Dergi makalesi Açık Erişim
ERçim, Rüveyda Esra; Baydaş, Burhanettin
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://datacite.org/schema/kernel-4" xsi:schemaLocation="http://datacite.org/schema/kernel-4 http://schema.datacite.org/meta/kernel-4.1/metadata.xsd"> <identifier identifierType="DOI">10.48623/aperta.263743</identifier> <creators> <creator> <creatorName>ERçim, Rüveyda Esra</creatorName> <givenName>Rüveyda Esra</givenName> <familyName>ERçim</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-7564-4017</nameIdentifier> <affiliation>Bingöl Üniversitesi</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Baydaş, Burhanettin</creatorName> <givenName>Burhanettin</givenName> <familyName>Baydaş</familyName> <nameIdentifier nameIdentifierScheme="ORCID" schemeURI="http://orcid.org/">0000-0002-2193-9880</nameIdentifier> <affiliation>Bingöl Üniversitesi</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title>Genç Yetişkinlerde Pasif Sigara Maruziyetinin Diyet Kalitesine, Oksidatif Stres İndeksine Ve Beslenme Durumuna Etkisi</title> </titles> <publisher>Aperta</publisher> <publicationYear>2017</publicationYear> <subjects> <subject>Pasif sigara içicileri</subject> <subject>diyet kalitesi</subject> <subject>oksidatif stres indeksi</subject> <subject>beslenme</subject> </subjects> <dates> <date dateType="Issued">2017-03-23</date> </dates> <resourceType resourceTypeGeneral="Text">Journal article</resourceType> <alternateIdentifiers> <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">http://tip.fusabil.org/text.php3?id=1173</alternateIdentifier> <alternateIdentifier alternateIdentifierType="url">https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263743</alternateIdentifier> </alternateIdentifiers> <relatedIdentifiers> <relatedIdentifier relatedIdentifierType="DOI" relationType="IsVersionOf">10.48623/aperta.263742</relatedIdentifier> </relatedIdentifiers> <rightsList> <rights rightsURI="http://www.opendefinition.org/licenses/cc-by-sa">Creative Commons Attribution Share-Alike</rights> <rights rightsURI="info:eu-repo/semantics/openAccess">Open Access</rights> </rightsList> <descriptions> <description descriptionType="Abstract"><p><strong>Ama&ccedil;:</strong>&nbsp;Bu araştırma, pasif sigara maruziyetinin gen&ccedil; bireylerin diyet kalitesine, oksidatif stres indeksine ve beslenme durumuna etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amacıyla planlanıp y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r.</p> <p><strong>Gere&ccedil; ve Y&ouml;ntem:</strong>&nbsp;Bing&ouml;l&rsquo;de 19-35 yaş arasındaki 40 birey ile ger&ccedil;ekleştirilen &ccedil;alışma, kesitsel bir vaka-kontrol &ccedil;alışmasıdır. Katılımcılar; sigara i&ccedil;meyip, i&ccedil;ilen ortamda dumanına maruz kalanlar (pasif sigara i&ccedil;icileri) ile hi&ccedil; sigara i&ccedil;memiş ve dumanına maruz kalmamış bireyler olmak &uuml;zere iki gruba ayrılmıştır. Soru k&acirc;ğıdı ile katılımcıların 7 g&uuml;n boyunca 24 saatlik besin t&uuml;ketim kaydı alınmış; Besin &Ccedil;eşitlilik Skoru (DDS), Diyet Kalite indeksi (DQI) ve sağlıklı yeme indeksi (HEI-2005) hesaplanmıştır. Katılımcıların Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketinin (IPAQ) kısa formu ile fiziksel aktivite d&uuml;zeyi saptanmıştır. Serum &ouml;rneklerinden katılımcıların serum total antioksidan kapasitesi (TAC) ve toplam oksidan durumu (TOS) analiz edilip Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) saptanmıştır. İstatistiki verilerin hesaplanmasında, SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır.</p> <p><strong>Bulgular:</strong>&nbsp;Katılımcıların yaş ortalaması erkeklerde 21.7&plusmn;1.5 ve kadınlarda 20.3&plusmn;0.8 yıldır. &Ccedil;alışma gruplarına g&ouml;re katılımcıların diyetle alınan enerjinin proteinden gelen oranı, PUFA (&ccedil;oklu doymamış yağ asidi), A vitamini, E vitamini ve B12 vitamini dışında kalan diğer enerji ve besin &ouml;geleri gruplar arasında istatistiksel olarak farklı bulunmuştur (P&lt;0.05). Sigaraya maruz kalan katılımcıların enerji, protein, karbonhidrat, yağ, posa gibi bir&ccedil;ok besin &ouml;gesi alımları kontrol grubundan d&uuml;ş&uuml;k olduğu g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Serum TAC enzim aktiviteleri a&ccedil;ısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken (P&gt;0.05), TOS ve OSİ değerleri pasif grupta fazla bulunmuştur (P&lt;0.05).</p> <p><strong>Sonu&ccedil;:</strong>&nbsp;Hastalıkların &ouml;nlenmesi ve sağlığın geliştirilmesi a&ccedil;ısından, bireylerin sigara dumanına maruziyetinin &ouml;nlenmesi ve fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin desteklenmesiyle &ouml;nlenebilir hastalıklar başta olmak &uuml;zere &ouml;zellikle yaşlılık d&ouml;neminde ortaya &ccedil;ıkabilecek hastalıklardan korunmada etkili olacaktır.</p></description> </descriptions> </resource>
Tüm sürümler | Bu sürüm | |
---|---|---|
Görüntülenme | 156 | 156 |
İndirme | 105 | 105 |
Veri hacmi | 46.9 MB | 46.9 MB |
Tekil görüntülenme | 131 | 131 |
Tekil indirme | 94 | 94 |