Dergi makalesi Açık Erişim
Candar, Serkan;
Bahar, Elman;
Korkutal, İlknur;
Alço, Tezcan;
Uysal Seçkin, Gamze
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <oai_dc:dc xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:oai_dc="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd"> <dc:creator>Candar, Serkan</dc:creator> <dc:creator>Bahar, Elman</dc:creator> <dc:creator>Korkutal, İlknur</dc:creator> <dc:creator>Alço, Tezcan</dc:creator> <dc:creator>Uysal Seçkin, Gamze</dc:creator> <dc:date>2019-07-16</dc:date> <dc:description>Bu çalışmada, 2013-2015 yılları arasında Merlot/5BB aşı kombinasyonu asmalara 3 farklı koltuk sürgünü uzunluğu (Yok, 3-4 yaprak, 6-7 yaprak) ve 3 farklı ana sürgün uzunluğu (1 m, 1.25 m, 1.5 m) uygulamalarının şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Farklı yeşil budama uygulamalarıyla oluşturulan taç mikroklimalarının etkileri yıllar bazında özellikle koltuk sürgünü uygulamalarında öne çıkmaktadır. 2013 ve 2015 yıllarında olduğu gibi vejetasyon döneminde yağışın az, oransal nemin nispeten düşük ve sıcaklıkların yüksek olduğu yetiştirme dönemlerinde 3-4 yapraklı koltuk sürgünü uygulaması şıra önolojik özellikleri bakımından öne çıkmıştır. 2014 yılında vejetasyon döneminde meydana gelen aşırı yağışlar ve yüksek oransal nem tamamı alınmış koltuk sürgünü uygulamasında fizyolojik aktivite ve kaliteyi yükseltmiştir. Ana sürgün uzunluğu uygulamalarının kalite kriterleri açısından önemli bir etkisi görülmemiştir. Sonuçlar, özellikle şaraplık çeşitlerin yetiştiriciliği açısından kaliteye dönük yeşil budama uygulamalarının yapılma zamanı ve tekniğinde en önemli faktörün yılın iklim durumu olduğunu, farklı iklimsel özellikler gösteren yıllarda farklı uygulamalar yapılmasının yerinde olacağını göstermiştir.</dc:description> <dc:identifier>https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/263565</dc:identifier> <dc:identifier>oai:aperta.ulakbim.gov.tr:263565</dc:identifier> <dc:language>tur</dc:language> <dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights> <dc:rights>https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/</dc:rights> <dc:subject>Taç yönetimi</dc:subject> <dc:subject>Yaz budaması</dc:subject> <dc:subject>Mikroklima</dc:subject> <dc:subject>Merlot</dc:subject> <dc:title>Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri</dc:title> <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type> <dc:type>publication-article</dc:type> </oai_dc:dc>
Görüntülenme | 57 |
İndirme | 39 |
Veri hacmi | 110.8 MB |
Tekil görüntülenme | 53 |
Tekil indirme | 37 |