Dergi makalesi Açık Erişim
ERçim, Rüveyda Esra; Baydaş, Burhanettin
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?> <record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim"> <leader>00000nam##2200000uu#4500</leader> <datafield tag="245" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Genç Yetişkinlerde Pasif Sigara Maruziyetinin Diyet Kalitesine, Oksidatif Stres İndeksine ve Beslenme Durumuna Etkisi</subfield> </datafield> <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">10.48623/aperta.263743</subfield> <subfield code="2">doi</subfield> </datafield> <datafield tag="024" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">http://tip.fusabil.org/text.php3?id=1173</subfield> <subfield code="2">url</subfield> <subfield code="q">alternateidentifier</subfield> </datafield> <controlfield tag="001">263743</controlfield> <datafield tag="520" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a"><p><strong>Ama&ccedil;:</strong>&nbsp;Bu araştırma, pasif sigara maruziyetinin gen&ccedil; bireylerin diyet kalitesine, oksidatif stres indeksine ve beslenme durumuna etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amacıyla planlanıp y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r.</p> <p><strong>Gere&ccedil; ve Y&ouml;ntem:</strong>&nbsp;Bing&ouml;l&rsquo;de 19-35 yaş arasındaki 40 birey ile ger&ccedil;ekleştirilen &ccedil;alışma, kesitsel bir vaka-kontrol &ccedil;alışmasıdır. Katılımcılar; sigara i&ccedil;meyip, i&ccedil;ilen ortamda dumanına maruz kalanlar (pasif sigara i&ccedil;icileri) ile hi&ccedil; sigara i&ccedil;memiş ve dumanına maruz kalmamış bireyler olmak &uuml;zere iki gruba ayrılmıştır. Soru k&acirc;ğıdı ile katılımcıların 7 g&uuml;n boyunca 24 saatlik besin t&uuml;ketim kaydı alınmış; Besin &Ccedil;eşitlilik Skoru (DDS), Diyet Kalite indeksi (DQI) ve sağlıklı yeme indeksi (HEI-2005) hesaplanmıştır. Katılımcıların Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketinin (IPAQ) kısa formu ile fiziksel aktivite d&uuml;zeyi saptanmıştır. Serum &ouml;rneklerinden katılımcıların serum total antioksidan kapasitesi (TAC) ve toplam oksidan durumu (TOS) analiz edilip Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) saptanmıştır. İstatistiki verilerin hesaplanmasında, SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır.</p> <p><strong>Bulgular:</strong>&nbsp;Katılımcıların yaş ortalaması erkeklerde 21.7&plusmn;1.5 ve kadınlarda 20.3&plusmn;0.8 yıldır. &Ccedil;alışma gruplarına g&ouml;re katılımcıların diyetle alınan enerjinin proteinden gelen oranı, PUFA (&ccedil;oklu doymamış yağ asidi), A vitamini, E vitamini ve B12 vitamini dışında kalan diğer enerji ve besin &ouml;geleri gruplar arasında istatistiksel olarak farklı bulunmuştur (P&lt;0.05). Sigaraya maruz kalan katılımcıların enerji, protein, karbonhidrat, yağ, posa gibi bir&ccedil;ok besin &ouml;gesi alımları kontrol grubundan d&uuml;ş&uuml;k olduğu g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Serum TAC enzim aktiviteleri a&ccedil;ısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken (P&gt;0.05), TOS ve OSİ değerleri pasif grupta fazla bulunmuştur (P&lt;0.05).</p> <p><strong>Sonu&ccedil;:</strong>&nbsp;Hastalıkların &ouml;nlenmesi ve sağlığın geliştirilmesi a&ccedil;ısından, bireylerin sigara dumanına maruziyetinin &ouml;nlenmesi ve fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin desteklenmesiyle &ouml;nlenebilir hastalıklar başta olmak &uuml;zere &ouml;zellikle yaşlılık d&ouml;neminde ortaya &ccedil;ıkabilecek hastalıklardan korunmada etkili olacaktır.</p></subfield> </datafield> <datafield tag="650" ind1="1" ind2="7"> <subfield code="2">opendefinition.org</subfield> <subfield code="a">cc-by</subfield> </datafield> <datafield tag="700" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-2193-9880</subfield> <subfield code="u">Bingöl Üniversitesi</subfield> <subfield code="a">Baydaş, Burhanettin</subfield> </datafield> <datafield tag="980" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="b">article</subfield> <subfield code="a">publication</subfield> </datafield> <datafield tag="542" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="l">open</subfield> </datafield> <datafield tag="100" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="0">(orcid)0000-0002-7564-4017</subfield> <subfield code="u">Bingöl Üniversitesi</subfield> <subfield code="a">ERçim, Rüveyda Esra</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">Pasif sigara içicileri</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">diyet kalitesi</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">oksidatif stres indeksi</subfield> </datafield> <datafield tag="653" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="a">beslenme</subfield> </datafield> <datafield tag="260" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="c">2017-03-23</subfield> </datafield> <controlfield tag="005">20240314112620.0</controlfield> <datafield tag="773" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="n">doi</subfield> <subfield code="a">10.48623/aperta.263742</subfield> <subfield code="i">isVersionOf</subfield> </datafield> <datafield tag="909" ind1="C" ind2="O"> <subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:263743</subfield> </datafield> <datafield tag="856" ind1="4" ind2=" "> <subfield code="z">md5:63953f7ef0103abb01423466e85cfac4</subfield> <subfield code="s">447119</subfield> <subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/263743/files/pdf_FUSABIL_1173.pdf</subfield> </datafield> <datafield tag="540" ind1=" " ind2=" "> <subfield code="u">http://www.opendefinition.org/licenses/cc-by-sa</subfield> <subfield code="a">Creative Commons Attribution Share-Alike</subfield> </datafield> </record>
Tüm sürümler | Bu sürüm | |
---|---|---|
Görüntülenme | 203 | 203 |
İndirme | 143 | 143 |
Veri hacmi | 63.9 MB | 63.9 MB |
Tekil görüntülenme | 166 | 166 |
Tekil indirme | 128 | 128 |