Dergi makalesi Açık Erişim
Candar, Serkan;
Bahar, Elman;
Korkutal, İlknur;
Alço, Tezcan;
Uysal Seçkin, Gamze
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd">
<identifier identifierType="URL">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263565</identifier>
<creators>
<creator>
<creatorName>Candar, Serkan</creatorName>
<givenName>Serkan</givenName>
<familyName>Candar</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2608-8691</nameIdentifier>
<affiliation>Tekirdağ Viticulture Research Institute</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Bahar, Elman</creatorName>
<givenName>Elman</givenName>
<familyName>Bahar</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8842-7695</nameIdentifier>
<affiliation>Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Korkutal, İlknur</creatorName>
<givenName>İlknur</givenName>
<familyName>Korkutal</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8016-9804</nameIdentifier>
<affiliation>Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Alço, Tezcan</creatorName>
<givenName>Tezcan</givenName>
<familyName>Alço</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-8521-9268</nameIdentifier>
<affiliation>Tekirdağ Viticulture Research Institute</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Uysal Seçkin, Gamze</creatorName>
<givenName>Gamze</givenName>
<familyName>Uysal Seçkin</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2117-075X</nameIdentifier>
<affiliation>Tekirdağ Viticulture Research Institute</affiliation>
</creator>
</creators>
<titles>
<title>Farklı Yeşil Budama Uygulamalarının Merlot (Vitis Vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Şıra Önolojik Özellikleri Üzerine Etkileri</title>
</titles>
<publisher>Aperta</publisher>
<publicationYear>2019</publicationYear>
<subjects>
<subject>Taç yönetimi</subject>
<subject>Yaz budaması</subject>
<subject>Mikroklima</subject>
<subject>Merlot</subject>
</subjects>
<dates>
<date dateType="Issued">2019-07-16</date>
</dates>
<language>tr</language>
<resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType>
<alternateIdentifiers>
<alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263565</alternateIdentifier>
</alternateIdentifiers>
<relatedIdentifiers>
<relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsIdenticalTo">10.29136/mediterranean.517920</relatedIdentifier>
</relatedIdentifiers>
<rightsList>
<rights rightsURI="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/">Creative Commons Attribution-NonCommercial</rights>
<rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights>
</rightsList>
<descriptions>
<description descriptionType="Abstract"><p>Bu &ccedil;alışmada, 2013-2015 yılları arasında Merlot/5BB aşı kombinasyonu asmalara 3 farklı&nbsp;koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uzunluğu (Yok, 3-4 yaprak, 6-7 yaprak) ve 3 farklı ana s&uuml;rg&uuml;n uzunluğu (1 m, 1.25 m, 1.5 m) uygulamalarının şıra &ouml;nolojik &ouml;zellikleri &uuml;zerine etkileri incelenmiştir. Farklı&nbsp;yeşil budama uygulamalarıyla oluşturulan ta&ccedil; mikroklimalarının etkileri yıllar bazında&nbsp;&ouml;zellikle koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uygulamalarında &ouml;ne &ccedil;ıkmaktadır. 2013 ve 2015 yıllarında olduğu&nbsp;gibi vejetasyon d&ouml;neminde yağışın az, oransal nemin nispeten d&uuml;ş&uuml;k ve sıcaklıkların y&uuml;ksek&nbsp;olduğu yetiştirme d&ouml;nemlerinde 3-4 yapraklı koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uygulaması şıra &ouml;nolojik&nbsp;&ouml;zellikleri bakımından &ouml;ne &ccedil;ıkmıştır. 2014 yılında vejetasyon d&ouml;neminde meydana gelen aşırı&nbsp;yağışlar ve y&uuml;ksek oransal nem tamamı alınmış koltuk s&uuml;rg&uuml;n&uuml; uygulamasında fizyolojik&nbsp;aktivite ve kaliteyi y&uuml;kseltmiştir. Ana s&uuml;rg&uuml;n uzunluğu uygulamalarının kalite kriterleri&nbsp;a&ccedil;ısından &ouml;nemli bir etkisi g&ouml;r&uuml;lmemiştir. Sonu&ccedil;lar, &ouml;zellikle şaraplık &ccedil;eşitlerin yetiştiriciliği&nbsp;a&ccedil;ısından kaliteye d&ouml;n&uuml;k yeşil budama uygulamalarının yapılma zamanı ve tekniğinde en&nbsp;&ouml;nemli fakt&ouml;r&uuml;n yılın iklim durumu olduğunu, farklı iklimsel &ouml;zellikler g&ouml;steren yıllarda farklı&nbsp;uygulamalar yapılmasının yerinde olacağını g&ouml;stermiştir.</p></description>
</descriptions>
</resource>
| Görüntülenme | 60 |
| İndirme | 46 |
| Veri hacmi | 130.6 MB |
| Tekil görüntülenme | 56 |
| Tekil indirme | 44 |