Dergi makalesi Açık Erişim
Korkutal, İlknur;
Bahar, Elman;
Candar, Serkan;
Demirkapı, Ecem Kübra
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?> <record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim"> <leader>00000nam##2200000uu#4500</leader> <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">10.37908/mkutbd.1650700</subfield> <subfield code="2">doi</subfield> </datafield> <controlfield tag="005">20250509104617.0</controlfield> <datafield tag="260" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="c">2025-04-26</subfield> </datafield> <datafield tag="245" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Mekanik yaprak yaralamanın tane özellikleri üzerine etkileri; Cabernet-Sauvignon ve Merlot üzüm çeşidi örneği</subfield> </datafield> <datafield tag="100" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">Namik Kemal University</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8016-9804</subfield> <subfield code="a">Korkutal, İlknur</subfield> </datafield> <datafield tag="540" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</subfield> <subfield code="a">Creative Commons Attribution-NonCommercial</subfield> </datafield> <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">Namik Kemal University</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8842-7695</subfield> <subfield code="a">Bahar, Elman</subfield> </datafield> <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">Canakkale Onsekiz Mart University</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-2608-8691</subfield> <subfield code="a">Candar, Serkan</subfield> </datafield> <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">Namik Kemal University</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0001-5764-1093</subfield> <subfield code="a">Demirkapı, Ecem Kübra</subfield> </datafield> <datafield tag="041" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">tur</subfield> </datafield> <datafield tag="650" ind1="1" ind2="7"> <subfield code="2">opendefinition.org</subfield> <subfield code="a">cc-by</subfield> </datafield> <controlfield tag="001">285909</controlfield> <datafield tag="909" ind1="C" ind2="O"> <subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:285909</subfield> </datafield> <datafield tag="980" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="b">article</subfield> <subfield code="a">publication</subfield> </datafield> <datafield tag="856" ind1="4" ind2=" "> <subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/285909/files/4-Ecem-MKU-tane.pdf</subfield> <subfield code="z">md5:b9d4b77cd0a984beb9f2099bb0630fd7</subfield> <subfield code="s">695786</subfield> </datafield> <datafield tag="542" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="l">open</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Berry size; wine grape; yaprak yaralama, Cabernet Sauvignon, Merlot</subfield> </datafield> <datafield tag="520" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a"><p>Tekirdağ ili, 41&deg; 01&rsquo; 13.15&quot; K enlem ve 27&deg; 28&rsquo; 15.23&quot; D boylam ve 235 m rakımda bulunan 17 yaşlı, Cabernet-Sauvignon/SO4 ile Merlot/SO4 aşı kombinasyonundaki omcalar &uuml;zerinde araştırma y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Asmalar &Ccedil;ift Kollu Kordon Royat terbiye şeklinde ve dikim aralık mesafesi 2.6 x 0.9 m&rsquo;dir. Bilindiği &uuml;zere stres asmalarda b&uuml;y&uuml;me ve gelişmeyi olumsuz şekilde etkilerken, &uuml;z&uuml;m&uuml;n nitelik ve nicelik &ouml;zelliklerini kaybetmesine de neden olabilir. Bu araştırmanın amacı; canlı asmalara hasada yakın d&ouml;nemde ger&ccedil;ekleştirilen mekanik yaprak yaralamanın (abiyotik stres) tane &ouml;zellikleri &uuml;zerine etkilerini belirlemektir. Bu ama&ccedil;la &uuml;zerine &ccedil;ivi takılmış esnek plastik raket kullanılarak yapraklara her y&ouml;nden vurularak mekanik yaprak yaralama işlemi uygulanmıştır. Bu uygulamalar hasattan 15 g&uuml;n &ouml;nce, 10 g&uuml;n &ouml;nce, 5 g&uuml;n &ouml;nce, 3 g&uuml;n &ouml;nce ve 1 g&uuml;n &ouml;nce ger&ccedil;ekleştirilmiştir. Bağda kontrol dahil toplam 10 farklı stres uygulaması (bazı uygulamalar tekrarlı olarak) ger&ccedil;ekleştirilmiştir. Sonu&ccedil; olarak; ge&ccedil; d&ouml;nem yaprak yaralama uygulamalarından Hasattan 1 g&uuml;n &ouml;nce (H&Ouml;1) mekanik yaprak yaralamanın; tane kuru ağırlığı, % kuru ağırlık, tane kabuk alanı ve tane kabuk alanı/tane hacmi oranı değerlerini y&uuml;kselttiği belirlenmiştir. Ayrıca 2022 yılında Cabernet-Sauvignon ve Merlot &uuml;z&uuml;m &ccedil;eşitlerinde Tane Kabuk Alanı değeri Kontrol uygulamasından d&uuml;ş&uuml;k değerlere sahip olmuştur. Bunun yanında tane kabuk alanı/tane hacmi oranı her iki &ccedil;eşit i&ccedil;in 2022 yılında Kontrol uygulamasında daha y&uuml;ksek olmuş ve yapılan uygulamalar bu oranı d&uuml;ş&uuml;rm&uuml;şt&uuml;r.</p></subfield> </datafield> </record>
Görüntülenme | 0 |
İndirme | 0 |
Veri hacmi | 0 Bytes |
Tekil görüntülenme | 0 |
Tekil indirme | 0 |