Dergi makalesi Açık Erişim
Candar, Serkan;
Bahar, Elman;
Korkutal, İlknur;
Alço, Tezcan;
Uysal Seçkin, Gamze
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?> <record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim"> <leader>00000nam##2200000uu#4500</leader> <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">10.29136/mediterranean.517920</subfield> <subfield code="2">doi</subfield> </datafield> <controlfield tag="005">20240202115000.0</controlfield> <datafield tag="260" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="c">2019-07-16</subfield> </datafield> <datafield tag="245" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri</subfield> </datafield> <datafield tag="100" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">Tekirdağ Viticulture Research Institute</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-2608-8691</subfield> <subfield code="a">Candar, Serkan</subfield> </datafield> <datafield tag="540" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</subfield> <subfield code="a">Creative Commons Attribution-NonCommercial</subfield> </datafield> <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8842-7695</subfield> <subfield code="a">Bahar, Elman</subfield> </datafield> <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8016-9804</subfield> <subfield code="a">Korkutal, İlknur</subfield> </datafield> <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">Tekirdağ Viticulture Research Institute</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8521-9268</subfield> <subfield code="a">Alço, Tezcan</subfield> </datafield> <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">Tekirdağ Viticulture Research Institute</subfield> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-2117-075X</subfield> <subfield code="a">Uysal Seçkin, Gamze</subfield> </datafield> <datafield tag="041" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">tur</subfield> </datafield> <datafield tag="650" ind1="1" ind2="7"> <subfield code="2">opendefinition.org</subfield> <subfield code="a">cc-by</subfield> </datafield> <controlfield tag="001">263565</controlfield> <datafield tag="909" ind1="C" ind2="O"> <subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:263565</subfield> </datafield> <datafield tag="980" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="b">article</subfield> <subfield code="a">publication</subfield> </datafield> <datafield tag="856" ind1="4" ind2=" "> <subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/263565/files/5.serkan2-mediterranean-sıra onolojik.pdf</subfield> <subfield code="z">md5:814e2f7bd77b961fda5fc25abfafafce</subfield> <subfield code="s">2839964</subfield> </datafield> <datafield tag="542" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="l">open</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Taç yönetimi</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Yaz budaması</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Mikroklima</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Merlot</subfield> </datafield> <datafield tag="520" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a"><p>Bu &ccedil;alışmada, 2013-2015 yılları arasında Merlot/5BB aşı kombinasyonu asmalara 3 farklı&nbsp;koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uzunluğu (Yok, 3-4 yaprak, 6-7 yaprak) ve 3 farklı ana s&uuml;rg&uuml;n uzunluğu (1 m, 1.25 m, 1.5 m) uygulamalarının şıra &ouml;nolojik &ouml;zellikleri &uuml;zerine etkileri incelenmiştir. Farklı&nbsp;yeşil budama uygulamalarıyla oluşturulan ta&ccedil; mikroklimalarının etkileri yıllar bazında&nbsp;&ouml;zellikle koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uygulamalarında &ouml;ne &ccedil;ıkmaktadır. 2013 ve 2015 yıllarında olduğu&nbsp;gibi vejetasyon d&ouml;neminde yağışın az, oransal nemin nispeten d&uuml;ş&uuml;k ve sıcaklıkların y&uuml;ksek&nbsp;olduğu yetiştirme d&ouml;nemlerinde 3-4 yapraklı koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uygulaması şıra &ouml;nolojik&nbsp;&ouml;zellikleri bakımından &ouml;ne &ccedil;ıkmıştır. 2014 yılında vejetasyon d&ouml;neminde meydana gelen aşırı&nbsp;yağışlar ve y&uuml;ksek oransal nem tamamı alınmış koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uygulamasında fizyolojik&nbsp;aktivite ve kaliteyi y&uuml;kseltmiştir. Ana s&uuml;rg&uuml;n uzunluğu uygulamalarının kalite kriterleri&nbsp;a&ccedil;ısından &ouml;nemli bir etkisi g&ouml;r&uuml;lmemiştir. Sonu&ccedil;lar, &ouml;zellikle şaraplık &ccedil;eşitlerin yetiştiriciliği&nbsp;a&ccedil;ısından kaliteye d&ouml;n&uuml;k yeşil budama uygulamalarının yapılma zamanı ve tekniğinde en&nbsp;&ouml;nemli fakt&ouml;r&uuml;n yılın iklim durumu olduğunu, farklı iklimsel &ouml;zellikler g&ouml;steren yıllarda farklı&nbsp;uygulamalar yapılmasının yerinde olacağını g&ouml;stermiştir.</p></subfield> </datafield> </record>
Görüntülenme | 60 |
İndirme | 44 |
Veri hacmi | 125.0 MB |
Tekil görüntülenme | 56 |
Tekil indirme | 42 |