Dergi makalesi Açık Erişim
Aylin ÖZODABAŞ
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<record xmlns="http://www.loc.gov/MARC21/slim">
<leader>00000nam##2200000uu#4500</leader>
<datafield tag="653" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">Mutfak tezgâhları, mermer, granit, kuvars, teknik özellikler</subfield>
</datafield>
<datafield tag="650" ind1="1" ind2="7">
<subfield code="a">cc-by</subfield>
<subfield code="2">opendefinition.org</subfield>
</datafield>
<controlfield tag="005">20240921175458.0</controlfield>
<datafield tag="856" ind1="4" ind2=" ">
<subfield code="z">md5:00cf2f5f4ecb2c3c46c5714f378dec56</subfield>
<subfield code="s">1878773</subfield>
<subfield code="u">https://aperta.ulakbim.gov.trrecord/273955/files/10.29137-umagd.1464925-3847212.pdf</subfield>
</datafield>
<datafield tag="909" ind1="C" ind2="O">
<subfield code="o">oai:aperta.ulakbim.gov.tr:273955</subfield>
</datafield>
<datafield tag="520" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a"><p>Mutfak tezg&acirc;hları, mutfak mekanındaki sabit donatı elemanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Mutfak tezg&acirc;hlarında mermer, granit gibi doğal taşlar; lake gibi ahşap &uuml;r&uuml;nler ve kuvars ile doymamış polyester re&ccedil;ine karışımı ile hazırlanan kuvars kompozit tezg&acirc;hlar (KKT) gibi m&uuml;hendislik malzemeleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Ger&ccedil;ekleştirilen &ccedil;alışmada mutfak tezg&acirc;hlarında sıklıkla kullanılan granit, mermer ve KKT numunelerinden &uuml;&ccedil;er adet &uuml;r&uuml;n se&ccedil;ilmiş ve teknik &ouml;zellikleri karşılaştırılmıştır. Mermer numuneleri olarak, Marmara Bej; S&ouml;ğ&uuml;t Bej, Bilecik Bej; granit numuneleri olarak Ankara F&uuml;me, Aksaray Yaylak ve Hisar Gri temin edilmiştir. KKT numuneleri i&ccedil;in ise &uuml;&ccedil; farklı markanın mutfak tezg&acirc;hları ile &ccedil;alışılmıştır. Tezg&acirc;h numunelerinin mineralojik faz analizleri XRD ile; mikroyapı analizleri SEM ile ger&ccedil;ekleştirilmiştir. Numunelerin porozite, su emme ve yoğunluk değerleri Arşimet prensibine g&ouml;re &ouml;l&ccedil;&uuml;lm&uuml;ş; darbe dayanımı TS EN 14617 9 standardına g&ouml;re; kimyasal dayanımları ise EN 14617 10 standardına g&ouml;re belirlenmiştir. Sonu&ccedil;lar; mermer numunelerin en d&uuml;ş&uuml;k darbe ve kimyasal dayanımı; KKT numunelerin ise en y&uuml;ksek darbe ve kimyasal dayanımı sergilediğini g&ouml;stermiştir. &Ccedil;alışmada en d&uuml;ş&uuml;k yığınsal yoğunluğu ve en d&uuml;ş&uuml;k su emme ve porozite değerlerini Q 3 kodlu KKT sergilemiştir. Genel olarak en y&uuml;ksek su emme ve g&ouml;r&uuml;n&uuml;r porozite değerleri granit numunelerde saptanmıştır.</p></subfield>
</datafield>
<datafield tag="980" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">publication</subfield>
<subfield code="b">article</subfield>
</datafield>
<datafield tag="024" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">10.29137/umagd.1464925</subfield>
<subfield code="2">doi</subfield>
</datafield>
<datafield tag="542" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="l">open</subfield>
</datafield>
<datafield tag="245" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">Mermer, Granit ve Kompozit Kuvars Mutfak Tezgâhlarının Teknik Özelliklerinin Karşılaştırılması</subfield>
</datafield>
<datafield tag="540" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">Creative Commons Attribution Share-Alike</subfield>
<subfield code="u">http://www.opendefinition.org/licenses/cc-by-sa</subfield>
</datafield>
<controlfield tag="001">273955</controlfield>
<datafield tag="260" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="c">2024-09-21</subfield>
</datafield>
<datafield tag="100" ind1=" " ind2=" ">
<subfield code="a">Aylin ÖZODABAŞ</subfield>
<subfield code="u">BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ</subfield>
</datafield>
</record>
| Görüntülenme | 136 |
| İndirme | 52 |
| Veri hacmi | 97.7 MB |
| Tekil görüntülenme | 123 |
| Tekil indirme | 48 |