Dergi makalesi Açık Erişim
ERçim, Rüveyda Esra; Baydaş, Burhanettin
{ "conceptdoi": "10.48623/aperta.263742", "conceptrecid": "263742", "created": "2024-03-14T11:19:16.240127+00:00", "doi": "10.48623/aperta.263743", "files": [ { "bucket": "334d1d57-13e1-457d-920d-fd936ae2cb2d", "checksum": "md5:63953f7ef0103abb01423466e85cfac4", "key": "pdf_FUSABIL_1173.pdf", "links": { "self": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/api/files/334d1d57-13e1-457d-920d-fd936ae2cb2d/pdf_FUSABIL_1173.pdf" }, "size": 447119, "type": "pdf" } ], "id": 263743, "links": { "badge": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/badge/doi/10.48623/aperta.263743.svg", "bucket": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/api/files/334d1d57-13e1-457d-920d-fd936ae2cb2d", "conceptbadge": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/badge/doi/10.48623/aperta.263742.svg", "conceptdoi": "https://doi.org/10.48623/aperta.263742", "doi": "https://doi.org/10.48623/aperta.263743", "html": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263743", "latest": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/api/records/263743", "latest_html": "https://aperta.ulakbim.gov.tr/record/263743" }, "metadata": { "access_right": "open", "access_right_category": "success", "alternate_identifiers": [ { "identifier": "http://tip.fusabil.org/text.php3?id=1173", "scheme": "url" } ], "creators": [ { "affiliation": "Bing\u00f6l \u00dcniversitesi", "name": "ER\u00e7im, R\u00fcveyda Esra", "orcid": "0000-0002-7564-4017" }, { "affiliation": "Bing\u00f6l \u00dcniversitesi", "name": "Bayda\u015f, Burhanettin", "orcid": "0000-0002-2193-9880" } ], "description": "<p><strong>Amaç:</strong> Bu ara\u015ft\u0131rma, pasif sigara maruziyetinin genç bireylerin diyet kalitesine, oksidatif stres indeksine ve beslenme durumuna etkisinin olup olmad\u0131\u011f\u0131n\u0131n belirlenmesi amac\u0131yla planlan\u0131p yürütülmü\u015ftür.</p>\n\n<p><strong>Gereç ve Yöntem:</strong> Bingöl’de 19-35 ya\u015f aras\u0131ndaki 40 birey ile gerçekle\u015ftirilen çal\u0131\u015fma, kesitsel bir vaka-kontrol çal\u0131\u015fmas\u0131d\u0131r. Kat\u0131l\u0131mc\u0131lar; sigara içmeyip, içilen ortamda duman\u0131na maruz kalanlar (pasif sigara içicileri) ile hiç sigara içmemi\u015f ve duman\u0131na maruz kalmam\u0131\u015f bireyler olmak üzere iki gruba ayr\u0131lm\u0131\u015ft\u0131r. Soru kâ\u011f\u0131d\u0131 ile kat\u0131l\u0131mc\u0131lar\u0131n 7 gün boyunca 24 saatlik besin tüketim kayd\u0131 al\u0131nm\u0131\u015f; Besin Çe\u015fitlilik Skoru (DDS), Diyet Kalite indeksi (DQI) ve sa\u011fl\u0131kl\u0131 yeme indeksi (HEI-2005) hesaplanm\u0131\u015ft\u0131r. Kat\u0131l\u0131mc\u0131lar\u0131n Uluslararas\u0131 Fiziksel Aktivite Anketinin (IPAQ) k\u0131sa formu ile fiziksel aktivite düzeyi saptanm\u0131\u015ft\u0131r. Serum örneklerinden kat\u0131l\u0131mc\u0131lar\u0131n serum total antioksidan kapasitesi (TAC) ve toplam oksidan durumu (TOS) analiz edilip Oksidatif Stres \u0130ndeksi (OS\u0130) saptanm\u0131\u015ft\u0131r. \u0130statistiki verilerin hesaplanmas\u0131nda, SPSS 22.0 paket program\u0131 kullan\u0131lm\u0131\u015ft\u0131r.