Dergi makalesi Açık Erişim
Candar, Serkan; Bahar, Elman; Korkutal, İlknur; Alço, Tezcan; Uysal Seçkin, Gamze
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd"> <identifier identifierType="URL">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263565</identifier> <creators> <creator> <creatorName>Candar, Serkan</creatorName> <givenName>Serkan</givenName> <familyName>Candar</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2608-8691</nameIdentifier> <affiliation>Tekirdağ Viticulture Research Institute</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Bahar, Elman</creatorName> <givenName>Elman</givenName> <familyName>Bahar</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8842-7695</nameIdentifier> <affiliation>Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Korkutal, İlknur</creatorName> <givenName>İlknur</givenName> <familyName>Korkutal</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8016-9804</nameIdentifier> <affiliation>Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Alço, Tezcan</creatorName> <givenName>Tezcan</givenName> <familyName>Alço</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8521-9268</nameIdentifier> <affiliation>Tekirdağ Viticulture Research Institute</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Uysal Seçkin, Gamze</creatorName> <givenName>Gamze</givenName> <familyName>Uysal Seçkin</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2117-075X</nameIdentifier> <affiliation>Tekirdağ Viticulture Research Institute</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title>Farklı Yeşil Budama Uygulamalarının Merlot (Vitis Vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Şıra Önolojik Özellikleri Üzerine Etkileri</title> </titles> <publisher>Aperta</publisher> <publicationYear>2019</publicationYear> <subjects> <subject>Taç yönetimi</subject> <subject>Yaz budaması</subject> <subject>Mikroklima</subject> <subject>Merlot</subject> </subjects> <dates> <date dateType="Issued">2019-07-16</date> </dates> <language>tr</language> <resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType> <alternateIdentifiers> <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263565</alternateIdentifier> </alternateIdentifiers> <relatedIdentifiers> <relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsIdenticalTo">10.29136/mediterranean.517920</relatedIdentifier> </relatedIdentifiers> <rightsList> <rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial</rights> <rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights> </rightsList> <descriptions> <description descriptionType="Abstract"><p>Bu &ccedil;alışmada, 2013-2015 yılları arasında Merlot/5BB aşı kombinasyonu asmalara 3 farklı&nbsp;koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uzunluğu (Yok, 3-4 yaprak, 6-7 yaprak) ve 3 farklı ana s&uuml;rg&uuml;n uzunluğu (1 m, 1.25 m, 1.5 m) uygulamalarının şıra &ouml;nolojik &ouml;zellikleri &uuml;zerine etkileri incelenmiştir. Farklı&nbsp;yeşil budama uygulamalarıyla oluşturulan ta&ccedil; mikroklimalarının etkileri yıllar bazında&nbsp;&ouml;zellikle koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uygulamalarında &ouml;ne &ccedil;ıkmaktadır. 2013 ve 2015 yıllarında olduğu&nbsp;gibi vejetasyon d&ouml;neminde yağışın az, oransal nemin nispeten d&uuml;ş&uuml;k ve sıcaklıkların y&uuml;ksek&nbsp;olduğu yetiştirme d&ouml;nemlerinde 3-4 yapraklı koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uygulaması şıra &ouml;nolojik&nbsp;&ouml;zellikleri bakımından &ouml;ne &ccedil;ıkmıştır. 2014 yılında vejetasyon d&ouml;neminde meydana gelen aşırı&nbsp;yağışlar ve y&uuml;ksek oransal nem tamamı alınmış koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uygulamasında fizyolojik&nbsp;aktivite ve kaliteyi y&uuml;kseltmiştir. Ana s&uuml;rg&uuml;n uzunluğu uygulamalarının kalite kriterleri&nbsp;a&ccedil;ısından &ouml;nemli bir etkisi g&ouml;r&uuml;lmemiştir. Sonu&ccedil;lar, &ouml;zellikle şaraplık &ccedil;eşitlerin yetiştiriciliği&nbsp;a&ccedil;ısından kaliteye d&ouml;n&uuml;k yeşil budama uygulamalarının yapılma zamanı ve tekniğinde en&nbsp;&ouml;nemli fakt&ouml;r&uuml;n yılın iklim durumu olduğunu, farklı iklimsel &ouml;zellikler g&ouml;steren yıllarda farklı&nbsp;uygulamalar yapılmasının yerinde olacağını g&ouml;stermiştir.</p></description> </descriptions> </resource>
Görüntülenme | 48 |
İndirme | 31 |
Veri hacmi | 88.0 MB |
Tekil görüntülenme | 47 |
Tekil indirme | 30 |