Dergi makalesi Açık Erişim

Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri

Candar, Serkan; Bahar, Elman; Korkutal, İlknur; Alço, Tezcan; Uysal Seçkin, Gamze


MARC21 XML

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim">
  <leader>00000nam##2200000uu#4500</leader>
  <datafield tag="260" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="c">2019-07-16</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="542" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="l">open</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="245" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri</subfield>
  </datafield>
  <controlfield tag="005">20240202115000.0</controlfield>
  <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Taç yönetimi</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Yaz budaması</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Mikroklima</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Merlot</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="520" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">&lt;p&gt;Bu &amp;ccedil;alışmada, 2013-2015 yılları arasında Merlot/5BB aşı kombinasyonu asmalara 3 farklı&amp;nbsp;koltuk s&amp;uuml;rg&amp;uuml;n&amp;uuml; uzunluğu (Yok, 3-4 yaprak, 6-7 yaprak) ve 3 farklı ana s&amp;uuml;rg&amp;uuml;n uzunluğu (1 m, 1.25 m, 1.5 m) uygulamalarının şıra &amp;ouml;nolojik &amp;ouml;zellikleri &amp;uuml;zerine etkileri incelenmiştir. Farklı&amp;nbsp;yeşil budama uygulamalarıyla oluşturulan ta&amp;ccedil; mikroklimalarının etkileri yıllar bazında&amp;nbsp;&amp;ouml;zellikle koltuk s&amp;uuml;rg&amp;uuml;n&amp;uuml; uygulamalarında &amp;ouml;ne &amp;ccedil;ıkmaktadır. 2013 ve 2015 yıllarında olduğu&amp;nbsp;gibi vejetasyon d&amp;ouml;neminde yağışın az, oransal nemin nispeten d&amp;uuml;ş&amp;uuml;k ve sıcaklıkların y&amp;uuml;ksek&amp;nbsp;olduğu yetiştirme d&amp;ouml;nemlerinde 3-4 yapraklı koltuk s&amp;uuml;rg&amp;uuml;n&amp;uuml; uygulaması şıra &amp;ouml;nolojik&amp;nbsp;&amp;ouml;zellikleri bakımından &amp;ouml;ne &amp;ccedil;ıkmıştır. 2014 yılında vejetasyon d&amp;ouml;neminde meydana gelen aşırı&amp;nbsp;yağışlar ve y&amp;uuml;ksek oransal nem tamamı alınmış koltuk s&amp;uuml;rg&amp;uuml;n&amp;uuml; uygulamasında fizyolojik&amp;nbsp;aktivite ve kaliteyi y&amp;uuml;kseltmiştir. Ana s&amp;uuml;rg&amp;uuml;n uzunluğu uygulamalarının kalite kriterleri&amp;nbsp;a&amp;ccedil;ısından &amp;ouml;nemli bir etkisi g&amp;ouml;r&amp;uuml;lmemiştir. Sonu&amp;ccedil;lar, &amp;ouml;zellikle şaraplık &amp;ccedil;eşitlerin yetiştiriciliği&amp;nbsp;a&amp;ccedil;ısından kaliteye d&amp;ouml;n&amp;uuml;k yeşil budama uygulamalarının yapılma zamanı ve tekniğinde en&amp;nbsp;&amp;ouml;nemli fakt&amp;ouml;r&amp;uuml;n yılın iklim durumu olduğunu, farklı iklimsel &amp;ouml;zellikler g&amp;ouml;steren yıllarda farklı&amp;nbsp;uygulamalar yapılmasının yerinde olacağını g&amp;ouml;stermiştir.&lt;/p&gt;</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="540" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">Creative Commons Attribution-NonCommercial</subfield>
    <subfield code="u">https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="980" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">publication</subfield>
    <subfield code="b">article</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8842-7695</subfield>
    <subfield code="a">Bahar, Elman</subfield>
    <subfield code="u">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8016-9804</subfield>
    <subfield code="a">Korkutal, İlknur</subfield>
    <subfield code="u">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-8521-9268</subfield>
    <subfield code="a">Alço, Tezcan</subfield>
    <subfield code="u">Tekirdağ Viticulture Research Institute</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-2117-075X</subfield>
    <subfield code="a">Uysal Seçkin, Gamze</subfield>
    <subfield code="u">Tekirdağ Viticulture Research Institute</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="856" ind1="4" ind2=" ">
    <subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/263565/files/5.serkan2-mediterranean-sıra onolojik.pdf</subfield>
    <subfield code="s">2839964</subfield>
    <subfield code="z">md5:814e2f7bd77b961fda5fc25abfafafce</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="100" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="0">(orcid)0000-0002-2608-8691</subfield>
    <subfield code="a">Candar, Serkan</subfield>
    <subfield code="u">Tekirdağ Viticulture Research Institute</subfield>
  </datafield>
  <controlfield tag="001">263565</controlfield>
  <datafield tag="909" ind1="C" ind2="O">
    <subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:263565</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="650" ind1="1" ind2="7">
    <subfield code="2">opendefinition.org</subfield>
    <subfield code="a">cc-by</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">10.29136/mediterranean.517920</subfield>
    <subfield code="2">doi</subfield>
  </datafield>
  <datafield tag="041" ind1=" " ind2=" ">
    <subfield code="a">tur</subfield>
  </datafield>
</record>
34
3
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 34
İndirme 3
Veri hacmi 8.5 MB
Tekil görüntülenme 33
Tekil indirme 3

Alıntı yap