Dergi makalesi Açık Erişim

Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinin Yaprak Alanı Özellikleri Üzerine Eğimdeki Konum, Farklı Anaç ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Etkisi

Korkutal İlknur; Bahar Elman; Koskosoğlu Batuhan


Dublin Core

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<oai_dc:dc xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:oai_dc="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd">
  <dc:creator>Korkutal İlknur</dc:creator>
  <dc:creator>Bahar Elman</dc:creator>
  <dc:creator>Koskosoğlu Batuhan</dc:creator>
  <dc:date>2024-01-11</dc:date>
  <dc:description>Amaç: Bu araştırma iki farklı anaca aşılanmış olan Cabernet Franc üzüm çeşidinin; eğimdeki konum ve salkım seyreltme uygulamalarına bağlı olarak yaprak su potansiyeli değişimleri ve yaprak özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla iki yıl süresince yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Bu çalışmada Tekirdağ-Şarköy ilçesi Ch Kalpak Vineyards’da bitkisel materyal olarak Cabernet Franc üzüm çeşidi; anaç olarak da Fercal ve 140 Ru anaçları kullanılmıştır. Dikim aralığı 2.1 m X 1.0 m ve asmaların gövde yüksekliği 70 cm’dir. Asmalar duvar sisteminde, tek kollu Kordon Royat terbiye şeklindedir. Parselin dikim yönü K-G olup, 309-327 m arası rakımda ve %18 eğime sahiptir. Bölünmüş Parsellerde Faktöriyel Deneme Deseninde kurulmuş olan araştırmadan alınan veriler JMP istatistik programı ile değerlendirilmiş ve varyans analizinden sonra LSD testi gerçekleştirilmiştir.
Araştırma Bulguları: Araştırmada yaprak su potansiyelleri ölçülmüş ve yaprak alan özellikleriyle birlikte verim değerlendirilmiştir.
Sonuç: Cabernet Franc çeşidinde; YSP ölçümlerinin yapılması, su ihtiyacının belirlenmesi ve anaç, konum ve ürün yükü gibi faktörlere göre sulama yapılması, salkım seyreltme uygulamasının gereksinime göre yapılması ve verimin 800 kg da-1 altına düşürülmemesi önerilmiştir.</dc:description>
  <dc:identifier>https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/274368</dc:identifier>
  <dc:identifier>oai:aperta.ulakbim.gov.tr:274368</dc:identifier>
  <dc:language>tur</dc:language>
  <dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights>
  <dc:rights>https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</dc:rights>
  <dc:subject>Fercal, 140 Ru, Cabernet Franc, salkım seyreltme, eğim, yaprak alanı</dc:subject>
  <dc:title>Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinin Yaprak Alanı Özellikleri Üzerine Eğimdeki Konum, Farklı Anaç ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Etkisi</dc:title>
  <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type>
  <dc:type>publication-article</dc:type>
</oai_dc:dc>
5
4
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 5
İndirme 4
Veri hacmi 1.8 MB
Tekil görüntülenme 5
Tekil indirme 4

Alıntı yap