Dergi makalesi Açık Erişim
Korkutal, İlknur;
Bahar, Elman;
Candar, Serkan;
Demirkapı, Ecem Kübra
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd"> <identifier identifierType="URL">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/285909</identifier> <creators> <creator> <creatorName>Korkutal, İlknur</creatorName> <givenName>İlknur</givenName> <familyName>Korkutal</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8016-9804</nameIdentifier> <affiliation>Namik Kemal University</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Bahar, Elman</creatorName> <givenName>Elman</givenName> <familyName>Bahar</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8842-7695</nameIdentifier> <affiliation>Namik Kemal University</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Candar, Serkan</creatorName> <givenName>Serkan</givenName> <familyName>Candar</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2608-8691</nameIdentifier> <affiliation>Canakkale Onsekiz Mart University</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Demirkapı, Ecem Kübra</creatorName> <givenName>Ecem Kübra</givenName> <familyName>Demirkapı</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0001-5764-1093</nameIdentifier> <affiliation>Namik Kemal University</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title>Mekanik Yaprak Yaralamanın Tane Özellikleri Üzerine Etkileri; Cabernet-Sauvignon Ve Merlot Üzüm Çeşidi Örneği</title> </titles> <publisher>Aperta</publisher> <publicationYear>2025</publicationYear> <subjects> <subject>Berry size; wine grape; yaprak yaralama, Cabernet Sauvignon, Merlot</subject> </subjects> <dates> <date dateType="Issued">2025-04-26</date> </dates> <language>tr</language> <resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType> <alternateIdentifiers> <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/285909</alternateIdentifier> </alternateIdentifiers> <relatedIdentifiers> <relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsIdenticalTo">10.37908/mkutbd.1650700</relatedIdentifier> </relatedIdentifiers> <rightsList> <rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial</rights> <rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights> </rightsList> <descriptions> <description descriptionType="Abstract"><p>Tekirdağ ili, 41&deg; 01&rsquo; 13.15&quot; K enlem ve 27&deg; 28&rsquo; 15.23&quot; D boylam ve 235 m rakımda bulunan 17 yaşlı, Cabernet-Sauvignon/SO4 ile Merlot/SO4 aşı kombinasyonundaki omcalar &uuml;zerinde araştırma y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Asmalar &Ccedil;ift Kollu Kordon Royat terbiye şeklinde ve dikim aralık mesafesi 2.6 x 0.9 m&rsquo;dir. Bilindiği &uuml;zere stres asmalarda b&uuml;y&uuml;me ve gelişmeyi olumsuz şekilde etkilerken, &uuml;z&uuml;m&uuml;n nitelik ve nicelik &ouml;zelliklerini kaybetmesine de neden olabilir. Bu araştırmanın amacı; canlı asmalara hasada yakın d&ouml;nemde ger&ccedil;ekleştirilen mekanik yaprak yaralamanın (abiyotik stres) tane &ouml;zellikleri &uuml;zerine etkilerini belirlemektir. Bu ama&ccedil;la &uuml;zerine &ccedil;ivi takılmış esnek plastik raket kullanılarak yapraklara her y&ouml;nden vurularak mekanik yaprak yaralama işlemi uygulanmıştır. Bu uygulamalar hasattan 15 g&uuml;n &ouml;nce, 10 g&uuml;n &ouml;nce, 5 g&uuml;n &ouml;nce, 3 g&uuml;n &ouml;nce ve 1 g&uuml;n &ouml;nce ger&ccedil;ekleştirilmiştir. Bağda kontrol dahil toplam 10 farklı stres uygulaması (bazı uygulamalar tekrarlı olarak) ger&ccedil;ekleştirilmiştir. Sonu&ccedil; olarak; ge&ccedil; d&ouml;nem yaprak yaralama uygulamalarından Hasattan 1 g&uuml;n &ouml;nce (H&Ouml;1) mekanik yaprak yaralamanın; tane kuru ağırlığı, % kuru ağırlık, tane kabuk alanı ve tane kabuk alanı/tane hacmi oranı değerlerini y&uuml;kselttiği belirlenmiştir. Ayrıca 2022 yılında Cabernet-Sauvignon ve Merlot &uuml;z&uuml;m &ccedil;eşitlerinde Tane Kabuk Alanı değeri Kontrol uygulamasından d&uuml;ş&uuml;k değerlere sahip olmuştur. Bunun yanında tane kabuk alanı/tane hacmi oranı her iki &ccedil;eşit i&ccedil;in 2022 yılında Kontrol uygulamasında daha y&uuml;ksek olmuş ve yapılan uygulamalar bu oranı d&uuml;ş&uuml;rm&uuml;şt&uuml;r.</p></description> </descriptions> </resource>
Görüntülenme | 0 |
İndirme | 0 |
Veri hacmi | 0 Bytes |
Tekil görüntülenme | 0 |
Tekil indirme | 0 |