Fotoğraf Erişime Kapalı

E.K.İ. SİNEMALARI SERGİSİ

   Mehtap Özsoy

E.K.İ. SİNEMALARI SERGİSİ

1930’larda gündeme gelen Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin felsefesine uygun olarak işletilen E.K.İ sinemaları, bölgedeki diğer sosyal yaşam alanlarının, sosyal hakların zaruri bir parçası olmuştur.

E.K.İ. Sosyal Bakım Müdürlüğü tarafından sağlanan ve ucuz alışveriş imkanları sunan Ekonomalar, madenci çocuklarının eğitimi için yaptırılan okullar, spor sahaları, dispanserler, lojmanlar, camiler, E.K.İ. Radyosu gibi farklı insani ihtiyaçlar temel sosyal haklar çerçevesinde organize edilir.

E.K.İ. Sinemaları’nda, her birinin E.K.İ. ailesinin “eşi” olarak nitelendirildiği; çocuklar, madenciler, mühendisler, memurlar gibi farklı öncelere yönelik gösterimler düzenlenmiştir. Nitekim lojmanlarda yaşayanlar, genel kitleye seslenen sinema salonlarına daha kolay ulaşabilirlerdi bu durumun örneklerindendir. Ancak her ne kadar durum böyle olsa da bu sinema haykileri sonunda, “her şeyi bilmenin hiçbir faydası yoktur,” gibi söylemler E.K.İ. sayesindeki eğitim faaliyetlerinin bir yansımasıdır.

Kâr amacı gütmeyen bu sinema salonları, bölgenin kültürel belirlenimi açısından da oldukça önemlidir. Dahası, çalışmaları ticari sinemalara yoğunlaşan Türkiye’deki sinema tarihi araştırmalarına kuskusuz, yeni bir perspektif açacaktır.

E.K.İ. Sinemaları hem Zonguldak’ın hem de Türkiye’nin toplumsal tarihini okumak açısından temel bir kaynak niteliğindedir.

Bu sergi, Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Özsoy’un yürütücülüğünde ve Arş. Gör. Mahmut Cera’n’ın bursiyer olarak yer aldığı SOSYAL BİR HAK OLARAK SİNEMAYA GİTMEK: EREĞLİ KÖMÜR İŞLETMELERİ’NE BAĞLI İŞÇİ SİNEMALARI ÜZERİNE BİR SÖZLÜ TARİH ARAŞTIRMASI (1960-1980) başlıklı 223700 numaralı TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı tarafından desteklenen proje kapsamında oluşturulmuştur.

Erişime Kapalı

Dosyalar erişime kapalıdır.

0
0
görüntülenme
indirilme
Tüm sürümler Bu sürüm
Görüntülenme 00
İndirme 00
Veri hacmi 0 Bytes0 Bytes
Tekil görüntülenme 00
Tekil indirme 00

Alıntı yap