Dergi makalesi Açık Erişim

Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinin Yaprak Alanı Özellikleri Üzerine Eğimdeki Konum, Farklı Anaç ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Etkisi

Korkutal İlknur; Bahar Elman; Koskosoğlu Batuhan


DataCite XML

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd">
  <identifier identifierType="URL">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/274368</identifier>
  <creators>
    <creator>
      <creatorName>Korkutal İlknur</creatorName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8016-9804</nameIdentifier>
      <affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
    </creator>
    <creator>
      <creatorName>Bahar Elman</creatorName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8842-7695</nameIdentifier>
      <affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
    </creator>
    <creator>
      <creatorName>Koskosoğlu Batuhan</creatorName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-7736-6081</nameIdentifier>
      <affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
    </creator>
  </creators>
  <titles>
    <title>Cabernet Franc (Vitis Vinifera L.) Üzüm Çeşidinin Yaprak Alanı Özellikleri Üzerine Eğimdeki Konum, Farklı Anaç Ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Etkisi</title>
  </titles>
  <publisher>Aperta</publisher>
  <publicationYear>2024</publicationYear>
  <subjects>
    <subject>Fercal, 140 Ru, Cabernet Franc, salkım seyreltme, eğim, yaprak alanı</subject>
  </subjects>
  <dates>
    <date dateType="Issued">2024-01-11</date>
  </dates>
  <language>tr</language>
  <resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType>
  <alternateIdentifiers>
    <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/274368</alternateIdentifier>
  </alternateIdentifiers>
  <relatedIdentifiers>
    <relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsIdenticalTo">10.29278/azd.1258331</relatedIdentifier>
  </relatedIdentifiers>
  <rightsList>
    <rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial</rights>
    <rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights>
  </rightsList>
  <descriptions>
    <description descriptionType="Abstract">&lt;p&gt;Ama&amp;ccedil;: Bu araştırma iki farklı anaca aşılanmış olan Cabernet Franc &amp;uuml;z&amp;uuml;m &amp;ccedil;eşidinin; eğimdeki konum ve salkım seyreltme uygulamalarına bağlı olarak yaprak su potansiyeli değişimleri ve yaprak &amp;ouml;zellikleri &amp;uuml;zerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla iki yıl s&amp;uuml;resince y&amp;uuml;r&amp;uuml;t&amp;uuml;lm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r.&lt;br&gt;
Materyal ve Y&amp;ouml;ntem: Bu &amp;ccedil;alışmada Tekirdağ-Şark&amp;ouml;y il&amp;ccedil;esi Ch Kalpak Vineyards&amp;rsquo;da bitkisel materyal olarak Cabernet Franc &amp;uuml;z&amp;uuml;m &amp;ccedil;eşidi; ana&amp;ccedil; olarak da Fercal ve 140 Ru ana&amp;ccedil;ları kullanılmıştır. Dikim aralığı 2.1 m X 1.0 m ve asmaların g&amp;ouml;vde y&amp;uuml;ksekliği 70 cm&amp;rsquo;dir. Asmalar duvar sisteminde, tek kollu Kordon Royat terbiye şeklindedir. Parselin dikim y&amp;ouml;n&amp;uuml; K-G olup, 309-327 m arası rakımda ve %18 eğime sahiptir. B&amp;ouml;l&amp;uuml;nm&amp;uuml;ş Parsellerde Fakt&amp;ouml;riyel Deneme Deseninde kurulmuş olan araştırmadan alınan veriler JMP istatistik programı ile değerlendirilmiş ve varyans analizinden sonra LSD testi ger&amp;ccedil;ekleştirilmiştir.&lt;br&gt;
Araştırma Bulguları: Araştırmada yaprak su potansiyelleri &amp;ouml;l&amp;ccedil;&amp;uuml;lm&amp;uuml;ş ve yaprak alan &amp;ouml;zellikleriyle birlikte verim değerlendirilmiştir.&lt;br&gt;
Sonu&amp;ccedil;: Cabernet Franc &amp;ccedil;eşidinde; YSP &amp;ouml;l&amp;ccedil;&amp;uuml;mlerinin yapılması, su ihtiyacının belirlenmesi ve ana&amp;ccedil;, konum ve &amp;uuml;r&amp;uuml;n y&amp;uuml;k&amp;uuml; gibi fakt&amp;ouml;rlere g&amp;ouml;re sulama yapılması, salkım seyreltme uygulamasının gereksinime g&amp;ouml;re yapılması ve verimin 800 kg da-1 altına d&amp;uuml;ş&amp;uuml;r&amp;uuml;lmemesi &amp;ouml;nerilmiştir.&lt;/p&gt;</description>
  </descriptions>
</resource>
5
4
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 5
İndirme 4
Veri hacmi 1.8 MB
Tekil görüntülenme 5
Tekil indirme 4

Alıntı yap