutfak, Çerkez Mutfağı, Sakarya</subject> </subjects> <dates> <date dateType="Issued">2022-08-15</date> </dates> <language>tr</language> <resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType> <alternateIdentifiers> <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/229507</alternateIdentifier> </alternateIdentifiers> <relatedIdentifiers> <relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsIdenticalTo">10.52108/2757-5942.3.2.2</relatedIdentifier> </relatedIdentifiers> <rightsList> <rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives</rights> <rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights> </rightsList> <descriptions> <description descriptionType="Abstract"><p>Yemek, tarih boyunca topluluklar i&ccedil;in k&uuml;lt&uuml;rel bir karşılaşma sahnesi olmuştur. Yemek ve k&uuml;lt&uuml;r arasındaki ilişki melezlikleri, ayrılmaları ve ortaklıkları yansıtmaktadır. G&ouml;&ccedil;menlik deneyimi ve mutfak ilişkisi k&uuml;lt&uuml;rle g&uuml;&ccedil;l&uuml; bağlar kurmaktadır. Yemek ayrıca sembolik g&ouml;stergelerden oluşmakta ve bu haliyle g&ouml;&ccedil;menin k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml; vitrine koyduğu bir alana d&ouml;n&uuml;şmektedir. Yemek g&ouml;&ccedil;meni anavatanıyla k&uuml;lt&uuml;rel bir bağla tutmakta ve g&ouml;&ccedil;men i&ccedil;in bir toplanma merkezi olmaktadır. Yemek etrafında toplanan g&ouml;&ccedil;menler, yeni bir dayanışma ve kimlik ağı kurmaktadır. Bu &ccedil;alışma bir yemek sosyolojisi denemesi &ouml;rneğidir. &Ccedil;alışmada g&ouml;&ccedil; ve kimlik ilişkisi yemek ve mutfak pratikleri &uuml;zerinden kurulmuştur. Tartışmanın odağında ise &ouml;zg&uuml;n bir g&ouml;&ccedil;men mutfağı olan &Ccedil;erkez mutfağı yer almıştır. &Ccedil;erkez mutfağı, yerel halk ve g&ouml;&ccedil;men topluluklarla etkileşimleri, karşılıklı k&uuml;lt&uuml;r aktarımını ve k&uuml;resel değişimleri de i&ccedil;eren bir mutfaktır. &Ccedil;alışmanın evrenini Sakarya ilinde yaşayan &Ccedil;erkezler oluşturmaktadır. Sakarya, bir&ccedil;ok farklı etnik ve yerel g&ouml;&ccedil;men topluluklarca tercih edilen bir b&ouml;lgedir. Dolayısıyla farklı mutfakların kesişme noktası olması bakımından Sakarya &ouml;zellikle tercih edilmiştir. &Ccedil;alışmada nitel araştırma y&ouml;ntemlerinden ama&ccedil;lı &ouml;rneklem ve kartopu &ouml;rneklemi kullanılmıştır. Sakarya&rsquo;da &Ccedil;erkezlerin yoğun yaşadığı Emirler, Alancuma ve Maksudiye k&ouml;ylerinde yaşayan 10 kişiyle derinlemesine g&ouml;r&uuml;şmeler yapılmış ve &ccedil;alışma verileri betimsel analiz y&ouml;ntemi ile yorumlanmıştır. &Ccedil;alışmanın en temel bulgularından birisi k&uuml;lt&uuml;rel karşılaşmalar yeni mutfak deneyimleri ortaya &ccedil;ıkarmaktadır. İkinci altı &ccedil;izilmesi gereken bulgusu dernek vb. &ouml;rg&uuml;tl&uuml; yapıların g&ouml;&ccedil;men mutfak k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml;n yaşatılmasında başat rol &uuml;stlenmesidir. &Ccedil;alışmanın son vurgusuysa g&ouml;&ccedil;menlerin, mutfak k&uuml;lt&uuml;rlerini geleneksel t&ouml;renlerle ve kutlamalarla yaşatmaya &ccedil;alışmalarına olmuştur</p></description> </descriptions> </resource>
Görüntülenme | 352 |
İndirme | 326 |
Veri hacmi | 187.2 MB |
Tekil görüntülenme | 314 |
Tekil indirme | 292 |