Dergi makalesi Açık Erişim
ERçim, Rüveyda Esra;
Baydaş, Burhanettin
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd">
<identifier identifierType="DOI">10.48623/aperta.263743</identifier>
<creators>
<creator>
<creatorName>ERçim, Rüveyda Esra</creatorName>
<givenName>Rüveyda Esra</givenName>
<familyName>ERçim</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-7564-4017</nameIdentifier>
<affiliation>Bingöl Üniversitesi</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Baydaş, Burhanettin</creatorName>
<givenName>Burhanettin</givenName>
<familyName>Baydaş</familyName>
<nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2193-9880</nameIdentifier>
<affiliation>Bingöl Üniversitesi</affiliation>
</creator>
</creators>
<titles>
<title>Genç Yetişkinlerde Pasif Sigara Maruziyetinin Diyet Kalitesine, Oksidatif Stres İndeksine Ve Beslenme Durumuna Etkisi</title>
</titles>
<publisher>Aperta</publisher>
<publicationYear>2017</publicationYear>
<subjects>
<subject>Pasif sigara içicileri</subject>
<subject>diyet kalitesi</subject>
<subject>oksidatif stres indeksi</subject>
<subject>beslenme</subject>
</subjects>
<dates>
<date dateType="Issued">2017-03-23</date>
</dates>
<resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType>
<alternateIdentifiers>
<alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">http://tip.fusabil.org/text.php3?id=1173</alternateIdentifier>
<alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263743</alternateIdentifier>
</alternateIdentifiers>
<relatedIdentifiers>
<relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsVersionOf">10.48623/aperta.263742</relatedIdentifier>
</relatedIdentifiers>
<rightsList>
<rights rightsURI="http://www.opendefinition.org/licenses/cc-by-sa">Creative Commons Attribution Share-Alike</rights>
<rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights>
</rightsList>
<descriptions>
<description descriptionType="Abstract"><p><strong>Ama&ccedil;:</strong>&nbsp;Bu araştırma, pasif sigara maruziyetinin gen&ccedil; bireylerin diyet kalitesine, oksidatif stres indeksine ve beslenme durumuna etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amacıyla planlanıp y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r.</p>
<p><strong>Gere&ccedil; ve Y&ouml;ntem:</strong>&nbsp;Bing&ouml;l&rsquo;de 19-35 yaş arasındaki 40 birey ile ger&ccedil;ekleştirilen &ccedil;alışma, kesitsel bir vaka-kontrol &ccedil;alışmasıdır. Katılımcılar; sigara i&ccedil;meyip, i&ccedil;ilen ortamda dumanına maruz kalanlar (pasif sigara i&ccedil;icileri) ile hi&ccedil; sigara i&ccedil;memiş ve dumanına maruz kalmamış bireyler olmak &uuml;zere iki gruba ayrılmıştır. Soru k&acirc;ğıdı ile katılımcıların 7 g&uuml;n boyunca 24 saatlik besin t&uuml;ketim kaydı alınmış; Besin &Ccedil;eşitlilik Skoru (DDS), Diyet Kalite indeksi (DQI) ve sağlıklı yeme indeksi (HEI-2005) hesaplanmıştır. Katılımcıların Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketinin (IPAQ) kısa formu ile fiziksel aktivite d&uuml;zeyi saptanmıştır. Serum &ouml;rneklerinden katılımcıların serum total antioksidan kapasitesi (TAC) ve toplam oksidan durumu (TOS) analiz edilip Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) saptanmıştır. İstatistiki verilerin hesaplanmasında, SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır.</p>
<p><strong>Bulgular:</strong>&nbsp;Katılımcıların yaş ortalaması erkeklerde 21.7&plusmn;1.5 ve kadınlarda 20.3&plusmn;0.8 yıldır. &Ccedil;alışma gruplarına g&ouml;re katılımcıların diyetle alınan enerjinin proteinden gelen oranı, PUFA (&ccedil;oklu doymamış yağ asidi), A vitamini, E vitamini ve B12 vitamini dışında kalan diğer enerji ve besin &ouml;geleri gruplar arasında istatistiksel olarak farklı bulunmuştur (P&lt;0.05). Sigaraya maruz kalan katılımcıların enerji, protein, karbonhidrat, yağ, posa gibi bir&ccedil;ok besin &ouml;gesi alımları kontrol grubundan d&uuml;ş&uuml;k olduğu g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Serum TAC enzim aktiviteleri a&ccedil;ısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken (P&gt;0.05), TOS ve OSİ değerleri pasif grupta fazla bulunmuştur (P&lt;0.05).</p>
<p><strong>Sonu&ccedil;:</strong>&nbsp;Hastalıkların &ouml;nlenmesi ve sağlığın geliştirilmesi a&ccedil;ısından, bireylerin sigara dumanına maruziyetinin &ouml;nlenmesi ve fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin desteklenmesiyle &ouml;nlenebilir hastalıklar başta olmak &uuml;zere &ouml;zellikle yaşlılık d&ouml;neminde ortaya &ccedil;ıkabilecek hastalıklardan korunmada etkili olacaktır.</p></description>
</descriptions>
</resource>
| Tüm sürümler | Bu sürüm | |
|---|---|---|
| Görüntülenme | 242 | 244 |
| İndirme | 177 | 177 |
| Veri hacmi | 79.1 MB | 79.1 MB |
| Tekil görüntülenme | 197 | 199 |
| Tekil indirme | 156 | 156 |