Dergi makalesi Açık Erişim
Korkutal İlknur;
Bahar Elman;
Koskosoğlu Batuhan
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd">
<identifier identifierType="URL">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/274368</identifier>
<creators>
<creator>
<creatorName>Korkutal İlknur</creatorName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8016-9804</nameIdentifier>
<affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Bahar Elman</creatorName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8842-7695</nameIdentifier>
<affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Koskosoğlu Batuhan</creatorName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-7736-6081</nameIdentifier>
<affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
</creator>
</creators>
<titles>
<title>Cabernet Franc (Vitis Vinifera L.) Üzüm Çeşidinin Yaprak Alanı Özellikleri Üzerine Eğimdeki Konum, Farklı Anaç Ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Etkisi</title>
</titles>
<publisher>Aperta</publisher>
<publicationYear>2024</publicationYear>
<subjects>
<subject>Fercal, 140 Ru, Cabernet Franc, salkım seyreltme, eğim, yaprak alanı</subject>
</subjects>
<dates>
<date dateType="Issued">2024-01-11</date>
</dates>
<language>tr</language>
<resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType>
<alternateIdentifiers>
<alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/274368</alternateIdentifier>
</alternateIdentifiers>
<relatedIdentifiers>
<relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsIdenticalTo">10.29278/azd.1258331</relatedIdentifier>
</relatedIdentifiers>
<rightsList>
<rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial</rights>
<rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights>
</rightsList>
<descriptions>
<description descriptionType="Abstract"><p>Ama&ccedil;: Bu araştırma iki farklı anaca aşılanmış olan Cabernet Franc &uuml;z&uuml;m &ccedil;eşidinin; eğimdeki konum ve salkım seyreltme uygulamalarına bağlı olarak yaprak su potansiyeli değişimleri ve yaprak &ouml;zellikleri &uuml;zerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla iki yıl s&uuml;resince y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r.<br>
Materyal ve Y&ouml;ntem: Bu &ccedil;alışmada Tekirdağ-Şark&ouml;y il&ccedil;esi Ch Kalpak Vineyards&rsquo;da bitkisel materyal olarak Cabernet Franc &uuml;z&uuml;m &ccedil;eşidi; ana&ccedil; olarak da Fercal ve 140 Ru ana&ccedil;ları kullanılmıştır. Dikim aralığı 2.1 m X 1.0 m ve asmaların g&ouml;vde y&uuml;ksekliği 70 cm&rsquo;dir. Asmalar duvar sisteminde, tek kollu Kordon Royat terbiye şeklindedir. Parselin dikim y&ouml;n&uuml; K-G olup, 309-327 m arası rakımda ve %18 eğime sahiptir. B&ouml;l&uuml;nm&uuml;ş Parsellerde Fakt&ouml;riyel Deneme Deseninde kurulmuş olan araştırmadan alınan veriler JMP istatistik programı ile değerlendirilmiş ve varyans analizinden sonra LSD testi ger&ccedil;ekleştirilmiştir.<br>
Araştırma Bulguları: Araştırmada yaprak su potansiyelleri &ouml;l&ccedil;&uuml;lm&uuml;ş ve yaprak alan &ouml;zellikleriyle birlikte verim değerlendirilmiştir.<br>
Sonu&ccedil;: Cabernet Franc &ccedil;eşidinde; YSP &ouml;l&ccedil;&uuml;mlerinin yapılması, su ihtiyacının belirlenmesi ve ana&ccedil;, konum ve &uuml;r&uuml;n y&uuml;k&uuml; gibi fakt&ouml;rlere g&ouml;re sulama yapılması, salkım seyreltme uygulamasının gereksinime g&ouml;re yapılması ve verimin 800 kg da-1 altına d&uuml;ş&uuml;r&uuml;lmemesi &ouml;nerilmiştir.</p></description>
</descriptions>
</resource>
| Görüntülenme | 5 |
| İndirme | 4 |
| Veri hacmi | 1.8 MB |
| Tekil görüntülenme | 5 |
| Tekil indirme | 4 |