Dergi makalesi Açık Erişim
ERçim, Rüveyda Esra;
Baydaş, Burhanettin
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim">
<leader>00000nam##2200000uu#4500</leader>
<datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">Pasif sigara içicileri</subfield>
</datafield>
<datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">diyet kalitesi</subfield>
</datafield>
<datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">oksidatif stres indeksi</subfield>
</datafield>
<datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">beslenme</subfield>
</datafield>
<datafield tag="909" ind1="C" ind2="O">
<subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:263743</subfield>
</datafield>
<datafield tag="520" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a"><p><strong>Ama&ccedil;:</strong>&nbsp;Bu araştırma, pasif sigara maruziyetinin gen&ccedil; bireylerin diyet kalitesine, oksidatif stres indeksine ve beslenme durumuna etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amacıyla planlanıp y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r.</p>
<p><strong>Gere&ccedil; ve Y&ouml;ntem:</strong>&nbsp;Bing&ouml;l&rsquo;de 19-35 yaş arasındaki 40 birey ile ger&ccedil;ekleştirilen &ccedil;alışma, kesitsel bir vaka-kontrol &ccedil;alışmasıdır. Katılımcılar; sigara i&ccedil;meyip, i&ccedil;ilen ortamda dumanına maruz kalanlar (pasif sigara i&ccedil;icileri) ile hi&ccedil; sigara i&ccedil;memiş ve dumanına maruz kalmamış bireyler olmak &uuml;zere iki gruba ayrılmıştır. Soru k&acirc;ğıdı ile katılımcıların 7 g&uuml;n boyunca 24 saatlik besin t&uuml;ketim kaydı alınmış; Besin &Ccedil;eşitlilik Skoru (DDS), Diyet Kalite indeksi (DQI) ve sağlıklı yeme indeksi (HEI-2005) hesaplanmıştır. Katılımcıların Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketinin (IPAQ) kısa formu ile fiziksel aktivite d&uuml;zeyi saptanmıştır. Serum &ouml;rneklerinden katılımcıların serum total antioksidan kapasitesi (TAC) ve toplam oksidan durumu (TOS) analiz edilip Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) saptanmıştır. İstatistiki verilerin hesaplanmasında, SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır.</p>
<p><strong>Bulgular:</strong>&nbsp;Katılımcıların yaş ortalaması erkeklerde 21.7&plusmn;1.5 ve kadınlarda 20.3&plusmn;0.8 yıldır. &Ccedil;alışma gruplarına g&ouml;re katılımcıların diyetle alınan enerjinin proteinden gelen oranı, PUFA (&ccedil;oklu doymamış yağ asidi), A vitamini, E vitamini ve B12 vitamini dışında kalan diğer enerji ve besin &ouml;geleri gruplar arasında istatistiksel olarak farklı bulunmuştur (P&lt;0.05). Sigaraya maruz kalan katılımcıların enerji, protein, karbonhidrat, yağ, posa gibi bir&ccedil;ok besin &ouml;gesi alımları kontrol grubundan d&uuml;ş&uuml;k olduğu g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Serum TAC enzim aktiviteleri a&ccedil;ısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken (P&gt;0.05), TOS ve OSİ değerleri pasif grupta fazla bulunmuştur (P&lt;0.05).</p>
<p><strong>Sonu&ccedil;:</strong>&nbsp;Hastalıkların &ouml;nlenmesi ve sağlığın geliştirilmesi a&ccedil;ısından, bireylerin sigara dumanına maruziyetinin &ouml;nlenmesi ve fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin desteklenmesiyle &ouml;nlenebilir hastalıklar başta olmak &uuml;zere &ouml;zellikle yaşlılık d&ouml;neminde ortaya &ccedil;ıkabilecek hastalıklardan korunmada etkili olacaktır.</p></subfield>
</datafield>
<datafield tag="980" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">publication</subfield>
<subfield code="b">article</subfield>
</datafield>
<datafield tag="540" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">Creative Commons Attribution Share-Alike</subfield>
<subfield code="u">http://www.opendefinition.org/licenses/cc-by-sa</subfield>
</datafield>
<datafield tag="773" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="i">isVersionOf</subfield>
<subfield code="a">10.48623/aperta.263742</subfield>
<subfield code="n">doi</subfield>
</datafield>
<datafield tag="100" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="0">(orcid)0000-0002-7564-4017</subfield>
<subfield code="a">ERçim, Rüveyda Esra</subfield>
<subfield code="u">Bingöl Üniversitesi</subfield>
</datafield>
<datafield tag="856" ind1="4" ind2=" ">
<subfield code="z">md5:63953f7ef0103abb01423466e85cfac4</subfield>
<subfield code="s">447119</subfield>
<subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/263743/files/pdf_FUSABIL_1173.pdf</subfield>
</datafield>
<controlfield tag="005">20240314112620.0</controlfield>
<datafield tag="260" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="c">2017-03-23</subfield>
</datafield>
<datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">10.48623/aperta.263743</subfield>
<subfield code="2">doi</subfield>
</datafield>
<datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="q">alternateidentifier</subfield>
<subfield code="a">http://tip.fusabil.org/text.php3?id=1173</subfield>
<subfield code="2">url</subfield>
</datafield>
<datafield tag="542" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="l">open</subfield>
</datafield>
<datafield tag="245" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">Genç Yetişkinlerde Pasif Sigara Maruziyetinin Diyet Kalitesine, Oksidatif Stres İndeksine ve Beslenme Durumuna Etkisi</subfield>
</datafield>
<datafield tag="650" ind1="1" ind2="7">
<subfield code="a">cc-by</subfield>
<subfield code="2">opendefinition.org</subfield>
</datafield>
<datafield tag="700" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="0">(orcid)0000-0002-2193-9880</subfield>
<subfield code="a">Baydaş, Burhanettin</subfield>
<subfield code="u">Bingöl Üniversitesi</subfield>
</datafield>
<controlfield tag="001">263743</controlfield>
</record>
| Tüm sürümler | Bu sürüm | |
|---|---|---|
| Görüntülenme | 242 | 244 |
| İndirme | 177 | 177 |
| Veri hacmi | 79.1 MB | 79.1 MB |
| Tekil görüntülenme | 197 | 199 |
| Tekil indirme | 156 | 156 |