</p>\n\n<p><strong>Bulgular:</strong> Kat\u0131l\u0131mc\u0131lar\u0131n ya\u015f ortalamas\u0131 erkeklerde 21.7±1.5 ve kad\u0131nlarda 20.3±0.8 y\u0131ld\u0131r. Çal\u0131\u015fma gruplar\u0131na göre kat\u0131l\u0131mc\u0131lar\u0131n diyetle al\u0131nan enerjinin proteinden gelen oran\u0131, PUFA (çoklu doymam\u0131\u015f ya\u011f asidi), A vitamini, E vitamini ve B12 vitamini d\u0131\u015f\u0131nda kalan di\u011fer enerji ve besin ögeleri gruplar aras\u0131nda istatistiksel olarak farkl\u0131 bulunmu\u015ftur (P<0.05). Sigaraya maruz kalan kat\u0131l\u0131mc\u0131lar\u0131n enerji, protein, karbonhidrat, ya\u011f, posa gibi birçok besin ögesi al\u0131mlar\u0131 kontrol grubundan dü\u015fük oldu\u011fu görülmü\u015ftür. Serum TAC enzim aktiviteleri aç\u0131s\u0131ndan gruplar aras\u0131nda anlaml\u0131 fark bulunmazken (P>0.05), TOS ve OS\u0130 de\u011ferleri pasif grupta fazla bulunmu\u015ftur (P<0.05).</p>\n\n<p><strong>Sonuç:</strong> Hastal\u0131klar\u0131n önlenmesi ve sa\u011fl\u0131\u011f\u0131n geli\u015ftirilmesi aç\u0131s\u0131ndan, bireylerin sigara duman\u0131na maruziyetinin önlenmesi ve fiziksel aktivite ve sa\u011fl\u0131kl\u0131 beslenmenin desteklenmesiyle önlenebilir hastal\u0131klar ba\u015fta olmak üzere özellikle ya\u015fl\u0131l\u0131k döneminde ortaya ç\u0131kabilecek hastal\u0131klardan korunmada etkili olacakt\u0131r.</p>", "doi": "10.48623/aperta.263743", "has_grant": false, "keywords": [ "Pasif sigara i\u00e7icileri", "diyet kalitesi", "oksidatif stres indeksi", "beslenme" ], "license": { "id": "cc-by-sa" }, "publication_date": "2017-03-23", "related_identifiers": [ { "identifier": "10.48623/aperta.263742", "relation": "isVersionOf", "scheme": "doi" } ], "relations": { "version": [ { "count": 1, "index": 0, "is_last": true, "last_child": { "pid_type": "recid", "pid_value": "263743" }, "parent": { "pid_type": "recid", "pid_value": "263742" } } ] }, "resource_type": { "subtype": "article", "title": "Dergi makalesi", "type": "publication" }, "science_branches": [ "Sa\u011fl\u0131k Bilimleri > Beslenme ve Dietetik" ], "title": "Gen\u00e7 Yeti\u015fkinlerde Pasif Sigara Maruziyetinin Diyet Kalitesine, Oksidatif Stres \u0130ndeksine ve Beslenme Durumuna Etkisi" }, "owners": [ 1911 ], "revision": 2, "stats": { "downloads": 143.0, "unique_downloads": 128.0, "unique_views": 166.0, "version_downloads": 143.0, "version_unique_downloads": 128.0, "version_unique_views": 166.0, "version_views": 203.0, "version_volume": 63938017.0, "views": 203.0, "volume": 63938017.0 }, "updated": "2024-03-14T11:26:20.059649+00:00" }
Tüm sürümler | Bu sürüm | |
---|---|---|
Görüntülenme | 203 | 203 |
İndirme | 143 | 143 |
Veri hacmi | 63.9 MB | 63.9 MB |
Tekil görüntülenme | 166 | 166 |
Tekil indirme | 128 | 128 |