Dergi makalesi Açık Erişim

Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinin Yaprak Alanı Özellikleri Üzerine Eğimdeki Konum, Farklı Anaç ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Etkisi

   Korkutal İlknur; Bahar Elman; Koskosoğlu Batuhan

Amaç: Bu araştırma iki farklı anaca aşılanmış olan Cabernet Franc üzüm çeşidinin; eğimdeki konum ve salkım seyreltme uygulamalarına bağlı olarak yaprak su potansiyeli değişimleri ve yaprak özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla iki yıl süresince yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Bu çalışmada Tekirdağ-Şarköy ilçesi Ch Kalpak Vineyards’da bitkisel materyal olarak Cabernet Franc üzüm çeşidi; anaç olarak da Fercal ve 140 Ru anaçları kullanılmıştır. Dikim aralığı 2.1 m X 1.0 m ve asmaların gövde yüksekliği 70 cm’dir. Asmalar duvar sisteminde, tek kollu Kordon Royat terbiye şeklindedir. Parselin dikim yönü K-G olup, 309-327 m arası rakımda ve %18 eğime sahiptir. Bölünmüş Parsellerde Faktöriyel Deneme Deseninde kurulmuş olan araştırmadan alınan veriler JMP istatistik programı ile değerlendirilmiş ve varyans analizinden sonra LSD testi gerçekleştirilmiştir.
Araştırma Bulguları: Araştırmada yaprak su potansiyelleri ölçülmüş ve yaprak alan özellikleriyle birlikte verim değerlendirilmiştir.
Sonuç: Cabernet Franc çeşidinde; YSP ölçümlerinin yapılması, su ihtiyacının belirlenmesi ve anaç, konum ve ürün yükü gibi faktörlere göre sulama yapılması, salkım seyreltme uygulamasının gereksinime göre yapılması ve verimin 800 kg da-1 altına düşürülmemesi önerilmiştir.

Dosyalar (437.6 kB)
Dosya adı Boyutu
5.Batuhan-AkadZiraat-yaprak.pdf
md5:81afced902b7860574dee6847f88d7da
437.6 kB İndir
5
4
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 5
İndirme 4
Veri hacmi 1.8 MB
Tekil görüntülenme 5
Tekil indirme 4

Alıntı yap