Dergi makalesi Açık Erişim

Mekanik yaprak yaralamanın tane özellikleri üzerine etkileri; Cabernet-Sauvignon ve Merlot üzüm çeşidi örneği

Korkutal, İlknur; Bahar, Elman; Candar, Serkan; Demirkapı, Ecem Kübra


DataCite XML

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd">
  <identifier identifierType="URL">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/285909</identifier>
  <creators>
    <creator>
      <creatorName>Korkutal, İlknur</creatorName>
      <givenName>İlknur</givenName>
      <familyName>Korkutal</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8016-9804</nameIdentifier>
      <affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
    </creator>
    <creator>
      <creatorName>Bahar, Elman</creatorName>
      <givenName>Elman</givenName>
      <familyName>Bahar</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8842-7695</nameIdentifier>
      <affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
    </creator>
    <creator>
      <creatorName>Candar, Serkan</creatorName>
      <givenName>Serkan</givenName>
      <familyName>Candar</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2608-8691</nameIdentifier>
      <affiliation>Canakkale Onsekiz Mart University</affiliation>
    </creator>
    <creator>
      <creatorName>Demirkapı, Ecem Kübra</creatorName>
      <givenName>Ecem Kübra</givenName>
      <familyName>Demirkapı</familyName>
      <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0001-5764-1093</nameIdentifier>
      <affiliation>Namik Kemal University</affiliation>
    </creator>
  </creators>
  <titles>
    <title>Mekanik Yaprak Yaralamanın Tane Özellikleri Üzerine Etkileri; Cabernet-Sauvignon Ve Merlot Üzüm Çeşidi Örneği</title>
  </titles>
  <publisher>Aperta</publisher>
  <publicationYear>2025</publicationYear>
  <subjects>
    <subject>Berry size; wine grape; yaprak yaralama, Cabernet Sauvignon, Merlot</subject>
  </subjects>
  <dates>
    <date dateType="Issued">2025-04-26</date>
  </dates>
  <language>tr</language>
  <resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType>
  <alternateIdentifiers>
    <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/285909</alternateIdentifier>
  </alternateIdentifiers>
  <relatedIdentifiers>
    <relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsIdenticalTo">10.37908/mkutbd.1650700</relatedIdentifier>
  </relatedIdentifiers>
  <rightsList>
    <rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial</rights>
    <rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights>
  </rightsList>
  <descriptions>
    <description descriptionType="Abstract">&lt;p&gt;Tekirdağ ili, 41&amp;deg; 01&amp;rsquo; 13.15&amp;quot; K enlem ve 27&amp;deg; 28&amp;rsquo; 15.23&amp;quot; D boylam ve 235 m rakımda bulunan 17 yaşlı, Cabernet-Sauvignon/SO4 ile Merlot/SO4 aşı kombinasyonundaki omcalar &amp;uuml;zerinde araştırma y&amp;uuml;r&amp;uuml;t&amp;uuml;lm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r. Asmalar &amp;Ccedil;ift Kollu Kordon Royat terbiye şeklinde ve dikim aralık mesafesi 2.6 x 0.9 m&amp;rsquo;dir. Bilindiği &amp;uuml;zere stres asmalarda b&amp;uuml;y&amp;uuml;me ve gelişmeyi olumsuz şekilde etkilerken, &amp;uuml;z&amp;uuml;m&amp;uuml;n nitelik ve nicelik &amp;ouml;zelliklerini kaybetmesine de neden olabilir. Bu araştırmanın amacı; canlı asmalara hasada yakın d&amp;ouml;nemde ger&amp;ccedil;ekleştirilen mekanik yaprak yaralamanın (abiyotik stres) tane &amp;ouml;zellikleri &amp;uuml;zerine etkilerini belirlemektir. Bu ama&amp;ccedil;la &amp;uuml;zerine &amp;ccedil;ivi takılmış esnek plastik raket kullanılarak yapraklara her y&amp;ouml;nden vurularak mekanik yaprak yaralama işlemi uygulanmıştır. Bu uygulamalar hasattan 15 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce, 10 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce, 5 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce, 3 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce ve 1 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce ger&amp;ccedil;ekleştirilmiştir. Bağda kontrol dahil toplam 10 farklı stres uygulaması (bazı uygulamalar tekrarlı olarak) ger&amp;ccedil;ekleştirilmiştir. Sonu&amp;ccedil; olarak; ge&amp;ccedil; d&amp;ouml;nem yaprak yaralama uygulamalarından Hasattan 1 g&amp;uuml;n &amp;ouml;nce (H&amp;Ouml;1) mekanik yaprak yaralamanın; tane kuru ağırlığı, % kuru ağırlık, tane kabuk alanı ve tane kabuk alanı/tane hacmi oranı değerlerini y&amp;uuml;kselttiği belirlenmiştir. Ayrıca 2022 yılında Cabernet-Sauvignon ve Merlot &amp;uuml;z&amp;uuml;m &amp;ccedil;eşitlerinde Tane Kabuk Alanı değeri Kontrol uygulamasından d&amp;uuml;ş&amp;uuml;k değerlere sahip olmuştur. Bunun yanında tane kabuk alanı/tane hacmi oranı her iki &amp;ccedil;eşit i&amp;ccedil;in 2022 yılında Kontrol uygulamasında daha y&amp;uuml;ksek olmuş ve yapılan uygulamalar bu oranı d&amp;uuml;ş&amp;uuml;rm&amp;uuml;şt&amp;uuml;r.&lt;/p&gt;</description>
  </descriptions>
</resource>
0
0
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 0
İndirme 0
Veri hacmi 0 Bytes
Tekil görüntülenme 0
Tekil indirme 0

Alıntı yap