Dergi makalesi Açık Erişim

Mekanik yaprak yaralamanın tane özellikleri üzerine etkileri; Cabernet-Sauvignon ve Merlot üzüm çeşidi örneği

Korkutal, İlknur; Bahar, Elman; Candar, Serkan; Demirkapı, Ecem Kübra


Dublin Core

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<oai_dc:dc xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:oai_dc="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd">
  <dc:creator>Korkutal, İlknur</dc:creator>
  <dc:creator>Bahar, Elman</dc:creator>
  <dc:creator>Candar, Serkan</dc:creator>
  <dc:creator>Demirkapı, Ecem Kübra</dc:creator>
  <dc:date>2025-04-26</dc:date>
  <dc:description>Tekirdağ ili, 41° 01’ 13.15" K enlem ve 27° 28’ 15.23" D boylam ve 235 m rakımda bulunan 17 yaşlı, Cabernet-Sauvignon/SO4 ile Merlot/SO4 aşı kombinasyonundaki omcalar üzerinde araştırma yürütülmüştür. Asmalar Çift Kollu Kordon Royat terbiye şeklinde ve dikim aralık mesafesi 2.6 x 0.9 m’dir. Bilindiği üzere stres asmalarda büyüme ve gelişmeyi olumsuz şekilde etkilerken, üzümün nitelik ve nicelik özelliklerini kaybetmesine de neden olabilir. Bu araştırmanın amacı; canlı asmalara hasada yakın dönemde gerçekleştirilen mekanik yaprak yaralamanın (abiyotik stres) tane özellikleri üzerine etkilerini belirlemektir. Bu amaçla üzerine çivi takılmış esnek plastik raket kullanılarak yapraklara her yönden vurularak mekanik yaprak yaralama işlemi uygulanmıştır. Bu uygulamalar hasattan 15 gün önce, 10 gün önce, 5 gün önce, 3 gün önce ve 1 gün önce gerçekleştirilmiştir. Bağda kontrol dahil toplam 10 farklı stres uygulaması (bazı uygulamalar tekrarlı olarak) gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak; geç dönem yaprak yaralama uygulamalarından Hasattan 1 gün önce (HÖ1) mekanik yaprak yaralamanın; tane kuru ağırlığı, % kuru ağırlık, tane kabuk alanı ve tane kabuk alanı/tane hacmi oranı değerlerini yükselttiği belirlenmiştir. Ayrıca 2022 yılında Cabernet-Sauvignon ve Merlot üzüm çeşitlerinde Tane Kabuk Alanı değeri Kontrol uygulamasından düşük değerlere sahip olmuştur. Bunun yanında tane kabuk alanı/tane hacmi oranı her iki çeşit için 2022 yılında Kontrol uygulamasında daha yüksek olmuş ve yapılan uygulamalar bu oranı düşürmüştür.</dc:description>
  <dc:identifier>https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/285909</dc:identifier>
  <dc:identifier>oai:aperta.ulakbim.gov.tr:285909</dc:identifier>
  <dc:language>tur</dc:language>
  <dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights>
  <dc:rights>https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</dc:rights>
  <dc:subject>Berry size; wine grape; yaprak yaralama, Cabernet Sauvignon, Merlot</dc:subject>
  <dc:title>Mekanik yaprak yaralamanın tane özellikleri üzerine etkileri; Cabernet-Sauvignon ve Merlot üzüm çeşidi örneği</dc:title>
  <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type>
  <dc:type>publication-article</dc:type>
</oai_dc:dc>
0
0
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 0
İndirme 0
Veri hacmi 0 Bytes
Tekil görüntülenme 0
Tekil indirme 0

Alıntı yap