Dergi makalesi Açık Erişim

Mermer, Granit ve Kompozit Kuvars Mutfak Tezgâhlarının Teknik Özelliklerinin Karşılaştırılması

   Aylin ÖZODABAŞ

Mutfak tezgâhları, mutfak mekanındaki sabit donatı elemanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Mutfak tezgâhlarında mermer, granit gibi doğal taşlar; lake gibi ahşap ürünler ve kuvars ile doymamış polyester reçine karışımı ile hazırlanan kuvars kompozit tezgâhlar (KKT) gibi mühendislik malzemeleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Gerçekleştirilen çalışmada mutfak tezgâhlarında sıklıkla kullanılan granit, mermer ve KKT numunelerinden üçer adet ürün seçilmiş ve teknik özellikleri karşılaştırılmıştır. Mermer numuneleri olarak, Marmara Bej; Söğüt Bej, Bilecik Bej; granit numuneleri olarak Ankara Füme, Aksaray Yaylak ve Hisar Gri temin edilmiştir. KKT numuneleri için ise üç farklı markanın mutfak tezgâhları ile çalışılmıştır. Tezgâh numunelerinin mineralojik faz analizleri XRD ile; mikroyapı analizleri SEM ile gerçekleştirilmiştir. Numunelerin porozite, su emme ve yoğunluk değerleri Arşimet prensibine göre ölçülmüş; darbe dayanımı TS EN 14617 9 standardına göre; kimyasal dayanımları ise EN 14617 10 standardına göre belirlenmiştir. Sonuçlar; mermer numunelerin en düşük darbe ve kimyasal dayanımı; KKT numunelerin ise en yüksek darbe ve kimyasal dayanımı sergilediğini göstermiştir. Çalışmada en düşük yığınsal yoğunluğu ve en düşük su emme ve porozite değerlerini Q 3 kodlu KKT sergilemiştir. Genel olarak en yüksek su emme ve görünür porozite değerleri granit numunelerde saptanmıştır.

Dosyalar (1.9 MB)
Dosya adı Boyutu
10.29137-umagd.1464925-3847212.pdf
md5:00cf2f5f4ecb2c3c46c5714f378dec56
1.9 MB İndir
85
39
görüntülenme
indirilme
Görüntülenme 85
İndirme 39
Veri hacmi 73.3 MB
Tekil görüntülenme 77
Tekil indirme 36

Alıntı yap