Dergi makalesi Açık Erişim

Mekanik yaprak yaralamanın tane özellikleri üzerine etkileri; Cabernet-Sauvignon ve Merlot üzüm çeşidi örneği

Korkutal, İlknur; Bahar, Elman; Candar, Serkan; Demirkapı, Ecem Kübra


MARC21 XML

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim">
  <leader>00000nam##2200000uu#4500</leader>
  <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">10.37908/mkutbd.1650700</subfield>
    <subfield code="2">doi</subfield>
  </datafield>
  <controlfield tag="005">20250509104617.0</controlfield>
  <datafield tag="260" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="c">2025-04-26</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="245" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Mekanik yaprak yaralamanın tane özellikleri üzerine etkileri; Cabernet-Sauvignon ve Merlot üzüm çeşidi örneği</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="100" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="u">Namik Kemal University</subfield>
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8016-9804</subfield>
    <subfield code="a">Korkutal, İlknur</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="540" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="u">https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</subfield>
    <subfield code="a">Creative Commons Attribution-NonCommercial</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="u">Namik Kemal University</subfield>
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8842-7695</subfield>
    <subfield code="a">Bahar, Elman</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="u">Canakkale Onsekiz Mart University</subfield>
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-2608-8691</subfield>
    <subfield code="a">Candar, Serkan</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="u">Namik Kemal University</subfield>
    <subfield code="0">(orcid)0000-0001-5764-1093</subfield>
    <subfield code="a">Demirkapı, Ecem Kübra</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="041" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">tur</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="650" ind1="1" ind2="7">
    <subfield code="2">opendefinition.org</subfield>
    <subfield code="a">cc-by</subfield>
  </datafield>
  <controlfield tag="001">285909</controlfield>
  <datafield tag="909" ind1="C" ind2="O">
    <subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:285909</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="980" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="b">article</subfield>
    <subfield code="a">publication</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="856" ind1="4" ind2=" ">
    <subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/285909/files/4-Ecem-MKU-tane.pdf</subfield>
    <subfield code="z">md5:b9d4b77cd0a984beb9f2099bb0630fd7</subfield>
    <subfield code="s">695786</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="542" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="l">open</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Berry size; wine grape; yaprak yaralama, Cabernet Sauvignon, Merlot</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="520" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">&lt;p&gt;Tekirdağ ili, 41&amp;deg; 01&amp;rsquo; 13.15&amp;quot; K enlem ve 27&amp;deg; 28&amp;rsquo; 15.23&amp;quot; D boylam ve 235 m rakımda bulunan 17 yaşlı, Cabernet-Sauvignon/SO4 ile Merlot/SO4 aşı kombinasyonundaki omcalar &amp;uuml;zerinde araştırma y&amp;uuml;r&amp;uuml;t&amp;uuml;lm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r. Asmalar &amp;Ccedil;ift Kollu Kordon Royat terbiye şeklinde ve dikim aralık mesafesi 2.6 x 0.9 m&amp;rsquo;dir. Bilindiği &amp;uuml;zere stres asmalarda b&amp;uuml;y&amp;uuml;me ve gelişmeyi olumsuz şekilde etkilerken, &amp;uuml;z&amp;uuml;m&amp;uuml;n nitelik ve nicelik &amp;ouml;zelliklerini kaybetmesine de neden olabilir. Bu araştırmanın amacı; canlı asmalara hasada yakın d&amp;ouml;nemde ger&amp;ccedil;ekleştirilen mekanik yaprak yaralamanın (abiyotik stres) tane &amp;ouml;zellikleri &amp;uuml;zerine etkilerini belirlemektir. Bu ama&amp;ccedil;la &amp;uuml;zerine &amp;ccedil;ivi takılmış esnek plastik raket kullanılarak yapraklara her y&amp;ouml;nden vurularak mekanik yaprak yaralama işlemi uygulanmıştır. Bu uygulamalar hasattan 15 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce, 10 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce, 5 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce, 3 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce ve 1 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce ger&amp;ccedil;ekleştirilmiştir. Bağda kontrol dahil toplam 10 farklı stres uygulaması (bazı uygulamalar tekrarlı olarak) ger&amp;ccedil;ekleştirilmiştir. Sonu&amp;ccedil; olarak; ge&amp;ccedil; d&amp;ouml;nem yaprak yaralama uygulamalarından Hasattan 1 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce (H&amp;Ouml;1) mekanik yaprak yaralamanın; tane kuru ağırlığı, % kuru ağırlık, tane kabuk alanı ve tane kabuk alanı/tane hacmi oranı değerlerini y&amp;uuml;kselttiği belirlenmiştir. Ayrıca 2022 yılında Cabernet-Sauvignon ve Merlot &amp;uuml;z&amp;uuml;m &amp;ccedil;eşitlerinde Tane Kabuk Alanı değeri Kontrol uygulamasından d&amp;uuml;ş&amp;uuml;k değerlere sahip olmuştur. Bunun yanında tane kabuk alanı/tane hacmi oranı her iki &amp;ccedil;eşit i&amp;ccedil;in 2022 yılında Kontrol uygulamasında daha y&amp;uuml;ksek olmuş ve yapılan uygulamalar bu oranı d&amp;uuml;ş&amp;uuml;rm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r.&lt;/p&gt;</subfield>
  </datafield>
</record>
0
0
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 0
İndirme 0
Veri hacmi 0 Bytes
Tekil görüntülenme 0
Tekil indirme 0

Alıntı yap